guide

Havetraktor eller robotplæneklipper – hvilken skal jeg vælge?

Havetraktor eller robotplæneklipper – hvilken skal jeg vælge?

Mangler du energi til den ugentlige tjans med græsslåning? Så kan du med fordel overveje at anskaffe en havetraktor eller en robotplæneklipper. I det følgende kan du læse mere om, hvad disse maskiner kan, og hvilken model du skal vælge.

Det er skønt at have sin helt egen have – men der er også megen arbejde forbundet med at holde den ved lige. Der skal både plantes og sås, beskæres og luges. Hvis haven skal være pæn at se på, skal der hele året rundt nusses og pusles om den, således at den bliver til et sted, hvor man har lyst til at opholde sig i løbet af sommeren. Og det er samtidig i sommerperioden, at det helt store slag skal stå – især når det handler om den til haven hørende græsplæne.

Om foråret, når solen begynder at skinne og græsset vågner op efter en lang periode i vinterhi, er det på tide at trække plæneklipperen eller havetraktoren ud af stalden igen. Er du i besiddelse af en plæne i en vis størrelse, vil du sandsynligvis bruge enten en smart havetraktor eller en effektiv motorplæneklipper frem for den manuelle plæneklipper, som skal skubbes rundt.

Med sidstnævnte kan du nemlig i højsæsonen komme til at bruge rigtig mange timer hver eneste uge på at holde græsset i en pæn højde, og selv om motionen er god, har du sikkert mange andre ting at bruge din tid og dine kræfter på end uinspirerende græsslåning.

Moderne havetraktorer og motorplæneklippere gør livet nemmere

Mange boligejere med store græsplæner vælger at investere i havetraktorer frem for de traditionelle plæneklippere. Nu om stunder fås havetraktorer i størrelser, som er til at have med at gøre for almindelige villa- og parcelhusejere. Du behøver således ikke at være i besiddelse af en herregård for at kunne retfærdiggøre et køb af havetraktor.

 

 

En havetraktor er ikke længere nødvendigvis et stort benzinslugende skrummel. Det kan faktisk godt lade sig gøre at finde en havetraktor, som kan stå i et helt almindeligt haveskur eller sammen med bilen i carporten.

De nyeste generationer af havetraktorer er desuden eldrevne. Det betyder, at din havetraktor ikke udleder forurenende partikler – og at den ikke generer naboen med motorstøj. Og du skal ikke være bange for, om din eldrevne havetraktor kommer til at mangle moment, styrke eller hastighed – der er masser af saft og kraft i de smarte batteridrevne havetraktorer anno 2020.

Det samme gør sig gældende for de nye og smarte hånddrevne motorplæneklippere. Hvor du måske føler, at der er mere power i de tunge, benzindrevne maskiner, lader de eldrevne ikke disse noget tilbage at ønske. Du kan sagtens få en lige så flot og snorlige græsplæne ved brug af en eldreven motorplæneklipper, som når du anvender en benzindreven én af slagsen.

 

Robotplæneklipperen – den ultimative tidsbesparelse

Sidste skrig inden for plæneklippere er de selvkørende robotplæneklippere. En robotplæneklipper klarer nemt de samme opgaver som din manuelle motorplæneklipper eller din havetraktor.

De første robotplæneklippere var måske en smule ubehjælpsomme og bar præg af en række børnesygdomme, som udviklerne og producenterne dog senere hen er kommet til livs. De seneste nye modeller er utroligt avancerede i deres design og programmel, og kan faktisk nærmest tænke selv.

 

 

Mange robotplæneklippere er forsynet med sensorer, som for eksempel kan fortælle robotplæneklipperen om det regner. I så tilfælde vil robotplæneklipperen indstille arbejdet, og først genoptage det når regnen er stilnet af, og græsset atter har rejst sig. De fleste robotplæneklippere er desuden udstyret med en mekanisme, som gør at robotplæneklipperen får en besked om, hvornår batteriet skal lades op, hvorpå den af sig selv triller over til sin ladestation, inden den løber helt tør.

