Skab ordentlige rammer for dit barns leg
Trygge rammer i haven er vigtigt for enhver børnefamilie, og det gælder både, når det kommer til rutsjebaner, gyngestativer og trampoliner. Få de bedste råd til at skabe gode rammer for sikker leg i haven!
Sikkerhed og tryghed er vigtigt, når dit barn skal lege i haven, og derfor er det essentielt at kende til sikkerhedstilbehør og andre ting, du skal se efter, når du f.eks. køber, samler, monterer eller selv bygger gyngestativer, træhytter, sandkasser, trampoliner og alskens andre legeredskaber.
I denne guide får du de allerbedste råd til at skabe sikre og trygge rammer for dit barns leg i haven.
Skab tryghed i haven
Det skal altid føles trygt for dit barn at lege i haven, og der bør som udgangspunkt ikke være noget, dit barn kan komme til skade på. Derfor er det først og fremmest vigtigt, at du altid forklarer og viser dit barn, hvordan rutsjebanen eller trampolinen skal bruges.
Derudover skal der være fokus på sikkerhed, så der ikke sker ulykker som følge af dårlig kvalitet eller manglende udstyr. Det er vigtigt at købe relevant sikkerhedsudstyr og godkendte produkter, ligesom det er essentielt at have fokus på sikre konstruktioner, hvis du bygger selv i haven.
I denne guide gennemgår vi sikkerhed i forhold til:
* Havetrampoliner
* Gyngestativer og gynger
* Legetårne
* Rutsjebaner
* Legehytter i træer
* Sandkasser
Trampoliner med høj sikkerhed
Der er flere ting, du kan gøre for at øge sikkerheden på din havetrampolin.
Køb en kvalitetstrampolin
Jo bedre kvalitet, desto mere holder den til at blive brugt. Det, du skal kigge efter, er beskyttelseskantens bredde og polstring, fjedrenes tråde og springmåttens sting. Jo kraftigere de sidste to er, desto mere modstandsdygtig er trampolinen overfor den vægtbelastning, den udsættes for.
(Kilde: Berg Toys)
Invester i sikkerhedstilbehør
Det vigtigste tilbehør er: sikkerhedsnet, stige og trampolinskørt. Nettet sikrer, at børn ikke falder ned fra trampolinen. Stigen gør det sikkert og trygt for mindre børn at kravle op på trampolindugen, og med trampolinskørt, som er en slags forlængelse af sikkerhedsnettet, sikrer du, at ingen små børn kravler ind under trampolinen og kommer til skade.
(Kilde: Trampolincenter.dk)
Løbende eftersyn af trampolinen
En trampolin bliver udsat for slid både pga. vægtbelastning, men også fra vind og vejr. Det er derfor fornuftigt løbende at tjekke den for løse, bøjede eller revnede dele. Sørger du ikke for at få dem repareret, udgør det en risiko for de børn, der bruger trampolinen.
(Kilde: Bolius.dk)
Gyngestativer med sikre gynger
Det skal føles trygt og behageligt at gynge på et gyngestativ, og der er flere ting, du kan gøre for at sikre dit barns komfort og sikkerhed på gyngen.
Det du skal se efter, når du køber gyngestativet, er:
– Om gyngestativet har CE og TÜV mærkning; altså om det lever op til sikkerheds-, miljø-, og sundhedskrav.
– Om gyngestativet har komfortable gynger med en god sædekant.
– Om gyngerne har gode kæder og reb, der er nemme at holde på.
(Kilde: Sn.dk)
Vælger du selv at hænge gynger op i haven, er der flere regler, du skal følge – det er blandt andet:
– At ophængene ofte skal kontrolleres for slitage.
– At der kun må anvendes kæder med små åbninger.
– At der maks. må være to gynger på én overlægger.
– At der SKAL være plads på min. 350 mm mellem underlag og gynge.
– At der SKAL være plads på min. 400 mm. mellem hver gynge.
– At gynger til små og store børn ikke må monteres på samme overlægger.
Desuden skal ophænget også fastgøres solidt til selve gyngen. Det sikrer du ved at lave fire fastgørelsespunkter på gyngen, som samtidig beskytter barnet mod at få overbalance og falde forover.
