tips til hjemmet

Grib chancen: Bo mere bæredygtigt og gør noget godt for jordkloden

Grib chancen: Bo mere bæredygtigt og gør noget godt for jordkloden

Hvis vi ønsker at overlevere en sund jordklode til kommende generationer, er vi nødt til at gøre noget ved vores indvirkning på miljøet. Men det kan være svært at vide, hvor man skal starte. I denne artikel vil vi give dig en række gode råd til at bo mere bæredygtigt. Vi vil vise dig, hvordan du kan foretage små ændringer i din livsstil, som vil have en stor indvirkning på miljøet.

Det første skridt til at leve mere bæredygtigt er at forstå din påvirkning på kloden. Hvor meget energi bruger du derhjemme? Hvilken form for transport bruger du? Hvor ofte flyver du? Det er alle vigtige spørgsmål, som du bør stille dig selv, for når du kender din påvirkning, kan du begynde at foretage ændringer for at reducere den.

Og allerede her kan det virke lidt komplekst, for stort set alt, hvad vi foretager os, har en effekt på vores klima. Det gælder materialerne, du bruger til at sætte boligen i stand med, fødevarerne i dit køleskab og ikke mindst det varme brugsvand. Stort og småt efterlader et CO2-aftryk, der fylder i det store klimaregnskab, og ved at tænke over det, kan vi alle tage ansvar – for selv små livsstilændringer har betydning for det samlede billede.

Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania, siger til Videncentret Bolius:

“Klimaforandringerne har gjort, at vi er nødt til at omstille vores adfærd og vores måde at bo på denne jordklode. Det gælder helt op til de store nationale og internationale beslutninger om, hvordan vi skruer vores samfund sammen. Og det gælder helt ned i det daglige valg og den enkeltes adfærd.”

Men betyder det, at vi skal vælge alt det sjove fra? At vi ikke længere må rejse, spise kød og streame vores yndlingsserier?

Nej – ikke nødvendigvis. Vi har sammensat en lille guide med gode råd til, hvordan du kan bo mere bæredygtigt uden at gå på kompromis med komforten.

 

tips til hjemmet

 

Lev bæredygtigt ved at træffe de rette valg

Du behøver ikke at foretage store ændringer for at leve mere bæredygtigt. Hver dag træffer vi valg, der har en indvirkning på miljøet – det gælder for eksempel i forbindelse med:

  • Transport
  • Fødevarer
  • Indkøb
  • Energiforbrug

Alle de små valg i den henseende kan gøre en stor forskel. Hvis alle foretog bare en enkelt ændring til et mere bæredygtigt valg, ville det have en enorm indvirkning på vores planet.

Men hvilke valg skal du træffe?

“Undersøgelser viser, at rigtig mange danskere gerne ville omstille sig og leve mere bæredygtigt, men de ved ikke hvordan. Der mangler viden om, hvad der egentlig er bæredygtigt. En af grundene er, at vores viden hele tiden ændrer sig. En anden grund er, at det kan være komplekst at finde ud af, hvad der er mest bæredygtigt. Men hvis valget stopper ved, at det er komplekst, kommer vi ikke videre,” siger Nina Kovsted Helk.

 

Start med at sætte fokus på din bolig

Du kan tænke bæredygtighed ind i dit liv i både stor og lille skala, og det behøver ikke at være handlinger eller investeringer, der tømmer sparegrisen eller forringer din livskvalitet.

Et godt sted at starte er ved at kigge på de valg, du træffer i din bolig.

Der er ingen tvivl om, at vi lever i et forbrugssamfund, men det behøver ikke at betyde, at vi skal forbruge mere. Det handler i høj grad om at vælge de rette produkter og finde dem frem på en bæredygtig måde.

Kan du for eksempel vente nogle år med at skifte køkkenet ud? Måske nøjes med at male lågerne i stedet? Og kan gulvbrædderne slibes eller males frem for at skifte dem til nye? Alternativt – for det er ikke altid en mulighed at vente eller renovere – kan du finde bæredygtige materialer? Det kan være bæredygtigt træ, der er certificeret, eller andre materialer genanvendt fra andre byggerier.

Når du handler nyt til boligen, kan det være smart at gøre sig klart, hvor meget det rent faktisk fylder i klimaregnskabet – og altså ikke bare i stuen eller haven. Hvis du køber en ny sofa, vil den sandsynligvis blive sendt med fragtmand og endnu engang skabe trafik på de danske veje. Den er måske produceret på den anden side af jorden af materialer, hvis oprindelse du ikke kender, og dermed er der der en risiko for, at produktionen har sat store aftryk på miljøet.

