guide

Legetårne og gyngestativer til haven

Legetårne og gyngestativer til haven

Legetårne og gyngestativer er en skøn tilføjelse til haven, og de giver børnene en følelse af at have deres helt egen legeplads lige udenfor døren. Men hvordan vælger du det bedste gyngestativ eller legetårn? Få svar i denne guide!

Der findes utrolig mange forskellige legetårne og gyngestativer samt kombinationer af disse to, og det kan virke som lidt af en jungle af lede efter det rette. Skal du vælge et gyngestativ i metal? Et legetårn i træ? Og skal det også have gynger? Eller måske en rutsjebane? Og hvad er nemmest at vedligeholde?

Du får svar på alle dine spørgsmål i denne ultimative guide til at vælge gyngestativ og legetårn til haven.

 

Legetårn, gyngestativ eller en kombination?

Legetårnet giver barnet mange underholdende timer. Elementer som klatrevæg eller stige på tårnet er f.eks. med til at udfordre barnets motoriske evner.

(Kilde: Byg-selv.info)

Gyngestativet er altid et godt valg. Udover at det giver dit barn mange sjove timer i haven, så er det faktisk også med til at udvikle barnet. Dét at gynge styrker nemlig barnets balance og vestibulærsans.

(Kilde: Sn.dk)

Kombinationen af gyngestativ og legetårn er noget, man ofte ser. Det giver en fantastiske følelse af at have en legeplads i haven, og det er et ideelt valg, hvis du har flere børn eller ofte får besøg af andre børn. Her er nemlig både gynger, klatrevæg, stige, rutsjebane eller andre tilføjelser, som børnene kan lege på. 

 

 

Sådan finder du et godt legetårn

Hvordan finder du et godt legetårn? Det første du skal gøre, er at beslutte, hvad dit barns legetårn skal have, og hvilke behov det skal opfylde? Tænk derfor gerne over, om det skal være:

Med eller uden gynger? Det er skønt at gynge, så hvorfor ikke investere i et legetårn med gynger? Det er et godt valg, hvis du alligevel overvejer at købe et gyngestativ. På den måde har du det hele samlet på et sted.

Du kan helt sikkert også spare penge ved at købe en kombination frem for separat gyngestativ og legetårn. Derudover sparer det dig også for tid, da du kun skal samle ét legetårn/gyngestativ. 

Med rutsjebane? Rutsjebanen er også en god tilføjelse til legetårnet, og det er helt sikkert noget, mange børn vil være helt vilde efter at prøve.

Rigtig mange legetårne kommer med en rutsjebane i plastik. Den er ofte nem at tage af og sætte på, så du f.eks. kan tage den af om vinteren. 

Med klatrevæg? Det at klatre udvikler dit barns motoriske sanser, og derfor er et legetårn med klatrevæg eller klatretov et oplagt valg. 

 

Hvad koster det at investere i et legetårn?

Legetårne findes i mange varianter, størrelser og prisklasser. Du kan finde alt fra:

* Et legetårn med rutsjebane, sandkasse og stige op til overdækket platform til 2.099 kr.

(Kilde: Only4kids.dk)

* Et legetårn som piratbåd med klatrevæg, rebstige, rutsjebane, sandkasse, stor overdækket platform og udformning som et skib til 3.299 kr.

(Kilde: Frishop.dk)

Der er mange modeller på markedet, og en hurtig søgning på google leder dig frem til et væld af legetårne – og du finder helt sikkert et, der matcher dine ønsker og behov. Research gerne før du køber. Priserne varierer meget, og nogle gange finder du samme type legetårn billigere hos en helt anden forhandler. 

 

 

Gode råd til at vælge gyngestativ

Hvad skal du overveje, inden du køber dit nye gyngestativ til haven? Det, du skal tænke over, er blandt andet:

Hvor mange gynger? Det kommer an på, hvor mange børn du har eller forventer at få. Det kan også være, at dit barn har besøg af legekammerater, og så har du måske behov for et gyngestativ med mere end én gynge. Du kan faktisk få stativer med plads til, at hele fire børn kan gynge på samme tid. 

Gyngetype? Der findes både sansegynge og babygynge, der henvender sig til de små børn. Der er også den klassiske sædegynge, som lidt større børn kan benytte sig af, og derudover findes der den sjove dækgynge. Det kan enten være et mindre dæk, hvor ét barn kan sidde eller et stort dæk, som flere børn kan sidde på. 

Træ eller metal? Hvilket materiale skal gyngestativet være fremstillet i? Metal er nemt og vedligeholdelsesfrit, mens træ er meget solidt og kræver en smule vedligeholdelse, når stativet står ude vinteren over. 

 

 

Det skal du se efter, når du køber gyngestativ

Hvordan vælger du det bedste gyngestativ? Udover at gennemtænke dine behov og dit budget er der faktisk et par andre ting, du skal undersøge. Det er blandt andet:

Om gyngestativet er CE mærket – det vil sige, at det lever op til krav omkring sikkerhed, miljøbeskyttelse og sundhed. 

