guide

De ti bedste råd til at få en dejlig have

De ti bedste råd til at få en dejlig have

Drømmer du om at skabe en smuk og indbydende have? I denne artikel får du nogle af de bedste råd til at lave en dejlig have, der bringer smilet frem på selv en gråvejrsdag.

Haven er en vigtig del af dit hjem. Det er her, du opholder dig i mange timer specielt om foråret og sommeren, når der er godt vejr udenfor, og derfor er det essentielt, at du føler dig godt tilpas. Hvordan din have skal se ud, kommer meget an på, om du har børn eller bare er dig selv, eller om I er et par. Med andre ord handler det om, hvilke behov du har. 

Sådan skaber du en dejlig og indbydende have 

Hver tredje dansker stresser ifølge Bolius.dk over deres have, men det er der slet ingen grund til. Det handler bare om at lægge en god plan for de fornyelser og ændringer, haven trænger til og om at tage det i et tempo, der passer til en selv. 

Der findes mange elementer, der kan gøre din have indbydende og dejlig at opholde sig i. Du skal vælge at fokusere på dem, der matcher netop dine behov.

I denne guide kommer vi ind på forskellige områder som:

* Græsslåning

* Blomster og beplantning

* Drivhus og urtehave

* Dekoration

* Terrasse

* Leg og spil

* Havemøbler

* Dyr

* Vand

* Gartner

 

1. Græsslåning – hvad skal jeg vælge?

Græsset skal slås. Det kan du ikke komme uden om. Det er nødvendigt, for at haven er dejlig at opholde sig. Gror dit græs alt for højt, kan du også risikere at få klager fra naboer eller ejerforeninger. Det ser nemlig ikke særlig pænt ud med meterhøjt græs. 

Men hvordan skal du slå græsset? Der findes mange redskaber og maskiner, der kan hjælpe dig til effektiv græsslåning.

 

Havetraktoren er ideel til dig med en kæmpe have. Så kan du blot sætte dig godt til rette på den og nyde vejret, fuglene der kvidrer og duften af nyslået græs. 

Robotplæneklipperen er til dig, der ofte har travlt. Eller til dig, der ikke nyder at slå græs. Den kan både være praktisk til små såvel som større haver. 

Håndskubberen er til dig, der har en meget lille have. Den kan også være et godt valg, hvis du gerne vil spare penge og købe det billigste redskab til din græsslåning. 

En plæneklipper med motor er til dig med den almindelige parcelhushave. Den er et helt traditionelt og klassisk valg. 

Hvornår må du egentlig slå dit græs? Der er ifølge Bolius.dk ingen love, der bestemmer, at du ikke må slå græs på specifikke tidspunkter af døgnet. Der kan dog være tidspunkter af døgnet, hvor du ikke bør slå det, hvis du gerne vil holde dig gode venner med naboen.

Hold dig f.eks fra at slå græs på følgende tidspunkter: 

– I weekenden før kl. 10.00

– Ved spisetider

– Efter kl. 19.00

(Kilde: Parcelhusejernes Landsforening)

 

2. Blomster og beplantning – hvad ser godt ud?

Ingen have uden smukke blomster. Ej, det kommer naturligvis an på, om du er typen, der godt kan lide at passe blomster og vande planter. Hvis du er, findes der mange skønne blomster og planter, der kan gøre din have mere indbydende.

Blomster i bede er utroligt fine og giver liv i dine have. Du skal dog overveje, om du vil have dem, hvis du har børn eller hund, der godt kan finde på at lege i bedene og ødelægge blomsterne. 

Frugttræer er en skøn ting. Hvilken bedre sommerdag end den dag, hvor du kan plukke friske blommer eller lækre æbler fra dit helt eget frugttræ? 

Planter og blomster i krukker er en god måde at dekorere din have på. Det er også en lidt lettere løsning, end at anlægge det helt store bed. Desuden er det også praktisk, idét du kan flytte krukkerne rundt i haven eller på terrassen, som du synes. 

 

3. Drivhus og urtehave – hvordan gør jeg?

Blomster er ikke de eneste planter, der gør din have dejlig. Det kunne også være urter, tomater, agurker og hvad man nu ellers gror i et drivhus. 

Haven bliver virkelig skøn, når du kan være selvforsynende og gå ud og hente helt friske ærter eller super lækre jordbær. 

