husblog.dk

Haven i august - sådan får du græs, blomster og planter i form efter ferien

Haven i august - sådan får du græs, blomster og planter i form efter ferien

editorial

Indsæt foto-id: 125833328

August er fyldt med farver, dufte og smagfulde afgrøder, men når fingrene ikke har været i ukrudtet hele ferien, kan det ses. Vi giver dig en række gode råd til at vække haven til live igen, så du kan nyde sensommerens mange haveoplevelser.

 

Klip græsset af flere omgange

Har din græsplæne stået urørt i flere uger, så vajer stråene i fuldt flor – arm i arm med det hurtigt voksende ukrudt. Det kan være fristende at finde plæneklipperen frem og slå det hele ned på én gang, men det vil efterlade din plæne med et udseende, der minder mere om en vissen stubmark end et frodigt tæppe. Desuden fjerner du al næringen og risikerer derfor at ødelægge plænen.

I stedet skal du klippe din græsplæne af flere omgange. Ved den første klipning efter ferien, sætter du højdejusteringen så højt som muligt, og hvis det kan lade sig gøre, bør du ikke klippe mere end 1/3 af græssets højde. De efterfølgende uger mindsker du klippehøjden med cirka 20 mm per gang, indtil din græsplænen er nede i den rigtige højde – og hvis du ønsker en dybgrøn og frodig græsplæne, så er 5 centimeter en god højde.

 

Indsæt foto-id: 152879315
Billedtekst: Hvis du gerne vil have en grøn græsplæne hele året, kan du med fordel så mikrokløver, der holder på den grønne farve i tørre perioder.

 

Efterså græsplænen og hold øje med ukrudtet

I løbet af din ferie er der en vis sandsynlighed for, at ukrudtet har bredt sig i din græsplæne. Det ukrudt der danner en flad bladroset, fx mælkebøtter, tusindfryd og vejbred, har deres vækststed under græssets klippehøjde, og det er derfor ikke nok at slå dem ned med plæneklipperen. I stedet skal de forsigtigt hives op af jorden med rod, og det er lettest, når jorden er let fugtig.

I løbet af sommeren vil du opdage, at der kan være slidte og bare pletter i din plæne. Det er helt naturligt, og skyldes slid, vind og vejr. Heldigvis er det let at komme til livs med en eftersåning, og slutningen af august er optimal til dette. Sådan gør du:

  • Klip græsset med plæneklipperen på den laveste klippehøjde
  • fjern mos, afklip og planterester med en græsrive eller en vertikalskærer, så der kommer luft til bunden
  • fordel græsfrøene – og husk at vælge frø, der passer til forholdene

Drømmer du om en dybgrøn græsplæne, også i den tørre og varme sommertid, så kan du med fordel så mikrokløver i din plæne. De hjælper til at bevare den grønne farve, når der er tørt og plænen ellers bliver vissengul.

 

Førstehjælp til blomsterne

Efter en lang og varm ferie kan det være så som så med havens blomster. Mange af dem er højst sandsynligt visne, og de tørre blade giver planterne et trist udseende, der er langt fra de farver og dufte, vi ønsker os i haven i august. Heldigvis er der hjælp at hente.

Start med at fjerne alle visne blomster fra dine roser og stauder. Det pynter allerede ved første øjekast, og tiden er endnu ikke til at klippe dem ned og fjerne knopperne. Medmindre du har stauder, der er helt afblomstrede; dem kan du med fordel klippe ned, så de kan skyde igen med fint og grønt løv – og med lidt held byder de på en ekstra blomstring.

Hvis den er gal med haveplanterne, så trænger dine krukkeplanter sikkert også til en kærlig hånd; krukkerne tørrer nemlig hurtigt ud i sommervarmen. Start med at tage et kig på bladene. Er de tørret helt ud, så er komposten den eneste løsning. Er de derimod grønne endnu, kan du klippe de visne blomster af og måske være heldig at finde nye knopper. Alternativt kan du give krukkerne en hurtig opfriskning ved at skifte de tørre sommerblomster ud med friske, efterårsblomstrende stauder.

Eksempler på smukke stauder der blomstrer i sensommeren og først på efteråret er høstanemone, dahlia, duehoved, purpursolhat, kinesisk sankthansurt og solbrud. Med disse stauder i dine krukker og bede forlænger du havens blomstrende oplevelser til langt hen i efteråret.

 

Indsæt foto-id: 29599240
Billedtekst: Dahlia er en god krukkeplante, og den egner sig godt til både sensommeren og efteråret.

 

Plant nyt – også i køkkenhaven

I slutningen af august er jordens varme på sit højeste, og det er derfor det perfekte tidspunkt at plante nye stedsegrønne træer og buske. Sensommerens varme og fugtige vejr giver de nye planter optimale forhold og god tid til at danne et solidt rodnet, inden vinteren sætter ind. Vær opmærksom på, at der skal vandes lidt ekstra, hvis sensommeren er meget varm og tør.

Det er ikke kun træer og buske, du kan plante i august. I køkkenhaven kan du stadig nå at så nye afgrøder, efterhånden som der bliver ledig plads efter høst. Vælg nogle af de grøntsager, der vokser hurtigt og sætter pris på det køligere sensommervejr, fx spinat, radiser, spæde gulerødder eller almindelig rucola og salat. August er desuden måneden, hvor du skal plante nye jordbær, så du også får masser af lækre bær næste år.

Hvis du synes, du er færdig med køkkenhaven for i år, kan du i stedet så grøntgødningsplanter i bedene. Det kan være blodkløver, rug eller vintervikke, der dækker jorden henover vinteren. Planterne løsner jorden med sine rødder og holder på næringsstofferne, som de frigiver til foråret, når du klipper dem ned og lader dem formulde på stedet. På den måde giver du næste års afgrøder de bedste forhold at vokse i.

 

Beskæring af frugttræer og –buske

I august måned er der ingen vej udenom beskærersaksen, hvis du vil have store og smagfulde bær og frugter til næste år. På de buske der giver bær på andet års skud, skal de ældste grene klippes ned. Det gælder for eksempel efterårsbærende hindbær samt brombær. Har du sommerbærende hindbær skal alle grene klippes ned, så de kan skyde igen til næste år. Andre buske, fx blåbær og solbær, kan stå i mange år uden beskæring, så her skal du holde øje med, om de ældste grene begynder at give mindre bær – gør de det, så er det på tide at klippe dem ned.

Frugttræerne skal også beskæres. I øjeblikket står de sikkert med en bladpragt uden lige, og selvom det ser flot ud, så er det nødvendigt at tynde ud i planterne for at skabe en god luftcirkulation. På den måde forebygger du sygdomme og solen kan nemmere nå ind til frugterne, så smagen intensiveres og du kan nyde sensommerens solmodne frugter i fulde drag. Når du tynder ud i træerne, kan du samtidig klippe de grene af, der vokser ind mod midten eller som gnider sig op ad stammen eller andre grene. Det giver de bedste vilkår for næste års frugtsætning, der gerne skulle give dig endnu en sommer med friske, velsmagende frugter.