tips til at anlægge ny have

Guide: Sådan anlægger du en nem have

Guide: Sådan anlægger du en nem have

editorial

Drømmer du om en have, der er så nem at passe, at du kan bruge det meste af tiden på at dase i hængekøjen frem for at sidde på knæ og fjerne ukrudt? Så skal du tænke dig om, når du anlægger den. Læs med og få vores bedste råd til at anlægge en nem have.

Når vi siger “nem have”, mener vi en have, der er nem at administrere, og som ikke kræver meget af din tid. Det betyder ikke, at den behøver at være kedelig – faktisk kan en nem have være lige så smuk som en have med meget vedligeholdelse, hvis du vælger de rigtige planter.

Hvis du vil gøre det nemt for dig selv, kan du starte med en lille græsplæne. En stor græsplæne er mere besværlig at slå og holde fri for ukrudt. Hvis du skal have et stort grønt område, kan du overveje at bruge kunstgræs i stedet – det ser godt ud og kræver næsten ingen pleje. Du kan også vælge at tilføje nogle velplacerede fliser eller grusområder. Disse er lettere at passe end græs, og du kan bruge dem til at skabe smukke detaljer i din have.

Når det gælder planter, skal du vælge planter, der passer til dit klima og din jordtype. Hvis du er i tvivl, kan du spørge i dit lokale havecenter – de vil kunne rådgive dig om, hvad der fungerer bedst i dit område. Når du har fået dine planter, skal du sørge for at luge ukrudt regelmæssigt. Det vil forhindre ukrudt i at tage over og fortrænge dine smukke planter.

At anlægge en nem have fra bunden kan virke som en skræmmende opgave, men hvis du følger vores tips, bliver det en leg! Og før du ved af det, vil du slappe af i din hængekøje med en kold drink i hånden, omgivet af frugterne af dit arbejde. God fornøjelse med havearbejdet!

 

tips til at anlægge ny have

 

Fra græsplæne, planter og ukrudt

Drømmer du om en en have, der kræver lidt vedligeholdelse, betyder ikke, at du behøver at opgive dine havedrømme helt og holdent. Med en smule omhyggelig planlægning kan du skabe en nem have, der er smuk og nem at passe på. Her er vores bedste tips:

 

1) Anlæg en lille græsplæne

Det er let at tro, at en nem have er en have, der primært består af græs. Og ja, det er da også forholdsvis let, men faktisk er det ret tidskrævende at slå en græsplæne og ikke mindst holde den fri for ukrudt. 

Samtidig skal der stikkes kanter, fjernes mos samt gødes og måske endda vandes. 

Du kan derfor med fordel nøjes med en forholdsvis lille græsplæne og i stedet gemme kræfterne til dine bede. Hvis du ikke har brug for plænen overhovedet, kan du også overveje at lægge fliser eller grus, da det er langt nemmere at holde. Skulle ukrudtet vise sit ansigt, kan du nemt fjerne det ved hjælp af en gasbrænder. 

Kommer du ikke udenom græsplænen, men vil du gerne gøre den så vedligeholdelsesvenlig som muligt – så kan du lægge en kant af fliser rundt langs plænen. Dermed kan du køre plæneklipperens hjul ind på flisekanten og slå græskanten uden at bruge en græstrimmer.

 

2) Vælg nemme planter der passer til klimaet

En græsplæne omkranset af hæk bliver hurtig kedelig, så du er alt andet lige nødt til at have planter og buske i haven, hvis du vil skabe variation og hygge.

Det er dog vigtigt, at du vælge de rette planter. De skal passe til klimaet og jordtypen i din have, så de trives uden større besvær fra din side. Hvis du er i tvivl, kan du spørge dit lokale havecenter, der med sikkerhed kan hjælpe. 

 

3) Accepter er der er ukrudt

Det bliver aldrig let at fjerne ukrudt, så indimellem – i hvert fald hvis du gerne vil slænge dig i hængekøjen og hygge med ungerne – må man acceptere, at der vokser ukrudt. Bellis og mos i græsplænen kan sagtens være hyggeligt. Og hverken skvalderkål eller brændenælder gør nogen skader, hvis de gemmer sig blandt buske i en del af haven, der alligevel ikke bliver brugt.

