guide

Enkelt vs. double-carport – hvad skal du vælge?

Enkelt vs. double-carport – hvad skal du vælge?

Mange husejere har stor glæde af den garage eller carport, der følger med boligen – en af de helt store fordele ved at bo i hus er nemlig muligheden for at parkere tæt på hjemmet. Men hvis du selv kan vælge, skal du så gå efter en enkelt eller en double-carport?

At parkere lige foran hoveddøren er en mulighed, de fleste sætter pris på. At en garage eller en carport samtidig kan sikre, at bilen ikke udsættes for elementernes rasen, er bare et ekstra plus. Efterårets og vinterens regn, sne og slud samt det generelle fugtige klima og de lave temperaturer kan nemlig være hårde for særligt de metalliske dele på bilen, og der er ingen grund til at tære unødigt på disse.

Med overdækning til bilen slipper du samtidig for at skrabe sne og is af bilens ruder og spejle hver morgen, inden du skal af sted på arbejde, og endelig kan du undgå mange af de andre vejrbetingede skader, som kan opstå på en bil – for eksempel rust i karrosseriet eller på undervognen.

 

Plads til mere med en smart carport eller garage

Med en carport eller en garage kan du beskytte bilen mod elementernes rasen, men også mod indbrud og hærværk; en mulighed man sjældent har som beboer i en lejlighed, hvor det er småt med parkeringsmuligheder ud over gadeplanet.

Samtidig har du fordelen af at kunne bruge din garage eller carport til eksempelvis opbevaring af værktøj og materialer, som relaterer sig til pleje, vedligeholdelse og reparation af din bil. Du kan have både sommer- og vinterdæk stående og dermed slippe for at betale for opbevaring af disse, og sidst men ikke mindst kan du ofte få plads til familiens cykler, så også de kan nyde godt af den ekstra beskyttelse mod vind, vejr og lange fingre.

 

 

Er din bolig ikke allerede forsynet med en overdækning, er der altså mange gode grunde til få opført en sådan. Du skal i den forbindelse overveje, om det er en carport eller en garage, du har brug for, og ikke mindst om den skal være enkelt eller dobbelt.

 

Carport og garage – hvad er forskellen?

Forskellen på en garage og en carport er ikke nødvendigvis så stor. En garage er traditionelt set en lukket bygning med vognport og måske endda opvarmningsmulighed, så bilen er 100% beskyttet og tørt opbevaret. Den vil typisk være opført i murværk som en decideret tilbygning til huset og måske endda med direkte indgang til boligen.

En carport kan derimod være alt fra et udvidet halvtag til en fuldt opført bygning – som regel i træværk. Den står ofte på fire stolper og er forsynet med et halvtag; eventuelt med en enkelt væg ind mod naboejendommen eller i direkte forlængelse af dit hus. Man kan sige, at en carport er light udgaven af en garage, selvom der efterhånden findes så udbyggede carportmodeller på markedet, at de sagtens kan stå mål med en muret garage.

 

Skal du vælge en carport eller en garage?

Der er selvfølgelig mange ting, der taler for at få muret en flot og sikker garage op fra bunden. Du får bedre sikring af din bil, og du kan med hjælp fra en dygtig murer få din garage og dit hus til at fremstå som en flot helhed.

Men det er ikke sikkert, at en garage er nødvendig for at dække dine behov. Ligger dit hus i en tæt bebyggelse med mange andre huse, vil der næsten med sikkerhed være masser af læ, og så kan du sagtens nøjes med en god carport.

 

 

Dertil kommer, at det ikke nødvendigvis er tilladt for dig at opføre en garage på egen grund, da denne tæller som en decideret tilbygning. Det afhænger af forskellige faktorer som for eksempel ejendommens grundplan, hvilke muligheder der ligger heri og ikke mindst bebyggelsesprocenten og lokalplanerne i dit område. Samtidig kan det at tilføje en garage være en temmelig kompliceret – og ikke mindst dyr – affære.

