guide

Hvorfor skal du have et hobbyrum?

Hvorfor skal du have et hobbyrum?

Har du et ledigt rum i dit hus – hvad enten det er udendørs eller indendørs – så kan du med fordel indrette det som et hobbyrum. Hvorfor, spørger du måske, og svaret er enkelt: Fordi det er sjovt!

Mens børnene er små, er de fleste af boligens rum optaget af enten børn eller sager, der skal opbevares på den ene eller den anden måde, og det er ikke mange, der har mulighed for at indrette et decideret hobbyrum. Men har du rent faktisk muligheden, så gør det – det er en chance for at dyrke dine fritidsaktiviteter, og det gælder uanset, om der er tale om mountainbikes, modeltog, strikketøj eller kunstmaling.

Et hobbyrum er dit fristed – en pause fra hverdagen.

 

 

Fem forslag til hobbyrum for hele familien

Har du rummet, men ved du ikke helt, hvad du skal bruge det til? Måske har du ikke en passion, der fylder så meget, at den kræver sit helt eget rum, eller måske er du bare ikke helt sikker på, hvordan du skal gribe det an?

Læs med nedenfor, hvor vi kommer med fem gode forslag til hobbyrum, de fleste vil elske.

 

1) Et krea-rum for hele familien

Mangt en børnefamilie har sukket efter et krea-rum, hvor maling, tuscher, pensler og alverdens andre ting og sager kan opbevares og ikke mindst anvendes. Hvis det hele skal frem på køkkenbordet, hver gang der skal laves perler eller males malerier, bliver det ikke gjort – i hvert fald ikke helt så ofte som hvis redskaberne altid stod fremme i krea-rummet.

Drømmer du om et krea-rum? Her er, hvad du har brug for:

* Et stort skrivebord – gerne med plads til mere end én person ad gangen, og hvis du har mulighed for det, så sæt bordet midt i rummet, så man kan sidde på begge sider.

* Opbevaring – og det kan ikke siges nok. Kasser, æsker, skuffer og reoler, der kan håndtere de mange ting, der er behov for i et krea-rum. Lige fra lim og limpistoler til papirruller, maling, sakse og papir.

* Gode stole – gerne nogle stole der kan justeres i højden, så både store og små kan bruge dem, og vær opmærksom på at vælge nogle, der kan tåle at blive beskidte, hvis børnene spilder maling eller andet.

 

 

2) Vinkælder – eller vinrum om du vil

Har du en kælder – og er du glad for vin – er det oplagt at indrette rummet til en vinkælder med plads til både opbevaring og gæster. Har du ikke en kælder, kan du stadig indrette en vinrum; det kræver bare et lidt større fokus på vinkøleskabene, da kælderen ikke er der til at holde den rette temperatur på vinen.

Skal dit hobbyrum være en vinkælder, skal du som minimum bruge:

* Opbevaring – jo flere flasker du har, jo mere opbevaringsplads skal du have. Reoler er perfekte til en vinkælder, men du kan også overveje et vinkøleskab til de dyrere flasker, eller til dem der bare skal have en anden temperatur.

* Siddepladser – hvis du har mulighed for det, så indret din vinkælder med siddepladser. Der er ikke noget så stemningsskabende, som at nyde et glas vin lige der, hvor alle flaskerne ligger.

 

 

3) Hobbyrum med plads til leg og fest

Mange boligejere udnytter ikke garagen optimalt, og hvis du er én af dem, kan du med fordel overveje at omdanne denne til et hobbyrum, hvor der er plads til at lege og have det sjovt. Det kan også gøres i en kælder, hvor kvadratmeterne også er mange.

I et festligt legerum kan du med fordel overveje at investere i:

* Større legesager – for eksempel bordfodbold, bordtennis, dart eller andet der kræver lidt ekstra plads, og som giver mulighed for mange timers sjov.

* Bord og siddepladser – hvis rummet skal bruges til at samle flere mennesker, er det rart med siddepladser. Et bord med stole omkring eller et par sofaer, der giver plads til at flyde. 

* Musik – i et hobbyrum hvor der spilles, leges og festes, er det nødvendigt med musik, og hvorfor ikke også investere i en diskokugle til at glæde ungerne med?

 

 

4) Hjemmebio – hygge for hele familien

Vil du gerne dedikere det ekstra rum til en fornøjelse, alle kan deltage i, så er hjemmebiografen det oplagte valg. Eventuelt i kombination med PlayStation så biografen kan udvides til en gamerhuler for de små.