Når du kigger efter nye møbler og boligtilbehør, kan det altså være en god idé at gå efter genbrug – enten i form af retrofund fra loppemarkederne eller brugte ting fra nettet. Det kan du selvfølgelig også gøre med stort set alt andet til boligen: lamper, vaskemaskine, havemøbler og meget mere.

En undersøgelse fra Yougov viser, at cirka hver fjerde dansker handler brugt en gang om ugen – og at vi især er til genbrug af tøj, møbler og brugskunst. Og der er et kæmpe potentiale i genbrug, så læg dig endelig i slipstrømmen på denne tendens.

Bæredygtighed handler grundlæggende om at være bevidst om vores forbrug af ressourcer og energi, og en mere bæredygtig livsstil handler derfor om at forbruge mindre – eller måske endda slet ikke købe noget, hvis det er muligt.

 

tips til hjemmet

 

Det behøver ikke at være kedeligt at være bæredygtig

Med det store fokus på ressourcer, energi og forbrug kommer det hurtigt til at virke kedeligt at bo bæredygtigt. Men mere bæredygtighed kan sagtens inkludere trivsel og glæde. Det handler om at finde den balance, der passer til lige netop dig og din familie. For nogen kan det være en stor udfordring at gå all in på en bæredygtig livsstil, mens andre vil kunne implementere mange forskellige bæredygtige valg i deres dagligdag uden problemer.

Om det er kedeligt eller ej, handler om om øjnene, der ser. Nogen vil associere fravalget af kød med et dårligt liv, mens andre ser det som en spændende udfordring at finde de gode vegetariske og veganske opskrifter, fordi de på den måde lever i overensstemmelse med deres værdier – herunder ikke at ødelægge planeten.

Fokusér derfor på hvad der virker for dig – så er du mere tilbøjelig til at blive ved med de bæredygtige valg.

Hvis du gerne vil have inspiration til, hvordan du kan leve mere bæredygtigt, uden at skulle ofre komforten, så kan du for eksempel starte med at:

  • lave en bæredygtig madplan; ved at lave en ugentlig indkøbsliste og planlægge de forskellige måltider, kan man ofte undgå at smide mad ud, og det bliver lettere at træffe det bæredygtige valg. Det er både godt for miljøet og for pengepungen.
  • gå eller tage cyklen til arbejde hvis det er muligt; en undersøgelse fra Trafikstyrelsen viser, at danskerne i gennemsnit bruger cirka en time om dagen i bil. Hvis man bor tæt på arbejdspladsen, kan det være en god idé at gå eller tage cyklen frem for at køre i bil og på den måde spare lidt penge, få motion ind i hverdagen og hjælpe klimaet på vej til bedre tider.
  • se efter økologisk certificeret bomuld når du køber tøj; når man vasker tøjet, udledes en stor mængde mikroplastik i form af microfibre, der ender i havet. Microfiber kan findes i alt fra syntetiske stoffer som polyester til naturlige fibre som bomuld – men det er især syntetiske stoffer, der er et problem, fordi de ikke biologisk nedbrydes.
  • vandre i naturen; det er ikke altid lige let at finde tid til at gå en lang tur i den danske natur, men hvis man fokuserer på at få frisk luft ind i dagligdagen – om end det måske kun er et par minutter – kan det have stor effekt på trivslen og ikke mindst lysten til at passe på vores alle sammens planet.

Kort sagt handler en bæredygtig livsstil ikke udelukkende om sure fravalg. Har du tag over hovedet og sund mad på bordet, bliver du ikke nødvendigvis gladere af en ekstra bil eller en ferie i udlandet. Selvfølgelig kan du ikke undgå forbrug fuldstændigt, og det kan også være, at lige præcis den rejse er nøjagtig, hvad der skal til for at styrke trivslen hos dig og din familie – og så skal du købe den. Det handler om kun at købe ting, der passer til dine værdier og til det, der giver dit liv mening.

Husk også, at selv de mindste bæredygtige valg tæller, og lad være med at slå dig selv i hovedet med en hammer, hvis ikke alt lykkes. Det er vigtigere at fokusere på de positive ting, og så gøre det bedste ud af den situation, man står i – for sig selv og for planeten.

 

tips til hjemmet

 

Tre konkrete råd der kan overføres til boligen

Der er ingen tvivl om, at det giver mening at tænke bæredygtigt. Men hvordan kan du rent praktisk indrette dit hjem, så bæredygtighed bliver en integreret del af hverdagen?

Vi har fundet tre konkrete steder, du kan starte. Når først du er i gang, breder bæredygtigheden sig som ringe i vandet.

 

1) Kan du reparere i stedet for at udskifte?

Vi har kort været omkring det, men vi tager den alligevel igen.

Er du for hurtig til at springe over, hvor gærdet er lavest og skifte ud, så snart noget ikke fungerer optimalt? Så er det tid til at lære, hvordan man reparerer

Det kan måske virke som en udfordring – især i starten. Men det er faktisk ret simpelt og ligeledes en god idé at have styr på de basale ting såsom, hvordan man skifter en elpære eller silikonefugen i badeværelset. På den måde mindsker du risikoen for, at der går unødige ressourcer til spilde, og du undgår desuden også forbruget af nye produkter, der ikke er bæredygtige.

Du kan finde mange guides til de basale ting på nettet – eller du kan spørge en ven eller et familiemedlem. På den måde får du også styr på, hvordan dit hus fungerer, og sætter dig selv i stand til at tackle småproblemerne, inden de udvikler sig til store problemer

Og det gælder ikke kun de små ting som reparation af vandhanen eller udskiftning af fuger. Du bør også fastholde reparationstankegangen, når du ser, at skuret er ved at være slidt. Din første indskydelse er måske at skifte brædderne, men det kan være, at du i stedet skal have fat i en handyman eller kvinde, der kan renovere skuret, så det bliver som nyt igen – alternativt at du selv skal i gang med rensemidler, skurebørste og malerpensel.

En bæredygtig livsstil handler om at tage ansvar for sit forbrug, og det gælder alle aspekter af dit liv.

 

2) Kan du indtænke miljøvenlige energikilder?

Som et led i en mere bæredygtig bolig er det essentielt, at du tager et kig på, hvordan du bruger energi. Særligt energien til varme påvirker klimaet.

Hvis du har mulighed for det, kan det derfor give mening at investere i miljøvenlige energikilder som f.eks. varmepumper, jordvarme eller solceller. På den måde reducerer du din CO₂-udledning og gør samtidig en positiv forskel for klimaet

Ofte er investeringerne i miljørigtige energikilder dog forbundet med høje udgifter til etablering. Derfor skal du vurdere nøje, om det vil give økonomisk mening for netop dig

Hvis du ikke har råd eller mulighed for at investere i nye energikilder, kan det være en idé at gøre brug af de ressourcer, der allerede er til rådighed. Det betyder ofte nemmere og mindre ting som for eksempel at skrue ned for varmen på radiatorer eller sætte temperaturen på vaskemaskinen lidt lavere. Små ting der hurtigt bliver en vane, men som samlet set kan have en stor effekt.

 

3) Vælg produkter af høj kvalitet, når du alligevel skal købe nyt

Uanset hvor opmærksom du er på at reparere og genanvende, vil der være situationer, hvor du skal købe nyt. Enten fordi noget ikke kan repareres, eller fordi det ikke stemmer overens med dine værdier og behov for et godt liv at købe brugt.

Når du skal investere i noget nyt – hvad enten det er en sofa, en køkkenmaskine eller noget helt tredje – kan du med fordel gå efter god kvalitet. På den måde bliver det et bæredygtigt køb, der kan holde i mange år.

Du behøver altså ikke at ofre komforten eller dine behov for et godt liv, når du går efter en mere bæredygtig bolig. Tværtimod handler det om at finde de bedste løsninger for netop dig og din familie. På den måde kan I leve godt – og bæredygtigt.

 

tips til hjemmet

 

Kan bæredygtighed betale sig?

Sidder du og tænker, at jo – du kan da godt skrue ned for varmen, købe mindre kød og blive bedre til at reparere i stedet for at skifte ud, men har det overhovedet en betydning i det samlede billede?

Kan bæredygtighed betale sig?

Og ja, det kan det. Både for miljøet, men også for din pengepung.

Mange af de ting, der gør din bolig mere bæredygtig, vil faktisk spare dig for penge på sigt. Hvis du eksempelvis skifter alle dine glødepærer ud med LED-pærer, vil du se en besparelse på elregningen, og samtidig er LED-pærerne også bedre for miljøet end glødepærerne. Skruer du 1 grad ned for varmen, vil du opdage, at du også sparer en del på varmeregningen.

Derudover er der mange ting, du kan gøre i din bolig for at spare penge – som ikke har nogen negativ effekt på miljøet. Det kan for eksempel være at udnytte solenergien til at tørre dit tøj eller undlade at anvende kemikalier, når du vasker gulvet.

Ofte handler det altså om at tænke lidt anderledes og udnytte de ressourcer, der allerede er til rådighed. Ud over at være bedre for miljøet, kan bæredygtige tiltag altså også have en positiv effekt på din pengepung – og hvem gider ikke det?