Alt efter hvor stor og hvordan dine have er indrettet, kan du overveje et drivhus, væksthus eller en urtehave.

Drivhus – er det oplagte valg, når du har god plads i din have. Her kan du dyrke mange forskellige grøntsager og urter. Drivhuset er dog det dyreste valg, men du finder dem heldigvis i et væld af størrelser og prisklasser. 

Væksthus – er et billigere alternativ til drivhuset. Du kan få væksthuse i mange forskellige størrelser. De er ofte i metal og med en plastikdug i stedet for glassider. Det er dét, der gør væksthuset billigere. Men det kan sagtens være ligeså funktionelt som et drivhus.

Urtehave – skal det være nemt og billigt? Så er en urtehave et oplagt valg. Hvordan laver du en køkkenhave med højbede? Se med i videoen her.

 

4. Dekoration – et væld af muligheder

Planter og blomster er ikke det eneste, du kan dekorere din have med. Der findes efterhånden et utal af udsmykninger til haven. Kun fantasien sætter grænser. Det kan være alt fra fuglebade og springvand til skulpturer og pyntefigurer i sten, granit og metal. Eller hvad med en smuk brønd i træ?

Er du lidt af en havenørd, kan det være sjovt at indrette haven med forskelligt pynt. For at haven bliver dejlig at opholde sig i, skal du dog også passe på, så du ikke fylder hele haven op med pynt. Der skal være plads og luft i haven. 

Jul er også en årstid, der kalder på pynt i haven – dog ofte den mere lysende slags. Du kan nemlig købe lysfigurer og -kæder i alverdens former og farver, som giver en rigtig god stemning i haven op til jul. 

 

5. Terrasse – sådan anlægger du den 

Terrassen er et af de vigtigste elementer i haven. Det er her, du kan sidde og nyde de skønne forårsdage og de sene sommeraftener. Men hvilken terrasse skal du have anlagt? Og hvordan gør du den hyggelig?

Fliseterrasse er for dig, der gerne vil have noget, der er nemt at vedligeholde. Fliserne skal højst renses en gang i mellem, og måske du skal fjerne ukrudt mellem dem. Men alt i alt er det en vedligeholdelsesfri terrasse. 

Når du får anlagt en fliseterrasse, kan du vælge mellem utrolig mange sten og fliser. Du kan få et helt simpelt eller et meget flot og dekorativ udtryk.

Træterrassen er ideel til dig, der gerne vil have en autentisk og smuk terrasse, der kan noget andet end fliseterrassen. Dog kræver den også lidt mere vedligeholdelse, da træet løbende skal passes og plejes. 

I videoen nedenfor får du en komplet guide til at anlægge din helt egen træterrasse.

Uanset hvilken type terrasse du vælger, kan du gøre den hyggelig på mange af de samme måder, som haven gøres hyggelig. Med alt fra blomsterkrukker og dejlige havemøbler til puder, tæpper og skønne drikkevarer om sommeren. 

 

6. Leg og spil – indret haven til børn

Har du børn eller børnebørn, som ofte kommer på besøg? Så skal der være plads til leg og spil i haven. Det kan være alt fra et legehus eller en trampolin til en sandkasse. Eller blot store og frie græsarealer, hvor man kan spille fodbold. Måske en god plads til et svømmebassin om sommeren?

Trampoliner er især en populær ting i haven for mange børnefamilier. Men hvordan er reglerne egentlig? Er der nogen steder i haven, hvor du ikke må placere den?

Det er der faktisk ikke ifølge Magasinet Bolig Forbedring. Det er derfor tilladt at stille trampolinen helt tæt på hækken, også selvom dem der hopper på den, får frit udsyn ind i naboens have. 

Dog kan det være en god idé at overveje, hvordan du selv ville have det, hvis du boede ved siden af en have med trampolin. Ville du være generet af, at naboens børn kunne se ind til dig? Tænk over det, og placer trampolinen på en måde, hvor I kan bevare jeres gode naboskab. 

 

7. Havemøbler – når du skal slappe af 

Du skal have et godt sted at sidde, når du vil nyde din have. Til at solbade om sommeren. Eller spise grillmad og hygge med familie og venner. Men hvordan vælger du de bedste havemøbler til din have?

Det du skal tænke over, når du køber havemøbler, er:

– Vedligeholdelse

– Antal pladser

Der skal være siddepladser nok til hele familien, men også til når du har gæster. Det kan derfor være en god idé at investere i et par ekstra stole eller en smart havebænk.