Med en carport er det en anden snak. En carport er langt nemmere at opføre, og den fylder knap så meget i gadebilledet. Det tager kortere tid at bygge en carport end en garage, og det er dermed også tilsvarende billigere. Samtidig er en carport en mere fleksibel løsning, der lettere kan varieres i både størrelse og udformning, hvilket betyder, at du nemmere kan tilpasse den ejendommens grundplan og husets udseende.

 

Hvad er reglerne for opførelse af carport?

Det er vigtigt, at du forud for opførelsen af din carport sætter dig grundigt ind i såvel lokalplaner og bygningsreglementet for dit område. Dem kan du indhente hos kommunen eller i din grundejerforening – eller lade din tømrer om arbejdet, hvis du alligevel skal have hjælp til at bygge carporten.

Hvis der ikke er anført andet i lokalplanen, vil du som husejer have ret til at opføre en carport på din egen grund. Du skal dog stadig tage højde for de regler, der er opført i bygningsreglementet, og som vedrører eksempelvis højde, afstand til vej og skel samt brandsikkerhed i forbindelse med byggeriet.

 

 

For et almindeligt hus gælder det, at du må bygge en carport på op til 35 kvadratmeter uden at skulle søge tilladelse hos kommunen – du skal dog stadig anmelde byggeriet. Kort sagt betyder det, at du skal i kontakte kommunen forud for dit byggeri, hvis det overstiger 35 kvadratmeter og efter dit byggeri, hvis det er under.  

Overvejer du en opføre en dobbelt carport frem for en enkelt, undgår du ikke at tale med kommunen først. Men hvornår skal du vælge en enkelt carport, og hvornår bør du gå med en double-carport?

 

Enkelt carport vs. double-carport

Mange familier har i dag mere end én bil i husstanden, og derfor vælger de fleste at opføre en double-carport, når de alligevel er i gang. Det giver plads til begge familiens biler under samme tag, og samtidig er det en fremtidssikring af boligen, hvis den en dag skal sælges til en anden storfamilie.

Der er altså mange gode grunde til at vælge en double-carport frem for en enkelt – først og fremmest af den årsag, at der ikke er nogen grund til, at den ene bil skal ofres til vejrguderne, mens den anden nyder fuld beskyttelse. Dernæst fordi merudgiften ikke er alverden, når du først er gået i gang med at planlægge byggeriet. 

Overvejer du at få opført en double-carport udelukkende af den årsag, at du gerne vil have plads til cykler, værktøj, haveredskaber, brænde og lignende, bør du dog tænke dig om en ekstra gang. Det er slet ikke sikkert, at det er nødvendigt at skulle gå igennem alt det besvær. Med en enkelt carport vil du nemlig have mulighed for at tilføje ekstra tilbygninger i form af cykelskur, brændeskur eller redskabsskur til dine have redskaber, og disse vil oven i købet kunne låses af – også selv om du har valgt en åben carport til din bil.

Det er altså dine behov, der afgør, om du skal vælge en enkelt eller en double-carport, og i sidste ende er det naturligvis også et spørgsmål om, hvor vidt der kan bygges en double-carport uden at ødelægge husets arkitektur.

FAQ

Hvad er forskellen på en garage og en carport?

En garage er som regel muret op og fungerer som en decideret tilbygning til huset. En carport består ofte af en lidt mindre avanceret trækonstruktion med et tag og en enkelt væg.

Hvor stor må en carport være?

Hvor stor en carport må være, afhænger af de regler, der findes angående byggeri i din kommune og i din grundejerforening. Indhent derfor altid lokalplaner, inden du opfører en carport, og rådfør dig gerne med kommunen.

Kan jeg selv bygge en carport?

Der findes mange byg selv-carporte på markedet, men medmindre du er faglært tømrer eller en særdeles erfaren og stærk handyman, kan det godt betale sig at få en professionel håndværker til at løse opgaven.