Guide: Sådan laver du et plankeværk til haven
Overvejer du at lave dit eget plankeværk til haven? I denne artikel får du en udførlig guide til, hvordan du laver et supergodt og holdbart plankeværk, der også er flot at se på.
Et plankeværk er et godt alternativ til en hæk, men det kan være en dyr fornøjelse at få andre til at lave det for dig. Er du lidt af en gør det selv-type, kan du til gengæld hurtigt og nemt lave dit eget hegn i træ.
Læs med i guiden her, og få alle de gode tips til at bygge et træplankeværk til haven.
Plankeværk til haven: Det skal du bruge
Hvad skal du bruge til at lave dit nye plankeværk med? Listen er ikke helt kort, men heller ikke alt for lang. Det kræver selvfølgelig materialerne til selve plankeværket, men også en smule værktøj, hvis du vil være sikker på, at hegnet bliver holdbart og lige – og det vil du naturligvis.
En indkøbsliste til dit træhegn kunne se således ud:
* Snor
* Målebånd/tommestok
* Pælebor
* Stolpebeton (blandes med vand)
* Stolper
* Planker
* Skruer (er mere holdbart end søm)
* Boremaskine el. sømpistol
* Vaterpas
* Maling (hvis det er træplanker)
Trin 1 – mål ud
Det første du skal gøre, er at finde ud af, hvor dit plankeværk skal være. De fleste opfører deres plankeværk som skel til naboen – altså der hvor der ellers ville være en hæk. Når du har fundet ud af, hvor plankeværket skal stå, skal du måle længden op.
Derudover skal du også overveje, hvor højt plankeværket skal være, hvor stort et mellemrum, der skal være mellem dine stolper og hvor brede planker, der skal sættes på dem. Du kan eventuelt undersøge mål på planker og stolper online, eller du kan vente, til du kommer ud i byggemarkedet – bare du altid husker at måle op, før du køber.
Tip: Sæt gerne små pæle ud med en snor, der viser en lige linje, der hvor plankeværket skal være. Så er du sikker på, at du får lavet huller til dine stolper på de helt rette steder.
Trin 2 – køb ind til dit plankeværk
Det næste du skal gøre, er at købe materialer til dit hegn. Dem finder du i et byggemarked eller en tømmerhandel. Måske har du allerede besluttet dig for en type træ? Eller overvejer du det vedligeholdelsesfrie hardiplank? Hvis ikke kan du gå på opdagelse i byggemarkedet og se, hvad der falder i din smag.
Hvor mange planker der skal bruges, kan du regne dig frem til ud fra din opmåling. Du dividerer blot længden på dit hegn med bredden/længden på plankerne. Naturligvis alt efter om plankernes skal monteres vandret eller lodret. Køb altid et par ekstra planker for en sikkerheds skyld.
Hvor mange stolper der bruges, er op til dig. Dog anbefaler Handyman.dk, at der maksimalt er 220 cm imellem stolperne.
Trin 3 – støb stolperne
Før du kan sætte stolperne, skal du have boret huller til dem. Hullerne skal være min. 90 cm i dybden, da denne dybde gør, at frosten ikke kan skubbe stolperne op igen. Selvom træ rådner hurtigere end stål, er det at foretrække for at opnå den bedste stabilitet, og hvis du bruger imprægnerede træstolper, holder de sig ifølge Handyman.dk i ca. 15-20 år.
Du støber stolperne godt fast ved at blande dit stolpebeton med vand. Massen kommes ned i hullet og godt omkring selve stolpen. Er jorden i bunden løs, kan du med fordel fylde med noget betonblanding i først.
En god idé er at bruge dit vaterpas til at sikre, at stolperne bliver støbt lige. Du kan høre mere om at støbe stolper til hegn i videoen nedenfor.
Vidste du i øvrigt, at det faktisk er et krav hos forsikringsselskaber, at du har støbt stolperne i beton?
Trin 4 – monter plankerne
Når dine stolper er hærdet, skal du til montere dine planker. Du kan gøre det på flere måder.
Lodrette planker – hvis du vælger denne type, skal du have monteret en planke mellem stolperne både foroven og forneden. På disse kan du så skrue eller sømme de lodrette planker fast.
Tip: Påfør træbeskyttelse på stolperne, der hvor plankerne kommer til at dække dem – det anbefaler Handyman.dk
Vandrette planker – vælger du denne løsning, skal du sømme/skrue plankerne fast på de støbte stolper. Start i bund eller top og fortsæt så derudaf. Det er selvfølgelig vigtigt at sørge for, at der på hver stolpe kan monteres planker fra begge sider af hegnet.
Du kan faktisk også købe stolper, der har en rille til plankerne. Se mere om denne løsning i videoen nedenfor:
Trin 5 – mal dit plankeværk
Har du købt planker i træ, er det en god idé at få dem malet. På den måde holder træet bedre til vind og vejr, og dit hegn ser flot ud i mange år.
Noget af det du skal huske, inden du maler træværket, er:
* Sørg for at træet er helt tørt – brug evt. en fugtmåler til at tjekke det.
* Mal aldrig råddent træværk – det er selvfølgelig ikke tilfældet, når plankeværket er nyt.
* Rengør træets overflade – og brug grundrens, hvis det er beskidt.
* Fjern løs maling – hvis det drejer sig om et ældre hegn
Så skulle du vist være klar til at male dit hegn. Er træet ubehandlet, anbefales det, at du først bruger en grunder, og derefter skal der gå 1-2 dage, før du kan male det. Brug en heldækkende træbeskyttelsesmaling i den ønskede farve.
Brug altid en stor og bred pensel, og mal med den i årenes retning på træet. Når der er gået 3 år, skal hegnet males igen. (Kilde: Bolius.dk)
Er du klar til at bygge dit plankeværk?
Nu får du fået de vigtigste trin til at bygge et hegn med planker. Det skulle gerne hjælpe dig godt på vej til at få opgaven ført ud i livet.
Er du ikke den helt store gør det selv-mand eller -kvinde?
Så kan det virke som en uoverskuelig opgave at bygge sådan et plankeværk. En af de ting, der kan gøre det lidt mere simpelt, er hvis du bestiller plankerne i færdige fag. Så får du en hel del mindre monteringsarbejde at se til, og med sådanne færdige fag sikrer du også, at alle planker kommer til at sidde helt lige.