Sådan vander du din have på den mest miljøvenlige måde
Hvis du er en passioneret haveelsker, kommer du ikke udenom, at haven skal vandes i ny og næ. Læs med her, og få gode tips til, hvordan du kan vande haven mere miljøvenligt.
Har du fyldt haven med smukke blomster og spiselige afgrøder, er du sikkert ikke interesseret i, at det hele visner. Det er derfor nødvendigt at vande haven, når solen kommer frem i foråret og om sommeren.
Heldigvis er det muligt at vande dine planter på en fornuftig, bæredygtig og miljøbevidst måde. Alternativt kan dit vandforbrug ende med at stige alt for meget, hvilket hverken er godt for din pengepung eller vores kære klode.
I denne artikel har vi samlet de bedste råd til dig, der gerne vil vande haven på den mest miljøvenlige måde, og forhåbentlig finder du lidt inspiration til haverutinerne.
Vand kun når der er behov for det
Det første gode råd til at vande mere bæredygtigt er, at du kun skal vande, når der er behov for det. Måske vander du hele haven dagligt uden at tænke nærmere over det, men det er ikke altid nødvendigt.
Træer, buske og græs kan f.eks. sagtens klare sig i en længere periode uden vand, da deres rødder stikker dybt ned i jorden. Veletablerede staudebede kan også sagtens klare sig i længere tid uden vand, så begynd først at vande, hvis du kan se, at planterne hænger lidt.
Omvendt er der så nogle planter, der har behov for at blive vandet oftere – især i perioder med meget varme og sol. Det kan f.eks. være gældende ved spiselige afgrøder og blomster.
Du skal desuden være ekstra opmærksom på nye staudebede, sommerblomster, krydderurter, planter og blomster i krukker samt køkkenhaven. Det er områder, der ofte har behov for at blive vandet hver anden dag. Hvis det dog har regnet i en periode, behøver du selvfølgelig ikke at vande.
Vand godt igennem når du endelig gør det
Når du så endelig skal vande, er det vigtigt, at du vander godt igennem. Jorden skal fugtes godt og grundigt og ikke bare lige i overfladen. Det er meget bedre, hvis du vander grundigt og så blot gør det et par gange i ugen i stedet for at vande kort dagligt.
Når du vander grundigt og længe, får dine blomster og planter mulighed for at få gode etablerede rødder. Derudover sker der det, at planterne tager det vand til sig, som de har brug for samtidig med, at der bliver etableret et form for lager af fugt et godt stykke nede i jorden.
Ved at vande grundigt et par gange om ugen frem for at vande dagligt, vænner du dine planter til, at de ikke behøver at blive vandet dagligt. De tilpasser sig, og på den måde lærer de at trives med at blive vandet færre gange, og det er der mange fordele ved.
For det første er det mere bæredygtigt, men det er også langt nemmere for dig. Du slipper for at bruge tid på at vande hver dag, og det giver dig mere frihed til at tage afsted på ferie eller weekendtur uden, at det kræver en masse planlægning.
Det er dog en god idé, at du holder øje med planterne i starten, hvis du først skal til at vænne dem til det. Hold øje med om de trives, og om jorden er fugtig. Tjek gerne et godt stykke nede i jorden, om der er fint med fugt.
Vand om morgenen eller om aftenen
Det er ikke lige meget, hvornår du vander i løbet af dagen. Det er bedst, hvis du vander enten om morgenen eller om aftenen – her er fordampningen nemlig mindre, og du får derfor mere ud af vandingen. Hvis du vander midt på dagen, risikerer du, at solen tørrer den nyvandede jord alt for hurtigt ud, og derudover risikerer du også, at dine planter og blomster bliver svitset og brændt af solen, når de har våde blade.
Hvis du gerne vil optimere vandingen endnu mere, kan du også overveje, hvilken type vand du bruger. Der er nemlig andre muligheder end blot at bruge vand fra vandhanen eller vandslangen.
En rigtig god løsning er at bruge regnvand. Vejret i Danmark er sjældent til at regne med, men du kan ofte forvente en del vådt vejr. Derfor kan du nogle sæsoner nøjes udelukkende med at bruge regnvand, og andre sæsoner kan du supplere med det.
Der findes mange fine regnvandsbeholdere, du kan bruge til at opsamle regnvand, og der er forskellige størrelser, så du kan finde den, der matcher din have og dine behov.
Hvis du er i tvivl om, hvordan du monterer en regnvandsbeholder, kan du se den nedenstående video, hvor du bliver guidet fra start til slut:
En anden god løsning til vanding er at bruge en drypslange, da det både er tids- og ressourcebesparende. Med en drypslange kommer vandet helt ned til rødderne uden en masse spild i modsætning til en almindelig vanding. Her kan meget af vandet nemlig let løbe af, inden det når til rødderne, og der ender derfor med at være et stort spild.