(Kilde: Bygselviden.dk)
Invester i et trygt og sikkert legetårn
Et færdigkøbt legetårn opfylder naturligvis visse sikkerhedskrav. Hvis du derimod bygger selv, er det vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan du højner sikkerheden bedst muligt, så du kan skabe et trygt legetårn til dit barn.
Noget af det du skal fokusere på, er tårnets konstruktion. Det skal være opført på sikker vis, og det gør du blandt andet ved at støbe stolperne fast, så legetårnet kommer til at stå solidt fast.
Du skal også sørge for at bruge en boremaskine, så skruer ikke kan løsne sig, og derudover bør der ikke være steder, som barnet kan falde ned fra eller åbninger, hvor barnet kan få sine fingre i klemme.
(Kilde: Bygselviden.dk)
Rutsjebaner der kan bruges på sikker vis
Den rutsjebane du køber, skal passe til dit barns alder, og det skyldes naturligvis, at rutsjebanen skal matche alder, vægt og størrelse. Du kan altid se på indpakningen eller i brugsanvisningen, hvilken alder rutsjebanen er tilladt at bruge fra.
Du kan skabe yderligere tryghed ved at placere rutsjebanen optimalt. Den skal naturligvis ikke bruges ved fliser eller sten, hvor barnet kan slå sig, når det lander – sørg derfor for en sikker landing for enden af rutsjebanen.
En sikker landing kunne være i sand eller på græsset. Har du flere børn, er det også en god idé at forklare dem, at de ikke må gå hen til enden af rutsjebanen, når andre bruger den.
Legehytte i et træ – byg den sikkert
En træhytte er mange børns store drøm. Går du selv i gang med at bygge den, er der flere ting, du skal tænke over. Den skal være bygget solidt og fastgjort optimalt, og derudover skal det være sikkert at kravle op til den, ligesom der ikke skal være steder, hvor man kan falde ned fra.
I videoen nedenfor kan du se, hvordan man bygger en træhytte oppe i et træ.
En sandkasse med fokus på hyggelig leg for de små
En sandkasse virker måske ikke som noget, hvor du skal bekymre dig om dit barns sikkerhed, men der er faktisk flere ting, du kan gøre, for at dit barn skal føle sig tryg i sandkassen.
* Placering af sandkassen – sørg for, at der ikke er betonfliser eller andre hårde underlag ved siden af den. Ideelt set bør den placeres på græsset, så barnet ikke kommer til at skade, hvis det falder ned fra kanten af sandkassen.
* Kant på sandkassen – denne skal ikke være for høj, da det skal være nemt at kravle op i sandkassen. Hvis kanterne på træet virker lidt skarpe, kan du eventuelt slibe dem efter selv.
Sikkerhed og tryghed frem for alt
Solide konstruktioner, kvalitetsmaterialer og godkendte produkter. Det er alt sammen noget, der gør, at dit barn kan lege sikkert og trygt i haven. Men en anden vigtigt ting er, at du forklarer dit barn, hvordan man leger trygt.
Det vil sige, at du fortæller dit barn, hvordan rutsjebanen må bruges, og hvordan den ikke skal bruges. Hvad man må på trampolinen, og hvad man ikke må. Det er en god idé at sætte trygge rammer for barnet, så du også kan undgå uheld forårsaget af forkert brug af rutsjebane, gynge eller trampolin.
Opsyn med barnet er naturligvis altid nummer ét; det giver dig som forælder den mest trygge følelse, når dit dit barn leger udendørs.
FAQ
Hvor meget plads skal der være mellem gynge og underlag?
Hvordan gør du din havetrampolin sikker at benytte?
Hvordan skaber du trygge rammer i sandkassen?
Placering af sandkassen: Sørg for, at der ikke er betonfliser eller andre hårde underlag ved siden af den. Ideelt set bør den placeres på græsset, så barnet ikke kommer til at skade, hvis det falder ned fra kanten af sandkassen.
Kant på sandkassen: Denne skal ikke være for høj, da det skal være nemt at kravle op i sandkassen. Hvis kanterne på træet virker lidt skarpe, kan du eventuelt slibe dem efter selv.