guide

Miljøvenlige havemøbler – det skal du kigge efter

Miljøvenlige havemøbler – det skal du kigge efter

Der kommer mere og mere fokus på bæredygtighed – og med god grund. Vidste du, at du også kan få miljøvenlige havemøbler? Læs med her og bliv klogere på, hvordan du finder dem. 

Vi er i gang med en stor bæredygtig udvikling på flere parametre. Vi tænker mere over vores forbrug, og hvad vi køber. Vi tænker over, hvor det kommer fra, og hvad det er lavet af. Det er en positiv udvikling, der er kommet, men der er stadig noget vej endnu.

Møbler er f.eks. et punkt, mange endnu ikke tænker over, men det skal vi have lavet om på, for du kan også gøre en stor forskel ved at vælge miljøvenligt på dette område. Vidste du f.eks., at du kan få miljøvenlige havemøbler?

Her i artiklen gennemgår vi gode råd til, hvordan du finder de miljøvenlige havemøbler, så du ved, hvad du skal kigge efter.

 

 

Miljøvenlige havemøbler – et glemt område

Miljøvenlige havemøbler er uden tvivl et glemt område. Mange af os tænker over, hvad vi køber af produkter, når det kommer til personlig pleje, tøj, genanvendeligt køkkengrej og meget mere.

Mange af os køber også genbrugsmøbler, hvilket er et rigtig fint alternativ til nye møbler, men der er stadig plads til fremgang, når det kommer til produktionen af møbler. Den kan nemlig i mange tilfælde have konsekvenser for både miljøet og arbejderne.

Heldigvis findes der bæredygtige muligheder, når du skal ud og købe havemøbler til haven eller altanen, så du belaster miljøet mindst muligt.

 

Naturen er i risiko

Når du gerne vil købe miljøvenlige havemøbler, er der flere parametre, du skal kigge nærmere på. Det er især materialerne, du skal undersøge, da de i mange tilfælde kan gøres mere miljøvenlige.

Når der f.eks. bliver fældet træ til træmøbler, forsvinder der alt for meget træ i regnskoven. Det forsvinder så hurtigt, at det ikke kan nå at vokse ud igen, inden der bliver fældet endnu mere, og det har fatale konsekvenser for regnskoven og vores klode, da vi er afhængige af den og de ressourcer, den består af og skaber. Du kan derfor gøre en stor forskel, hvis du overvejer dit valg af træmøbler. 

Det samme gælder tekstilmøbler, hvis du vil have en form for tekstilmøbler i haven. Produktionen af tekstil kan nemlig udlede gift i naturen, da det kræver store mængder af kemikalier. Naturen kommer derfor også i risikozonen her, hvis der ikke bliver taget det bæredygtige valg. 

 

Hvis du gerne vil blive klogere på de konsekvenser, fældning af træer har for regnskoven, så se videoen herunder:

 

De menneskelige konsekvenser 

Det er ikke kun selve produktionen af møbler, der har fatale konsekvenser. Der er også store menneskelige og sociale konsekvenser involveret.

I dag importerer vi nemlig mange varer fra udlandet og især fra den tredje verden. Det gør vi, fordi der er billig arbejdskraft, og det giver dermed billigere varer. Men denne stræben efter altid at skulle finde den billigste pris har dog nogle konsekvenser for arbejdskraften.

I de fattige lande er der sjældent styr på arbejdsforholdene. Arbejderne producerer møblerne under forhold, der langt fra er sikre, og det kan have store konsekvenser for deres helbred og sundhed. 

Derudover bliver mange møbler også produceret med hjælp fra giftige stoffer, som kan have slemme bivirkninger på os mennesker. Det går udover arbejderne, men det har også en påvirkning på os, der modtager møblerne. 

Miljøvenlige og bæredygtige havemøbler handler derfor ikke kun om, hvilke materialer de er lavet af. Det er et helhedsbillede, hvor det både handler om naturen og arbejderne; det hele skal være i orden, hvis du gerne vil tage det rigtige valg. 

 

 

Hold øje med miljømærkninger

Hvis du gerne vil tage det miljøvenlige og bæredygtige valg, skal du holde øje med miljømærkningerne Svanemærket og EU-blomsten. Det er et godt sted at starte, hvis det er et nyt område for dig. Overordnet kigger de på miljøpåvirkningen, arbejdsforholdene og skadelig kemi.

Disse mærkninger sætter derfor en række krav til producenten, så du er sikret et bæredygtigt møbelvalg. Mærkningerne holder øje med møblet helt fra starten, hvor det stadig er et træ i regnskov og hen til produktionen af møblet. 

Hvis det er et træmøbel, du kigger på, skal størstedelen af møblet f.eks. komme fra en certificeret skov for at leve op til kravene. Derudover bliver der også sat krav til selve holdbarheden af møblerne, da miljøpåvirkningen bliver mindsket, hvis vi ikke behøver at købe nye møbler hele tiden. Til sidst bliver der også stillet krav til, at møblerne ikke må afgive skadelige stoffer, når det kommer hjem i din bolig.