Med korrekt nedlagte afgrænsningskabler ved din robotplæneklipper præcis, hvor langt den kan køre, før den skal vende om. Du skal således sørge for at få gravet afgrænsningskabler ned langs kanten af din have og rundt om alle dine blomsterbede, vandbassiner og lignende. Ellers risikerer du, at din robotplæneklipper ødelægger bedene, drukner i et bassin eller måske endda stikker af hjemmefra. Og med korrekt nedlagte afgrænsningskabler er du garanteret knivskarpe kanter på din græsplæne uden, at du selv behøver at gå den efter med en kantklipper.

 

Skal jeg vælge en havetraktor eller en robotplæneklipper til min store have?

Hvis du på ingen måde har lyst til at skulle traske rundt med en hånddreven plæneklipper, når græsset skal holdes nede, står valget således mellem havetraktoren og robotplæneklipperen. Der er selvfølgelig fordele og ulemper ved begge dele – og hvad du skal vælge, har i høj grad meget med typen og størrelsen af din have at gøre.

Havetraktoren – for den ultimative præcision

Hvis du ønsker at have 100% kontrol med klipningen af græsset – især rundt om dine bede og andre forhindringer – er en havetraktor et smart valg. Især hvis du vælger den avancerede model, som er i besiddelse af en frontklipper. På nogle havetraktorer sidder skærene under traktoren, og denne model er helt ok, hvis du bare skal have græsset slået i en nogenlunde acceptabel højde. Men ønsker du præcision er det en havetraktor med frontklipper, du skal vælge.

 

 

Slår du græs med en traditionel havetraktor, hvor skærene er placeret under selve maskinen, risikerer du at græsset ikke når at rejse sig, efter at forhjulene er kørt hen over det – og derfor ikke bliver klippet. Til den store have med de mange bede er en havetraktor med frontklipper optimal, da du kan klippe kanterne ad én omgang og ikke skal tilbage til hvert enkelt bed med din kantskærer.

Spar tid og kræfter med en robotplæneklipper

Manuel kantslåning er i princippet heller ikke nødvendigt med en robotplæneklipper, som grundlæggende klarer sig selv. Du kan vælge at fjernstyre din robotplæneklipper, eller du kan programmere den til at udføre bestemte opgaver på bestemte tidspunkter. For eksempel kan du lade din robotplæneklipper slå græsset, mens du er på arbejde, så du kan komme hjem til duften af friskslået græs og en plæne, som står knivskarpt. Din robotplæneklipper skal blot bruge en velplaceret ladestation og et korrekt nedgravet afgrænsningskabel for at kunne udføre sit arbejde.

Men en robotplæneklipper har dog sine begrænsninger. Det er de færreste robotplæneklippere, som klarer sig godt i meget ujævnt eller kuperet terræn. Robotplæneklippere har generelt forholdsvis små hjul, hvilket kan gøre dem særligt udsatte. Din robotplæneklipper kan for eksempel risikere at sætte sig fast i et hul. Har du mange små snørklede stier, bede eller lignende i din have, er en robotplæneklipper muligvis ikke den bedste løsning, idet det bliver lidt svært at lægge afgrænsningskablet ordentligt ned således at kanterne bliver flotte og lige.

Derfor er en robotplæneklipper en udmærket løsning til en stor have, så længe denne ikke er alt for kompleks i sin udformning, og samtidig er nogenlunde plan.

FAQ

Hvad er en robotplæneklipper?

En robotplæneklipper er den mest moderne version af en plæneklipper. Med en robotplæneklipper behøver du ikke selv at være med, når der skal slås græs – det klarer din robotplæneklipper helt selv!

Hvor ofte skal græsset slås?

Afhængig af antallet af regnvejrs- og solskinstimer i løbet af en sommer, kan du roligt regne med at skulle slå græs mindst én gang om ugen. Dit tidsforbrug i forbindelse hermed afhænger selvfølgelig 100% af størrelsen på din græsplæne.

Hvorfor skal jeg købe en robotplæneklipper eller en havetraktor?

Hvis din have har en vis størrelse, er der ikke meget sjov ved at slå den med en almindelig plæneklipper, som skal skubbes rundt. Det er straks mere spændende med en havetraktor. Og med en robotplæneklipper behøver du faktisk ikke at løfte en finger!