Og så er der naturligvis det helt store spørgsmål: Har det en effekt på det samlede klimaregnskab, at en enkelt dansker vælger at bo mere bæredygtigt? Det er svært at sige præcist, hvor stor effekten er, men selvfølgelig vil det have en positiv effekt, hvis vi ALLE vælger at gøre vores bolig mere bæredygtig.

Effekten af de enkelte tiltag kan virke små og ubetydelige, men hvis alle danskere tager et par bæredygtige tiltag i den rigtige retning, så vil der samlet set komme en positiv effekt for miljøet.

Du kan altså godt gøre en forskel, og det behøver ikke at være svært eller dyrt. Så giv bæredygtighed et skud, og se hvor langt det kan føre dig. Mange af de ting, der virker store og besværlige at ændre, er faktisk lette at implementere i hverdagen. Det kræver blot lidt planlægning og opmærksomhed på din boligs ressourcer – både de naturlige ressourcer som jordvarme eller solenergi, og de ressourcer du har i forvejen, som for eksempel gamle møbler der kan upcycles.

– og hvem ved; måske kan du inspirere din nabo til også at bo mere bæredygtigt. Og han kan inspirere sin nabo, der inspirere sin nabo, der… og pludselig har den bæredygtige livsstil spredt sig til et helt land, og det er der, det for alvor kan mærkes.

 

Den store 2030-plan: Når vi vores mål?

På politisk plan er det besluttet, at vi i 2030 skal have reduceret vores CO2-udledning med 70 % i forhold til den udledning, vi havde i 1990.

Spørgsmålet er, om det er realistisk at nå målet?

Svaret afhænger blandt andet af, hvordan vi vælger at leve. Hvis alle danskere tager et par bæredygtige valg i deres bolig, så er vi godt på vej. Men det kræver også, at der bliver taget politiske beslutninger på Christiansborg, der kan understøtte de enkelte danskers bæredygtige tiltag.

For eksempel er det vigtigt, at der bliver gjort noget ved byggeriet af nye huse og boliger. De nye boliger skal være energieffektive, og de skal have gode muligheder for at indføre bæredygtige løsninger såsom jordvarme eller solcelleanlæg.

Derudover er der også behov for en ændring af transportsektoren i Danmark. Vi har alt for mange biler på vejene, og det er ikke godt for miljøet – eller trafikken, for den sags skyld. Det kræver politiske beslutninger om at få flere mennesker over på offentlig transport, og det kræver investeringer i bedre og mere effektive toge. Elbiler er også en vigtig faktor i denne henseende, og der er behov for at gøre det mere attraktivt at købe en elbil frem for en almindelig bil.

Også på industriområdet er der behov for forandringer. De danske virksomheder skal producere mere energieffektivt, og de skal finde mindre miljøbelastende metoder til at producere deres varer.

Der er altså mange områder, der spiller ind, når det kommer til at nå vores ambitiøse mål om at reducere CO₂-udledningen med 70 %. Men det er bestemt muligt – hvis vi alle gør vores del.

 

tips til hjemmet

 

Hvad kan jeg selv gøre?

Det er ikke altid let at vide, hvad man selv kan gøre for at mindske sin CO₂-udledning. Men der er faktisk rigtig meget, du selv kan gøre for at gøre din bolig mere bæredygtig.

Først og fremmest kan du læse artiklen her over for inspiration, hvis du ikke allerede har gjort det.

Dernæst kan du begynde at ændre din indstilling til, hvad bæredygtighed og det at leve bæredygtigt vil sige. Det er ofte en forudsætning, at man først og fremmest har lyst til at gøre en forskel, før man kan finde ud af, hvordan man kan gøre den

Når du har ændret din indstilling, så kan du begynde at igangsætte de små bæredygtige tiltag i din bolig. Det behøver ikke være store og besværlige tiltag; selv de mindste ting kan have en positiv effekt på miljøet – og ikke mindst på din lyst til at fortsætte kampen for klimaet.

Alle bække små gør som bekendt en stor å, og hvis vi vil sikre en sund og bæredygtig klode til fremtidige generationer – dine børn, børnebørn og oldebørn – så skal vi alle gøre vores vores for at leve bæredygtigt.

Det kan virke som en kamp, men det er faktisk også en kæmpe mulighed. En chance for at skabe et bedre samfund, hvor vi passer bedre på hinanden og på naturen.

Så grib chancen – for din egen skyld såvel som for alle andres. Det er tid til at tage ansvar for vores planet. Og husk; selv de mindste ting kan have stor effekt!