Prisen på miljøvenlige havemøbler er som regel en smule højere, hvilket er nødvendigt, hvis der skal stilles krav til producenten. Til gengæld får du møbler, der ofte er i langt bedre kvalitet og mere holdbare, og du får dermed havemøbler, der kan holde i mange år. På den måde ender de ofte med at tjene sig ind igen. 

 

 

Vælg havemøblerne i de rigtige materialer 

Udover at du kan holde øje med miljømærkningerne, kan du også holde øje med materialerne, når du vælger dine nye havemøbler. Her kan du nemlig også komme rigtig langt.

For det første skal du gå en stor bue udenom plastik og kunststoffer. Disse er nemlig oftest til stor skade for miljøet, når det bliver produceret. 

Det bedste er at gå efter naturmaterialer, men det er ikke alle typer materialer, du kan vælge. Hvis vi alle begynder at efterspørge naturmaterialer, kan det nemlig ende med, at de bliver helt udryddet. Det bedste er at gå efter FSC-certificeret træ, miljøvenlig bambus eller drivtømmer.

Med FSC-mærket er du sikker på, at der ikke er blevet fældet mere, end hvad skoven kan nå at reproducere.

Med bambus vælger du et materiale, der gror meget hurtigt og som derfor er let at erstatte. Derudover producerer bambus også meget mere ilt og optager mere CO2 sammenlignet med andre træsorter. 

Drivtømmer er en form for genbrug, da det består af træ, der er blevet skyllet op på kysten ved havet, en sø eller en flod. Det er en form for affald fra havet, der i stedet bliver genbrugt til møbler. 

Hvis du har disse ting med i baghovedet, når du vælger havemøbler, kan du tage det bæredygtige og miljøvenlige valg. I dag er der kommet mere og mere fokus på det, så du kan sagtens få miljøvenlige havemøbler, der stadig er i et lækkert design og en god kvalitet.

 

 

Spørgsmål og svar vedr. miljøvenlige havemøbler

Hvilke parametre er vigtige ved miljøvenlige havemøbler?

Det er især materialerne, du skal kigge nærmere på, da de i mange tilfælde kan gøres mere miljøvenlige. Derudover er det også vigtigt at kigge på arbejdsforholdene, da de kan være meget ringe.

Det er altså det samlede helhedsbillede, du skal kigge på, når du skal tage det miljøvenlige valg.

Hvilke miljømærkninger kan jeg kigge efter ved valg af havemøbler?

Hvis du gerne vil købe miljøvenlige havemøbler, skal du holde øje med miljømærkninger som Svanemærket og EU-blomsten. De kigger nemlig på graden af miljøpåvirkning, arbejdsforholdene og skadelig kemi.

Hvilke materialer skal jeg gå efter, hvis jeg vil have miljøvenlige havemøbler?

Du skal undgå plastik og kunststoffer, da de ofte er til stor skade for miljøet, når det bliver produceret. Det bedste er at gå efter naturmaterialer som FSC-certificeret træ, miljøvenlig bambus eller drivtømmer.

FAQ

Hvad betyder FSC-mærket?

Med FSC-mærket er du sikker på, at der ikke er blevet fældet mere træ, end hvad skoven kan nå at reproducere.

Hvilke materialer skal jeg gå efter, hvis jeg vil have miljøvenlige havemøbler?

Du skal undgå plastik og kunststoffer, da de ofte er til stor skade for miljøet ved produktionen. Det bedste er at gå efter naturmaterialer som FSC-certificeret træ, miljøvenlig bambus eller drivtømmer.

Hvilke miljømærkninger kan jeg kigge efter ved valg af havemøbler?

Du skal holde øje med miljømærkninger som Svanemærket og EU-blomsten. De kigger nemlig på graden af miljøpåvirkning, arbejdsforholdene og skadelig kemi.

Hvilke parametre er vigtige ved miljøvenlige havemøbler?

Du skal kigge nærmere på materialerne, da de i mange tilfælde kan gøres mere miljøvenlige. Derudover er det også vigtigt at kigge på arbejdsforholdene, da de ofte er meget ringe. Det er derfor et helhedsbillede, når du skal tage det miljøvenlige valg.

Hvorfor er bambus et bæredygtigt valg?

Med bambus vælger du et materiale, der gror meget hurtigt og som derfor er let at erstatte. Derudover producerer bambus også meget mere ilt og optager mere CO2 sammenlignet med andre træsorter. 

Hvorfor er drivtømmer et bæredygtigt valg?

Drivtømmer er en form for genbrug, da det består af træ, der er blevet skyllet i land på kysten ved havet, en sø eller en flod.