Om gyngestativet har TÜV mærkning – det betyder, at det opfylder en række krav til producentens pålidelighed og sikkerhed. 

Om gyngerne har afrundede sædekanter – det giver nemlig en god komfort for barnet.

Hvilke kæder eller reb gyngerne har – de skal være gode at holde på. 

(Kilde: Sn.dk)

 

Gyngestativ – hvad koster det?

Gyngestativer findes i alskens størrelser, materialer og priser. Du finder derfor helt sikkert et stativ, der matcher dine behov og dit budget – opdag f.eks.:

* Et gyngestativ i klassisk træ med plads til én gynge til de små, f.eks. en sansegynge til 1.550 kr.

(Kilde: Frishop.dk)

* Et gyngestativ i træ med to gynger og et klatretov til 1.853 kr.

(Kilde: Computersalg.dk)

* Et gyngestativ i metal med én gynge til 471 kr. eller et med to gynger og én dobbeltgynge til 993 kr.

(Kilde: Ting-til-hjemmet.dk)

Lav din research, inden du køber. Du kan ofte finde et mindst lige så godt gyngestativ billigere hos en anden forhandler. Husk dog at tjekke, at kvaliteten er den samme, hvis prisen er lavere. 

 

Find din kombination af gyngestativ og legetårn

Du finder mange modeller på markedet, hvor gyngestativ og legetårn er kombineret, og prisen på dit legetårn med gyngestativ kan derfor spænde bredt.

Opdag alt fra:

* Et legetårn med sandkasse, 2 gynger, overdækket platform, stige og rutsjebane til 2.499 kr.

(Kilde: Silvan.dk)

* Et legetårn med rutsjebane og to gynger i mørkt træ til 3.200 kr.

(Kilde: Frishop.dk)

* Et legetårn med 1 gynge, rutsjebane, træstige og en trapezgynge til 1.631 kr.

(Kilde: Multikoeb.dk)

Det er helt op til dig, hvad kombinationen skal indeholde. Skal det blot være tårn og gynger, eller skal der være flere tilføjelser? Du kan researche online og finde frem til lige den kombination af legetårn og gyngestativ, der matcher dine ønsker. 

 

Byg-selv legetårn til haven

Vil du gerne selv bygge legetårnet? Det kan du sagtens gøre, hvis du har hænderne skruet godt på og er vant til at bruge værktøj og arbejde med forskellige materialer. 

 

 

Hvad skal du bruge, når du bygger selv?

En huskeliste til at bygge et legetårn inkluderer alt fra: tommestok, geringssav og stiksav, vinkelsliber, boremaskine, hammer, søm og skruer, vaterpas og arbejdshandsker. Med disse ting bliver du godt klædt på til at bygge et godt tårn.

(Kilde: Bomagasinet.dk)

Derudover skal du naturligvis have indkøbt materialer til selve tårnet, og det er en god idé at lave en skitse over dit byggeprojekt. På den måde kan du nogenlunde regne dig frem til, hvilke og hvor mange materialer du skal bruge. 

Nogle af de materialer du kan vælge, er:

Planker i fyrretræ – det billigste materialevalg til dit legetårn. Det er tidløst, og har også en høj slidstyrke. 

Brædder i gran – er stærke og trykimprægnerede. De giver dit legetårn et mørkt og stilfuldt look, og de har den bedste modstandsdygtighed overfor vind og vejr. 

Kalmarplanker i lærketræ – giver et utrolig flot look. Egner sig til små træbygninger og kan bruges som udendørs finish på legetårnet. 

Derudover bør du også gennemtænke placering af legetårnet og dets sikkerhed.

(Kilde: Bomagasinet.dk)

FAQ

Hvad skal jeg bruge til at bygge et legetårn?

Du skal først og fremmest bruge materialer til at bygge legetårnet med. Du kan vælge f.eks. planker i fyrretræ, trykimprægnerede brædder i gran eller flotte kalmarplanker i lærketræ. Desuden skal du bruge udstyr og værktøj som: tommestok, geringssav og stiksav, vinkelsliber, boremaskine, hammer, søm og skruer, vaterpas og arbejdshandsker.

Hvilke typer legetårne til haven findes der?

Der findes alverdens slags legetårne til din have. Du kan både få legetårne med sandkasse, klatrevæg, rutsjebane, gynger og rebstiger.

Skal jeg købe gyngestativ i træ eller metal?

Et gyngestativ i metal er vedligeholdelsesfrit og kan fås med alt fra en enkelt gynge til to gynger eller med plads til, at hele fire børn kan gynge på det.

Et trægyngestativ er solidt, holdbart og flot at se på. Det fås ofte i forskellige udvidelser. F.eks. kan der udover gynger være klatretov, klatrevæg, et lille tårn eller en rutsjebane. Gyngestativet i træ kræver vedligeholdelse.