Husk dog, at du ikke helt kan slippe tøjlerne. Gør du intet overhovedet, vil haven gro til i både ukrudt og krat, og til sidst vil du vågne og opdage, at der er groet en skov op i haven. Du skal derfor finde balancen mellem at lave for meget og for lidt – også selvom det kan være svært. 

 

En nem have kan stadig være sjov at passe

Bare fordi du har anlæg en nem have, betyder det ikke, at du skal ofre din kærlighed til havearbejde. Med lidt planlægning kan du få det bedste fra begge verdener – nemlig en smuk have der er nem at passe.

Det handler først og fremmest om at dække jorden og vælge nemme planter, men også om at gøre dig klart, hvad du egentlig drømmer om. Hvad skal den tid, du bruger i haven, bruges på? Vil du helst værne om smukke prydplanter, eller er du mere til at klippe hæk og lader træer vokse?Har du brug for spiselige planter, frugter eller lignende? Jo tydeligere du kan blive på dine egne krav, ønsker og behov, desto lettere er det at anlægge en have, der passer til dit sind og din forståelse af en “nem” have.

 

tips til at anlægge ny have

 

Hvilke planter egner sig til en vedligeholdelsesfri have?

Hvis du ikke har grønne fingre eller lyst til meget havearbejde, skal du som sagt vælge planter, der passer sig selv. Du kan altid spørge i dit lokale plantecenter, men du kan også blive inspireret herunder.

For eksempel er sukkulenter en god mulighed, da de ikke kræver meget vanding. Kaktusser er også vedligeholdelsesvenlige og kan give din have et farvestrålende præg. Begge dele kan dog kun tåle at stå ude i sommerhalvåret, så det er vigtigt, at du har plads til dem indendørs eller i et drivhus, når det bliver koldere.

Hvis du vil have blomster, kan du med fordel vælge stauder i stedet for enårige planter, da de kommer igen år efter år med en meget lille indsats fra din side. Nogle eksempler på planter, der er nemme at passe, er lavendel, dagliljer og hostaer. Men inden du planter dem hvor som helst, du lyster, bør du spørge på planteskolen, hvilke forhold de trives under – hvis du vil undgå at passe planterne for meget, skal de nemlig stå et sted, hvor de mere eller mindre kan passe sig selv.

Sidst men ikke mindst er blandt andet lavendel, rosmarin og timian planter, der kun kræver lidt vedligeholdelse, er tørketolerante og kræver meget lidt pleje, når de først er etableret. Så hvis du er på udkig efter en nem måde at tilføje lidt farve og liv til din have, er disse planter gode muligheder.

 

Begræns ukrudtet i dine bede

Ukrudt er enhver haveejers plage, og hvis du vil undgå for meget arbejde med ukrudtet i dine blomsterbede, er det en god ide at afgrænse dem med en kant, der i hvert fald holder græsset ude. Samtidig kan du med fordel anlægge små bede frem for store. På den måde kan du fjerne ukrudt i et enkelt bed på en lille halv time samt dele arbejdet op over flere dage. 

Derudover findes der en række gode råd til, hvordan du kan holde ukrudtet i ave – for eksempel:

– Et bunddække af flis

– Et bunddække af vintergrønne planter

– Et bunddække af kakaoskaller

Husk blot, at bunddækket skal ligge i et forholdsvis tykt lag, hvis det skal holde ukrudtet væk. Men gør du det ordentligt i første omgang, sparer du mange timer fremadrettet.

 

Brug højbede for at lette arbejdet 

Hvis du ikke er vild med at fjerne ukrudt, skal du indrette din have – og især dine bede – på en måde, så du begrænser ukrudtet som nævnt oven for. Men du kan også med fordel overveje at bruge højbede. Så bliver det alt andet lige lettere at fjerne det ukrudt, der trodser alle dine foranstaltninger og alligevel vokser op. 

 

tips til at anlægge ny have

 

Planlæg haven, inden du går i gang med havearbejdet

Når du anlægger en have fra bunden, er det vigtigt at overveje, hvad du vil bruge den til. Vil du have et sted at slappe af, underholde gæster eller dyrke din egen mad? Når du ved, hvordan du vil bruge din have, kan du begynde at planlægge, hvilke funktioner du skal have med. Hvis du for eksempel ønsker et sted at slappe af, kan du tilføje et vandelement eller nogle behagelige siddepladser. Hvis du vil dyrke din egen mad, er højbede en god mulighed, da de gør det nemt at nå dine planter.