Til en hjemmebiograf har du brug for:

* En skærm – og meget gerne en stor en af slagsen. Måske bør du endda vælge at investere i en projektor, så du virkelig kan maksimere oplevelsen.

* Lyd – en god hjemmebiograf kræver god lyd, så du må på jagt efter den helt rigtige løsning til lige præcis det rum, du er i gang med at skabe.

* Siddepladser – gerne nogle gode, dejlige og behagelige af slagsen, så alle kan slænge sig med tæpper, puder og popcorn, når hjemmebiografen tændes.

 

 

5) (Cykel)værksted til entusiasten

Har du en passion, du virkelig brænder for – for eksempel cykler eller motorcykler – så er det oplagt at indrette dit hobbyrum til et værksted, hvor du kan fordybe dig uden at genere resten af familien med alle dine sager.

Vil du indrette et værksted, bør du overveje:

* Pladsen – der skal naturligvis være kvadratmeter nok til at arbejde med de ting, du brænder for. Er det biler, bliver du nok nødt til at omdanne garagen til værksted, mens et cykelværksted sagtens kan være indendørs.

* Opbevaring – find en løsning til opbevaring af værktøj m.m., så du altid kan finde det, når du skal bruge det, og så det ikke er i vejen, når du arbejder.

* Støj – overvej, om din passion støjer meget, når du arbejder med den. Det er ikke sikkert, familien bryder sig om, at du borer og hamrer lige ved siden af stuen – så du skal finde den rette placering til hobbyrummet.

 

Hobbyrum – skal det være udendørs eller indendørs?

Når snakken falder på hobbyrum, indretning og måske endda tilbygninger eller værksted, så er det essentielt at overveje, hvilken placering der er bedst – om det skal være udendørs eller indendørs.

Du kan naturligvis ikke indrette et udendørs værksted eller krea-rum, men du kan overveje, om det er bedre at have det i en særskilt afdeling væk fra huset, fx i et anneks, et skur eller en mindre tilbygning. Det koster mere på den måde – medmindre du har rummet i forvejen – men det kan være godt givet ud at trække sig væk fra hjemmet, når interessen kalder.

Først og fremmest er det lettere at fordybe sig og finde ro, når du ikke bliver forstyrret i tide og utide af hverken kone, mand, børn eller hvem der ellers måtte bo hos dig, og for det andet er det rart for de resterende familiemedlemmer, at de ikke skal lytte til dit arbejde, mens de laver noget andet. Har du samtidig en passion, der sviner meget – eksempelvis med olie, maling eller lignende – kan det være en god idé at holde det væk fra de primære rum i tilfælde af, at boligen en dag skal sælges.

Når det er sagt, så er der hobbyrum, som bare egner sig bedst til at være placeret som en naturlig forlængelse af de resterende rum. Det gælder blandt andet vinkælderen – om end et vinanneks også lyder tiltalende – hjemmebiografen og til dels også krea-rummet; i hvert fald hvis det er et, børnene skal bruge.

Konklusionen på hvor vidt hobbyrummet skal være udendørs eller indendørs må derfor være, at det afhænger af det enkelte projekt, af brugerne og ikke mindst af dine muligheder.

 

Vil du se, hvordan andre har indrettet et lækkert krea-rum, så kig med i videoen nedenfor – god fornøjelse!

 

FAQ

Hvad kan jeg bruge min garage til?

Hvis du ikke bruger garagen til din bil, kan du med fordel omdanne den til et hobbyrum. Det kan være alt fra kreaværksted, fitnessrum eller vinkælder til cykelværksted, festlokale eller noget helt sjette.

Hvordan indretter jeg et hobbyrum?

Indretningen af dit hobbyrum afhænger af, hvad du skal lave derinde. Start derfor med at lave en liste over de ting, du forestiller dig at bruge tid på, så kan du også nemmere regne ud, hvilke møbler, redskaber og andre sager du har brug for.

Kan mit hobbyrum ligge udendørs?

Du kan sagtens indrette dit hobbyrum i en særskilt bygning eller et anneks, så længe du er opmærksom på, om du har brug for, at rummet er isoleret og/eller opvarmet.

Skal man have en kælder for at lave et vinrum?

Nej, dit vinrum behøver ikke at ligge i en kælder. I kælderen er der dog den fordel, at temperaturen er konstant – opbevarer du vinen i et værelse, skal du huske at tænke vinkøleskabe ind i indretningen.