Med en drypslange vander du med mindst muligt vand og får mest muligt udbyttet. Det er derfor også et godt valg, hvis du gerne vil vande mere miljøvenligt.
Se videoen herunder, hvor du kan se, hvordan det praktisk fungerer i haven. Du kan også sagtens kombinere regnvand med en drypslange:
Dæk jorden til og mindsk fordampning
Ved at holde på fugten i jorden slipper du for at vande alt for tit. Her er det en god idé at bruge et jorddække, da det sørger for, at jorden ikke tørrer ud. Nogle gange kan det være så effektivt, at du kan gå en hel sæson uden at vande.
Udover at et jorddække sørger for at mindske fordampning og vanding, følger der også andre fordele med. For det første sørger et jorddække for, at der kommer mindre mængder af ukrudt, da jorden bliver dækket til. Derudover medfører et jorddække, at der kommer ny næring til alle de mikroorganismer, der tager jorddækket med ned i jorden. Fordelene er derfor mange, når du vælger at dække jorden til.
Men hvad er et jorddække så? Et jorddække kan f.eks. være nedfaldne blade, græsafslip, kompost, visne blomsterhoveder eller afklip fra dine stauder. Du skal derfor ikke ud og bruge penge på en masse, da det typisk allerede findes i din have.
Sådan liver du dine planter op igen
Hvis uheldet er ude, og dine planter begynder at vise tegn på at mangle vand, kan der stadig være håb. Det kan være, at bladene begynder at hænge eller rulle sig sammen. Det kan også være, at planten er begyndt at smide blomsterne og bladene, eller måske er knopperne ved at tørre ud. Uanset hvad så kan du nogle gange være heldig at få liv i planterne igen.
Sommetider kan du få liv i planterne igen ved at give dem en grundig vanding om aftenen. Dagen efter skal planten gerne have løftet sig igen og være smuk og frisk.
Udtørring er noget, der i høj grad påvirker planter, så det er vigtigt, at du hele tiden er opmærksom på, om de har nok fugt. Hvis dine planter mangler vand, har de sværere ved at optage næring, ligesom de er mere udsatte over for sygdomme og skadedyr.
Med disse råd er du blevet klædt godt på til at vande din have på en mere bæredygtig måde. Det er godt både for planterne og miljøet, men også for din pengepung, da du sparer på vandregningen.
Der er derfor ingen undskyldninger for ikke at give dig i kast med disse gode råd. Så snart du går i gang med at implementere det, vender du med garanti ikke tilbage!
Spørgsmål og svar vedr. miljøvenlig vanding
Hvor ofte skal jeg vande haven?
Du skal kun vande haven, når der er behov for det. Det er sjældent nødvendigt, at du vander dagligt, og det er også forskelligt fra plante til plante. Træer, buske, veletablerede staudebede og græs kan f.eks. klare sig i en længere periode uden vand. Omvendt har nye staudebede, sommerblomster, krydderurter, planter, krukker og køkkenhaven ofte et større behov for vand.
Hvor meget skal jeg vande ad gangen?
Når du vander, er det vigtigt, at du vander godt igennem og ikke sjatvander. Jorden skal fugtes godt igennem og ikke bare lige i overfladen. På den måde kan du nemlig slippe for at vande dagligt, og det er samtidig meget bedre for planterne. Når du vander grundigt og længe, får dine planter nemlig mulighed for at få gode etablerede rødder, og der bliver lavet et godt fugtlager nede i jorden.
Hvornår på dagen skal jeg vande?
Du skal enten vande om morgenen eller om aftenen. Her er fordampningen nemlig mindre, og du får derfor mere ud af vandingen. Hvis du vander midt på dagen, risikerer du, at jorden tørrer ud, og planterne bliver svitset af solen.
Hvilke miljøvenlige vandingsløsninger findes der?
En miljøvenlig vandingsløsning er at opsamle regnvand i en regnvandsbeholder, som du kan bruge til at vande haven med. En anden god løsning er at bruge en drypslange, da du med den vander med mindst muligt vand og får mest muligt udbytte af det. Du kan også sagtens kombinere de to løsninger og på den måde optimere vandingen endnu mere.
Ved at bruge jorddække kan du samtidig mindske fordampning og vanding.
Kan jeg redde planter, der er begyndt at udtørre?
Selvom dine planter er begyndt at udtørre, er der stadig en chance for, at du kan nå at redde dem. Det kan du gøre ved at give dem en grundig vanding om aftenen, og dagen efter skal de gerne være friske igen.