Når du har besluttet dig for, hvad du ønsker at bruge din have til, kan du begynde at planlægge, hvilke planter du skal have med. Tænk på dit klima og din jordtype, når du vælger planter, og på hvor meget sol og skygge din have får. Tal med din lokale planteskole eller haveforretning for at få råd om, hvilke planter der vil fungere godt i dit område.

At anlægge en nem have er en god måde at nyde naturen på uden at bruge mange timer på at passe den. Ved at følge vores tips kan du få en smuk have, som du kan nyde hele året rundt. 

 

Hvad er fordelen ved at have en have, der er nem at passe?

En have med nem pleje har mange fordele. Først og fremmest er det et spørgsmål om, at en mindre tids- og arbejdskrævende have betyder, at du kan bruge mere tid på at nyde den. Hvis du har indrettet den efter forskrifterne, er den desuden mere modstandsdygtig over for tørke og skadedyr, så du behøver ikke at bekymre dig om, at dine planter dør, hvis du glemmer at vande dem, eller hvis der pludselig kommer et skadedyrsangreb.

Og haver der er nemme at vedligeholde, er ofte billigere at anlægge og passe, så rent økonomisk er der også en fordel ved at vælge denne løsning.

Kort og godt: Hvis du leder efter en måde at nyde alle fordelene ved havearbejde på uden at bruge timevis på at passe dine planter, er en have med nem pleje den perfekte løsning.

 

Kan jeg selv anlægge en have fra bunden?

Overvejer du at gribe projekt anlæg af have an på egen hånd, kræver det, at du ved, hvad det handler om. Kender du til planterne, og ved du, hvordan du skaber en have med minimalt vedligehold? Har du styr på, hvor du skal have terrasse, hyggekrog eller bålplads?

Hvis ikke kan du med fordel tage en snak med en havearkitekt. Vedkommende kan hjælpe dig med alle detaljerne, lige fra hvilke typer planter der passer til dit rum, til hvordan du kan bruge belysning og møbler til at skabe en smuk have, der er nem at passe og pleje. Så hvis du ikke er sikker på, hvor du skal starte, eller hvis du bare har brug for lidt hjælp til at føre din vision ud i livet, så tøv ikke med at kontakte en professionel.

Måske synes du, at en havearkitekt er dyr, men det er som udgangspunkt penge, der er godt givet ud, hvis du ikke selv har de rette forudsætninger for at skabe en flot og nem have.

 

tips til at anlægge ny have

 

Sådan tiltrækker du nyttedyr til din have

En ting er ukrudt, der skal bekæmpes – noget andet er skadedyr. Sidstnævnte kan ødelægge dine planter og give dig ekstra havearbejde, og det er du næppe interesseret i. 

Vil du skadedyrene til livs, er der flere metoder, du kan tage i brug.

Først og fremmest er nytteinsekter en god måde at bekæmpe skadedyr i haven på uden brug af kemikalier. Det kan være mariehøner eller snyltehvepse. Men hvordan tiltrækker du dem til din have?

En måde er at plante blomster, som de kan lide – blandt andet tusindfryd, kosmos eller zinniaer. En anden måde er at give dem et godt skjul – for eksempel en buskbunke eller en hul træstamme. Og endelig kan du lave en vandkilde til dem ved at stille en lav skål fyldt med sand og vand ud. Hvis du følger disse tips, kan du tiltrække nyttige insekter til din have og nyde alle de fordele, de har at tilbyde. Både i forhold til blomsterne og hyggen, men bestemt også i forbindelse med skadedyr.

Du kan også vælge at gå mere hårdt til værks og opsætte fælder eller lokkemad, ligesom du kan bruge pesticider eller insekticider til at dræbe skadedyrene direkte. Husk dog, at det sjældent er en god ide at bruge kemikalier i en have, hvor du også dyrker mad. 

 

Nyd din nemme have fra hængekøjen

Som du kan se, er der mange fordele ved at have en have, der er nem at passe på. Med vores tips kan du skabe et smukt område, der er nemt at vedligeholde og nyde i mange år fremover. På den måde kan du nyde naturen, haven og dyrene uden at knokle dig selv halvt ihjel.

Hvis du har nogle tips til at skabe en nem have, så del dem endelig i kommentarfeltet nedenfor. Tak for læsningen! Vi håber, du har fået blod på tanden i forhold til at anlægge en nem have helt fra bunden – måske med hjælp fra en havearkitekt.