guide

Hvor finder du det bedste ventilationssystem til din bolig?

Hvor finder du det bedste ventilationssystem til din bolig?

Dit opholdsrum – om det er din private bolig, et kontor, institution eller andet – har krav på og ret til et godt indeklima. Den slags skaffer man med et ventilationssystem, men hvordan finder du frem til det bedste af slagsen? Læs med, og bliv klogere på netop dét!

Længe har bygninger været genstande for den type af ventilation, man selv måtte klare på naturlig vis. Det vil sige, at man måtte lufte ud, skabe gennemtræk, sørge for at have en bygning af nogle materialer, der gav et godt indeklima – og det er jo svært at ændre på i et snuptag – eller bare håbe, man befandt sig et fornuftigt sted i verden, hvor det var til at holde ud at være indenfor.

Ingen af delene er optimale hverken privat eller arbejdsmæssigt, hvorfor man er nødt til at have et ordentligt ventilationssystem (eller ventilationsanlæg som det også kaldes).

Du kender sikkert allerede til ventilationssystemer fra eksempelvis din bil eller andre elektroniske anordninger, der har brug for at køle ned – en computer, et køleskab etc. – men i denne artikel kigger vi nærmere på, hvordan du får et godt ventilationssystem til din bolig eller den bygning, du nu engang opholder dig i.

 

Hvad er et ventilationssystem egentlig?

Inden vi går videre, skal vi først have klarlagt, hvad et ventilationssystem egentlig er. Relativt set er det nemlig en ret moderne opfindelse, og de fleste af dem er ganske udemærkede, hvis størrelsen og ydelsen passer til det respektive rum. Tidligere – da systemerne lige kom på markedet – var det noget af et luksusforetagende at købe, mens vi i dag forventer det i enhver ny bygning.

Teknologien har da også udviklet sig, så de fleste mennesker i dag har råd til at få installeret et ventilationssystem, ventilationsanlæg, airconditionanlæg (kært barn har mange navne) i deres hjem, og det kan være nødvendigt i et land som Danmark. Det danske klima er meget omskifteligt, og det er vigtigt med et system, der kan ændre temperaturen og få luften fordelt godt nok og arbejde effektivt for en.

Samtidig er det naturligvis essentielt ikke alene at spare på pengepungen, når man investerer i et ventilationssystem, men også at værne om miljøet – så hvordan gør du det, når du skal finde den rette model til din bygning?

Hold udkig efter et godt ventilationssystem

Der er flere ting, du kan gøre, når du skal vælge dig et ventilationsanlæg, og selvom det bestemt ikke er den dyreste investering, så er det skam en bekostelig affære på kort sigt, selvom det heller ikke er den sværeste af udskifte.

Derfor bør du gøre dig en del research og undersøge mulighederne grundigt, inden du erhverver dig et ventilationssystem.

Noget af det første, du kan gøre, er at sætte dig ind i, hvordan sådan et anlæg generelt virker, så du er bedre rustet til at vide, hvad du skal søge efter, og hvordan du skal spørge ind til en eventuel sælger.

– og det kan du blive klogere på via videoen herunder:

Derudover er det generelt godt at undersøge, hvad der er af muligheder i det ganske danske land i forhold til at købe ventilationssystemer. Måske skal du til udlandet for at finde et, der passer til dine behov?

Er sidstnævnte aktuelt, skal du huske, at du ikke er beskyttet af den danske lov på samme måde, hvis du handler med udlandet, og det vil nok også koste en del at få anlægget hjem. Til gengæld kan du være heldig at få et godt tilbud fra en sælger, der er skræddersyet til dig. Uanset hvad kan du ikke læse dig frem til, hvor du finder det bedste anlæg – du er nødt til forhandle dig frem til det.

Når du finder det rette ventilationsanlæg, så husk, at det er et stort køb at gøre sig, og en given sælger vil nok gå langt for at få indgået en salgsaftale med dig. Måske kan du ligefrem få forskellige sælgere til at underbyde hinanden, hvis du er vedholdende – pas dog på, at du ikke går på kompromis med kvaliteten i jagten på den bedste pris.

Hovedsageligt er det bedste du kan gøre altså at undersøge markedet grundigt, høre og læse anbefalinger og sætte dig ind i sagerne med hensyn til teknikken – selvom det ikke er essentielt for at få udbytte af et ventilationssystem – så du er godt klædt på til at møde forhandlerne.

Hjembringelse og installation af ventilationssystemet

Nu leger vi så med det tankeeksperiment, at du har skaffet dig det bedste ventilationssystem, som jo var hele fokusområdet for denne artikel. Det er i sig selv nok så godt, men for ikke at efterlade dig helt alene her, går vi skridtet videre – du skal jo også have dit ventilationssystem leveret og monteret.

Det kan eksempelvis være en rigtig god idé at få ventilationssystemet leveret, for så er det også leverandøren, der har ansvaret for det, mens det er på vej, modsat at det skulle gå i stykker, mens du kører med det.

Med ventilationssystemet leveret er du kommet til næste skridt – at få det monteret. Og uanset hvor moderne et ventilationssystem du har købt, og hvor let det er at betjene og sætte sig ind i, så er det bestemt anbefalelsesværdigt at få en kyndig fagperson til at sætte det op, kontrollere det og tjekke, at det hele virker, som det skal.

Sidst men ikke mindst er der vedligeholdelsen af sådan et anlæg. Nogle ventilationssystemer har et filter, som skal renses eller skiftes, og derudover er det godt at rengøre anlægget efter anvisningerne med jævne mellemrum, så det ikke stopper til og dermed ikke virker optimalt. 

Skulle en rengøring ikke være nok, kan det være, der er noget galt med dit ventilationssystem, hvorfor det kan være smart at få vedkommende, der satte det op, til at kigge på det, eller du kan få en helt anden reparatør til at komme forbi. Du bør i hvert fald aldrig spøge med at have et godt indeklima, og det gælder uanset om det er dit private hjem eller et sted, hvor der er mange mennesker under samme tag såsom en institution eller et kontor.

FAQ

Hvordan bortskaffer jeg mit ventilationssystem, når det er blevet for gammelt?

På samme måde som man har fået sat et ventilationssystem op, skal det også pilles korrekt ned igen af den fagmontør, der har forstand på det. Sådan gør man det bedst.

Kan jeg udskifte mit ventilationssystem med noget andet?

Der er andre måder, man kan sætte en nogenlunde god temperatur på, der ikke krævet et ventilationssystem. Desværre er mange af disse ikke lige så pålidelige, og de er da i hvert fald ikke så effektive og gode for miljøet, som tilfældet er med et ventilationssystem.

Derfor er den bedste anbefaling, at man investerer i et ordentligt ventilationssystem.

Skal jeg vide alt om et ventilationssystem for at bruge det?

Nej, et ventilationssystem er ofte let at anvende, når først det er monteret.