Skal du have solceller? Ja, du skal have solceller!
Solceller er ikke bare fremtidens måde at få energi på – den er her allerede nu! Og du kan udnytte mulighederne i dit hjem eller et hvilket som helst andet sted, du måtte ønske dig. Følg vores vejledning, så bliver du klædt på til at få solceller.
For bare nogle år siden var solceller bedst kendt som meget store paneler (hvorfor man da også kalder dem solpaneler), der stod på marker og andre markante områder, og som kun institutioner og lignende havde råd til at benytte – endda selvom udbyttet af energien endnu ikke var så markant. Men sådan er det jo med meget teknologi: Man starter på et lavt plan, hvor man formår at producere noget brugbart, som kun de færreste har råd til, men som de fleste er imponeret over – på papiret i hvert fald – og senere videreudvikler man så teknologien, så den kan laves billigere og ofte hurtigere. Det samme skete med solceller, der på den måde blev mere effektive og fandt et prisleje, hvor også almindelige mennesker kan være med.
Og den almindelige dansker har i den grad taget solcellerne til sig. Man kan diskutere, om det ser pænt ud med den slags solceller, de fleste vælger at sætte på deres tag, og som står i skærende kontrast til de resterende materialer – mon ikke de fleste vil sige, at det ikke er den mest æstetiske løsning?
Dog fortager “latterliggørelsen” sig (og ens egen næsevrængeri gør også), når el-regningen viser en væsentlig besparelse, og det ser ud til at fortsætte i positiv retning. Nå ja – fik vi nævnt, at det også er godt for miljøet og bæredygtigt at bruge naturens energi?
Med ovenstående i baghovedet kan der ikke herske nogen tvivl om, at hvis du råder over en ejendom eller lignende, som du har mere eller mindre frie hænder til at benytte dig af, så skal du have indført solceller.
Men hvordan, hvorledes og mange andre “hv”-ord melder sig i forbindelse med sådanne solceller, så man kan hurtigt føle sig lidt på bar bund. Men bare rolig – vi kommer dig til undsætning med denne trinvise guide til udfordringerne ved valget af solceller, og hvad du skal gøre fremadrettet, når du skal sætte dem op og ikke mindst vedligeholde dem.
Der er penge forbundet med køb af solceller
Det første aspekt er som bekendt økonomien, og vi lagde jo ud med at sige, at prisen er blevet mere venlig for den jævne person, og sådan vil det nok fortsætte med at være. Det er nu ikke en grund til at vente, for det svarer sig for dig på mange områder, hvis du vælger solceller med det samme.
Som med så mange ting skal du selvfølgelig have råd til solcellerne, og du kan finde finansiering på mange måder – men prisen handler i sidste ende om, hvilken type af solceller du gerne vil benytte dig af, om de skal være brugte eller den nyeste model, hvor mange du skal have og så videre og så videre.
Uanset om du finansierer købet af solceller med et lån eller en opsparing, kan du med fordel få professionel hjælp til at beregne tilbagebetalingstiden, inden du investerer. Selvom solceller er godt for miljøet, er det også en god idé at sørge for, at du ikke køber mere eller dyrere, end at det også er en god investering for din pengepung. Tilbagebetalingstiden bør som udgangspunkt ikke være længere end 7-8 år, hvis det skal svare sig økonomisk.
Indkøb af solceller
Når du skal købe dine solceller, bør du – som i så mange andre tilfælde – undersøge mulighederne for, hvor du kan få solceller, hvilke du skal vælge og hvad det koster at få dem hjem. Du kan med fordel tale med venner og bekendte for at høre om deres oplevelser, og så bør du som minimum tale med to forskellige udbydere af solceller for at høre, hvad eksperterne siger.
Det er en stor investering at købe solceller, og det er ikke noget, du gør om igen, så her kan det virkelig betale sig at finde den rette løsning i første omgang. Samtidig er det en god idé at købe alle solcellerne samme sted, da det gør processen lettere.
Dernæst skal du også tænke på det tidligere nævnte aspekt med, hvor mange solceller du egentlig har brug for. Det er her, man lægger en plan for, hvor meget energi man agter at spare. Der er nemlig ingen grund til at fylde hele taget med solceller, hvis det kun betyder overskudsvarme, du alligevel skal af med.
Lad en sælger hjælpe dig med beregningerne, og snak med vedkommende om størrelsen, antallet med videre, så du sikrer dig, at det hele kommer til at passe nøjagtigt, som du forestiller dig.
Opsættelse og vedligeholdelse af solceller
Der er jo nok dem, der mener, de bedst selv kan klare at sætte solceller op, men vil du have det bedste resultat, er det klart vores anbefaling, at du får professionelle folk til at montere din investering. Der findes godt med montørfirmaer derude, og du kan med sikkerhed finde et i dit lokalområde.
Indimellem kan du desuden være heldig at finde en virksomhed, der både sælger og monterer solceller, og på den måde vil der ofte være penge at spare.
Når monteringen er på plads, er du klar til at spare penge. Men intet varer jo som bekendt evigt, og dine solceller kan da heller ikke klare sig uden vedligeholdelse, så forhør dig hos din valgte forhandler om, hvordan du vedligeholder dine solceller bedst, så du slipper for (for mange) besøg af reparatøren.
Hold desuden altid øje med dine solceller, og er der noget, du undrer dig over, så forhør dig hellere hos eksperterne en gang for meget end for lidt.
Vi håber, du kommer til at nyde de mange fordele ved dine nye solceller!
Nu er det helt forståeligt, hvis du sidder tilbage med et spørgsmål om teknologien bag solceller. Det er jo egentlig ikke essentielt at vide for at få udbytte af den, men derfor kan det stadig være interessant at sætte sig lidt ind i – og derfor runder vi denne artikel af med en lille video, der forklarer, hvordan solceller egentlig fungerer: