tips til hjemmet

Gode råd til dig der gerne vil indrette dig i nordisk stil

Gode råd til dig der gerne vil indrette dig i nordisk stil

Den nordiske stil er i høj kurs i øjeblikket. Hvis du overvejer at give dit hjem en nordisk makeover, har vi nogle gode råd til dig! I denne artikel vil vi diskutere alt det, du skal overveje, når du indretter i nordisk stil. Vi taler om de farver og møbler, der typisk bruges i nordisk indretning, og vi giver dig nogle tips til, hvordan du selv kan opnå looket. Så hvis du er klar til at hoppe med på den nordiske vogn, så læs videre!

Når det kommer til nordisk stil, er farver en af de vigtigste ting at overveje. Den palette, der typisk anvendes i nordisk indretning, er meget lys og luftig med masser af hvidt og neutralt. Dette skaber en beroligende og rolig atmosfære, som er perfekt til at slappe af i efter en lang dag. Hvis du ikke er sikker på, hvordan du kan inkorporere disse farver i dit hjem, anbefaler vi, at du starter med hvide vægge og tilføjer farver med tilbehør som tæpper, puder og kunstværker.

Men du kan ikke bare vælge løs fra den brede farvepalette. Det er vigtigt, at du holde dig til lyse toner som beige, sand og mokka, da disse farver vil bidrage til at skabe en varm og indbydende atmosfære. Og hvis du ønsker at tilføje et mere vovet farvestykke, kan du overveje at bruge pastelfarver som rosa eller blå.

 

tips til hjemmet

 

Farver på væggene er også en mulighed

Vil du gerne gå skridtet videre og tilføje farver på væggene, så skal du overveje, om det er hele rummet – altså både vægge og lofter – der skal males, eller om det er bedre kun at male én væg. Hvis du vælger at male én væg, skal du sørge for, at det er den væg, der er mest synlig, når du træder ind i rummet. På den måde kan du skabe blikfang, og væggen kan enten bruges til at skabe et rum i rummet eller til at fremhæve nogle af dine yndlingsmøbler.

Igen kan du med fordel holde dig til lyse farver som lysegrå, beige eller sart rosa, men du kan også overveje farver som mintgrøn eller blød blå. Disse farver passer godt til nordiske hjem og kan være med til at skabe en smuk kontrast til dine møbler.

Ønsker du at male hele rummet – både vægge og lofter – er det vigtigt, at du overvejer farvevalget nøje. Den bedste måde at gøre det på er at se på billeder af nordiske hjem og få en idé om, hvilke farver der bruges mest. Når du har besluttet dig for et farveskema, kan du begynde at male!

Hvis du ikke er sikker på, om du vil male hele rummet eller kun én væg, hvorfor så ikke prøve nogle forskellige muligheder? Du kan male den ene væg i en lys farve og den anden i en mørk farve eller bruge to forskellige nuancer af den samme farve. At eksperimentere er den bedste måde at finde ud af, hvad der passer til dig og dit hjem.

Og hvis du ikke er sikker på, om du vil male hele rummet eller kun én væg, hvorfor så ikke prøve at bruge tapet? Tapet er en fantastisk måde at tilføje farve og mønster til et rum uden at skulle forpligte sig til et farvetema – og det kan give en skøn kontrast til den mere minimalistiske nordiske indretning.

 

tips til hjemmet

 

Kan man selv male væggene?

Apropos farver på væggene er det helt store spørgsmål naturligvis, om du selv kan male, eller om du bør alliere dig med en maler.

Svaret er, at det afhænger af, hvor selvsikker du føler dig. Hvis du aldrig har malet før, er det nok bedst at overlade det til de professionelle. Men hvis du føler dig eventyrlysten, er der nogle gode vejledninger på nettet, som kan lære dig at male som en professionel.

 

Hvad med møblerne?

Når du skal vælge møbler til dit hjem, er der et par ting, du skal huske på. Først og fremmest skal du tænke over, hvilket look du går efter. Vil du have et moderne, nordisk look eller noget mere traditionelt? Når du har besluttet dig for en stil, kan du begynde at lede efter møbler, der passer til dig. Og glem ikke komfort! Sørg for at vælge møbler, der også er komfortable, så du rent faktisk kommer til at bruge dem.

Men møbler er ikke bare møbler. Den nordiske stil handler både om enkelthed og funktionalitet. Det betyder, at du skal vælge møbler, der både er stilfulde og praktiske, f.eks. slanke sofaer, der ikke fylder for meget. Og hvis du mangler opbevaringsplads, skal du kigge efter møbler med skjulte rum, f.eks. ottomaner med indbyggede hylder.

Men men men… det er ikke udelukkende funktionen, der er i fokus. Den nordiske stil handler også om at tilføje dit eget personlige præg. Så du skal ikke være bange for at mixe og matche forskellige elementer for at skabe et look, der er unikt for dig.

 

LÆS OGSÅ: Ti nye møbler – med dansk design får du komfort og æstetik

 

Gå efter lyse, nordiske materialer

I valget af møbler og interiør til dit hjem kan du med fordel tage et kig på materialerne. Krummelurer, teaktræ og andre mørke træsorter samt metal er for eksempel ikke lige det, der kendetegner nordisk indretning. Du skal derimod vælge møbler af lette, naturlige materialer som træ, glas eller sten.

Og glem ikke farverne – også i dine møbler!

Selvom du måske forbinder den nordiske stil med en monokromatisk palet, er det ikke nødvendigvis tilfældet. Faktisk er mange nordiske hjem faktisk ret farverige – farverne er bare mere afdæmpede, og så skal de naturligvis afstemmes med de farver, du vælger til væggene, så der er en rød tråd i indretningen.

 

tips til hjemmet

 

Planter, planter, planter…

Med farvepaletten og møbelvalget på plads kunne man tro, at du er i mål. Men nej – ikke helt. Du skal endelig også tilføje noget grønt i form af planter.

Planter hjælper ikke kun med at rense luften, de kan også få ethvert rum til at føles mere indbydende og hjemligt. Så hvis du ønsker at opnå den perfekte nordiske stil, må du ikke glemme at tilføje noget grønt!

Men hvilke planter skal du vælge?

Der er nogle få, som er særligt velegnede til den nordiske stil, og som samtidig er lette at holde for dig, der ikke har udpræget grønne fingre – blandt andet:

  • Aloe vera
  • Kaktus
  • Sukkulenter

Har du mere lyst til store planter, der fylder lidt mere – og har du mod på at give dem lidt kærlig pleje – så kan planter som violinfigen, monstera og gummiplanten også gøre sig godt i en nordisk indretning.

Og det handler selvfølgelig ikke kun om planterne. Du skal også tænke på krukker og plantekasser. Igen er der visse farver og materialer, der passer godt til den nordiske stil – for eksempel

  • Terracotta
  • Beton
  • Bambus

Og du skal endelig ikke holde dig tilbage, når det kommer til størrelsen. Få store planter og plantekrukker kan skabe en smuk effekt, der giver virkelig liv til dit hjem i nordisk stil.

 

Har du en forkærlighed for bestemte planter?

Det er vigtigt at nævne, at med planter såvel som med farver og møbler er der ikke noget, der for alvor er forbudt, når det kommer til indretning.

Du behøver ikke at gå ud og købe helt nye planter og krukker, hvis du allerede har nogle, du er vild med. Hvis de stikker helt ud i den nordiske indretning, kan det være, du skal finde et andet sted til dem, men er krukkerne forholdsvis neutrale og planterne grønne, er der ingen grund til, at de ikke kan fungere i en nordisk indretning.

Du skal bare være opmærksom på, at din stil ikke trækker i for mange forskellige retninger.

 

tips til hjemmet

 

Lyset spiller også en (stor) rolle

Én ting er møbler, planter og farver – noget helt andet er lyset i dit hjem.

Hvis du ønsker at tage udfordringen om en nordisk indretning op, er det vigtigt, at du er opmærksom på lyset. I de nordiske lande har vi lange og mørke vintre, så vi har brug for alt det lys, vi kan få. Derfor er hvide eller lyse vægge populære – de reflekterer lyset og får rummet til at virke større.

Samtidig kan du med fordel tænke grundigt over belysningen. Hvilke lamper har du brug for, hvor skal de hænge og hvor meget lys skal de give dig? Det er en god idé at bruge forskellige typer lys, fx spotlys, bordlamper og gulvlamper. Derudover bør du også overveje, om du har brug for særligt godt lys – for eksempel i forbindelse med køkkenbordet eller et læsehjørne. Godt arbejd- og læselys er essentielt for koncentrationen, og er det også en god idé at have en lampe, du kan dæmpe.

I de nordiske lande har vi også tradition for at bruge stearinlys. De giver ikke kun lys, men skaber også en hyggelig atmosfære, og det er en oplagt mulighed for at investere i fine, smukke lysestager til hjemmet.

 

LÆS OGSÅ: Brug gardiner i din indretning

 

Kort og godt – disse ting skal du huske til den nordiske indretning

Har du læst med hertil har du allerede fået vores bedste tips til at skabe en nordisk stil i dit hjem. Det kan føles uoverskueligt at komme i gang, men når først du får taget hul på opgaven – selv eller i samarbejde med en indretningsarkitekt – vil du opdage, at det både er sjovt og hyggeligt at skabe et nyt hjem fra bunden.

Husk bare tommelfingerreglerne for den nordiske stil; enkelhed, funktionalitet og hygge. Og så må du selvfølgelig ikke glemme planterne!

 

Boligindretning på egen hånd – eller med hjælp fra en professionel?

Der er ingen tvivl om, at det kan være svært at indrette sig på flot og enkel vis og samtidig skabe følelsen af personlighed og hjemlighed. Med ovenstående retningslinjer i baghovedet er du godt på vej til at skabe et stilfuldt og indbydende rum, der afspejler alt det nordiske – men det er ikke sikkert, at du har mod på at føre det ud i livet på egen hånd.

Måske er du bange for at vælge de forkerte farver til væggene? Det kan også være fejlkøb, du er nervøs for? Eller også har du bare ikke den helt rigtige sans for indretning og ved, at du aldrig kommer helt i mål.

I så fald kan du med fordel række ud til en professionel boligstylist eller indretningsarkitekt. Vedkommende kan hjælpe dig med råd, tips og endda købe ind for dig, så du ikke træffer de forkerte valg.

 

Få også hjælp til børneværelset

Det er ofte underforstået, at det er de store rum, der skal indrettes, og det er her, vores primære fokus ligger. Køkkenalrum og stue er de helt store udfordringer, og her kan du have stor glæde af professionel sparring.

Men faktisk kan du også med fordel lægge lidt energi i børneværelset. De små (og store) tilbringer trods alt meget tid der, og det er vigtigt, at de føler sig godt tilpas i deres eget rum. Så glem ikke børneværelset, når du planlægger din nordiske boligrenovering – det er godt givet ud.

Spørgsmålet er så, om en boligstylist eller indretningsarkitekt kan hjælpe dig med børneværelset? Og svaret er ja! En boligstylist kan hjælpe dig med alle aspekter af din makeover i nordisk stil – lige fra at vælge de rigtige farver til at finde de perfekte møbler.

Og husk, at det ikke kun handler om udseende – en god boligstylist vil også tage hensyn til din livsstil og rådgive dig om, hvordan du får dit hjem til at fungere for dig og familien i hverdagen. Så hvis du overvejer at give dit hjem en nordisk makeover, og du ikke helt selv kan finde modet til at gå i krig, så tag kontakt til en professionel i dag. Du vil helt sikkert ikke fortryde det!