Hvornår er det fornuftigt at tage havemøblerne frem og pakke dem væk? For det første er det altid en god idé at have dem stående under et tag. Medmindre de er fremstillet i et materiale, der holder til regn. Når sommeren er ovre, bør du pakke dem væk i en garage, skur eller lignende. 

Desuden skal du også huske at vedligeholde dine havemøbler. Det gælder f.eks., hvis du har træmøbler. De kræver en rengøring med vand og sæbe, når sæsonen starter, og derudover bør du også give dem en god omgang olie. 

 

8. Dyr – indret haven til dine og naturens dyr 

Har du hund eller kat? Eller nyder du bare naturens dyr, der til tider kommer ind i din have? Haven bliver også dejlig, når du indretter den efter dyrenes behov.

Til din hund kan du investere i et lækkert hundehus eller en god hundegård. Her kan hunden ligge og slappe af, få lov at være ude alene eller få skygge om sommeren. Mange køber også badebassiner til deres hund, når der er rigtig varmt.

Naturens dyr i haven, f.eks. fugle, kan forkæles med et lækkert foderbræt, fuglehus eller godter hængende fra træerne. Du kan købe meget forskelligt til fuglene i din have, og jo mere du forkæler dem, jo oftere kommer de tilbage. På den måde får du et rigt dyreliv i haven. 

 

9. Vand – skab liv i haven med en sø

Hvem drømmer ikke om en dejlig have med egen sø til? Bor du ikke ude på landet, er det dog sjældent tilfældet, men det er der råd for.

Du kan købe mange fine bassiner i forskellige størrelser. De kan nedgraves og f.eks. være en del af dit smukke blomsterbed. Det er en skøn tilføjelse til en have, og det giver et dekorativt udseende og en følelse af liv. 

En anden måde at bruge vand i haven er ved at indrette en smuk japansk have. Sådan en have har ofte en lille sø, og desuden indeholder den også japanske planter, stier, vandfald, sten og mange dekorative elementer. Den japanske have tager ca. 6-7 år, før den er groet helt til, og herefter kan du virkelig nyde den skønne ro og stemning.

(Kilde: Japansk-have.dk)

 

10. Gartner – få en anden til at passe din have 

Har du ikke grønne fingre? Er din have for stor en mundfuld? Eller har du fuldstændig opgivet dit haveprojekt?

Det er der heldigvis råd for. Har du ikke tiden eller lysten til at gøre din have indbydende? Så kan du få en gartner til at hjælpe dig. 

Inspiration og store planer – en gartner kan hjælp dig med inspiration og idéer til din have. Gartneren kan også føre alle de store planer ud i livet. Naturligvis indenfor det budget, du har sat dig. 

Hyr en gartner på fast basis – handler det mere om at gøre haven skøn til hverdag? Så kan du også hyre en gartner til de mere simple opgaver. Det kan være alt fra græsslåning til klipning af hækken. 

 

Hvordan vil du gøre din have hyggelig?

Du har nu fået 10 gode råd til at gøre din have dejlig. Forhåbentlig har du allerede fået en masse gode idéer, men husk, at det er op til dig og dine behov, hvordan din have skal indrettes, pyntes og plejes. 

FAQ

Hvad koster et drivhus?

Priserne på et drivhus varierer meget afhængigt af størrelsen på det. Det kan koste fra 2500 kr. og op mod 30.000 kr.

Hvordan vedligeholder du dine havemøbler i træ?

Havemøbler i træ kræver rengøring med vand og sæbe, når sæsonen starter. Derudover bør du også give dem en god omgang olie.

Hvornår må du slå græs?

Der er ingen love, der bestemmer, at du ikke må slå græs på specifikke tidspunkter af døgnet. Der kan dog være tidspunkter af døgnet, hvor du ikke bør slå græsset, hvis du gerne vil holde dig gode venner med naboen. Det er f.eks.

– I weekenden før kl. 10

– Til spisetid

– Efter aftensmadstid

Kræver en fliseterrasse vedligeholdelse?

En fliseterrasse er for dig, der gerne vil have noget, der er nemt at vedligeholde. Fliserne skal højest renses en gang i mellem, og måske du skal fjerne ukrudt mellem dem. Men alt i alt er det en vedligeholdelsesfri terrasse.