Overvågningskamera og tyverialarm. Virker det overhovedet?
Indsæt foto-id: 583824184
Tyverialarmer, videoovervågning og mærkning af værdigenstande vinder frem i private hjem. Hvor det tidligere var noget, der primært blev anvendt i erhvervslivet, så er det i dag blevet både let og forholdsvis billigt at installere et alarmsystem. Læs med og bliv klogere på de forskellige systemer og deres effekt på indbrud.
Tyverialarmer
Formålet med en tyverialarm er at tiltrække opmærksomhed og dermed skræmme tyven væk – eller i det mindste få ham til at fortrække så hurtigt som muligt. Alarmerne findes i forskellige variationer fra små løsninger, du selv kan sætte op, til de mere omfattende systemer, der er koblet op til en alarmcentral.
Hvilken alarm der passer til dig og dit hjem, afhænger af dine behov; vil du blot have en notifikation på telefonen, hvis der har været indbrud i dit hjem eller ønsker du, at en vagtcentral tager i mod alarmen og kører ud til huset for at følge op? Uanset hvordan du griber det an, så bør din alarm som minimum omfatte:
- Detektorer der reagerer, hvis noget bevæger sig i rummet, når alarmen er slået til. Du kan nøjes med at sætte dem i de rum, hvor du har noget af værdi.
- Detektorer der reagerer, hvis specifikke døre eller vinduer åbnes. Typisk dem der er mest udsat i forhold til indbrud.
Derudover er der et hav af ekstrafunktioner, du kan vælge til. Fx:
- Kontakter der reagerer på temperaturforskelle.
- Alarmer der kobles til lyset, så det blinker, hvis alarmen sættes i gang.
- Abonnement på vagtservice, så du ikke selv skal tage hjem og risikere at stå ansigt til ansigt med tyven.
- Zoneinddeling der gør det muligt at slå alarmen til i specifikke rum – også selvom du bruger de andre rum.
- Styring via smartphone og tablet.
Men har tyverialarmen overhovedet den ønskede effekt? I pjecen ”Hvad virker – viden om indbrud og indbrudsforebyggelse i private hjem i Danmark” påpeger Det Kriminalpræventive Råd, at der ikke findes dokumenterede studier, der viser, at alarmer i sig selv afskrækker tyve. Det kan være et fornuftigt initiativ i kombination med andre forebyggende tiltag, men i sig selv, holder en tyverialarm altså ikke nødvendigvis tyven fra døren.
Videoovervågning
I de seneste år er det blevet mere og mere populært at kombinere tyverialarmen med et videoovervågningssystem. Det er mere kompliceret end alarmen, men i kombination med forstærkning af døre, låse og vinduer kan det ifølge Det Kriminalpræventive Råd have en forebyggende effekt at opsætte sensorstyrede kameraer indendørs ved døre, vinduer, kælderindgange m.m.
Hvis du vælger at implementere videoovervågning i dit hjem, skal du være opmærksom på, at der er en del regler for, hvor og hvordan du må filme. For eksempel må du ikke filme udenfor din egen grund, ligesom folk der kommer i dit hjem skal gøres opmærksom på overvågningen.
Har du brug for at læse mere om reglerne omkring videoovervågning, så kan du hente Datatilsynets pjece her.
Indsæt foto-id: 664438597
Billedtekst: Hvis du filmer udvendigt, skal du være ekstra opmærksom på de mange regler, der er på området.
Mærkning af værdigenstande
Et taktisk tiltag i forbindelse med forebyggelse af indbrud er mærkning af værdier og ejendele. Det Kriminalpræventive Råd skriver, at der endnu ikke er grundlag for at sige, at det virker, men det er i hvert fald værd at overveje, mener de.
Med en UV-pen eller ved hjælp af indgravering kan du mærke alle de ejendele, der kan være attraktive for en indbrudstyv. Det nedsætter værdien af tyvekosterne og samtidig øger du politiets mulighed for at opklare et eventuelt indbrud.
Husk at skilte med at indboet er mærket. Tyven skal vide, at hos dig er der ikke mange penge at hente i tyvegods, der skal sælges videre.
Anbefalinger fra Det Kriminalpræventive Råd
Når det kommer til tyverialarmer og videoovervågning, så er svaret fra Det Kriminalpræventive Råd tydeligt: i sig selv er der ikke dokumentation for, at det har effekt. Til gengæld kan det være et fornuftigt tiltag i kombination med andre midler – og det kan det af to årsager:
- Jo mere du forebygger og besværliggør tyvens arbejde, des større er chancen for at dit hjem går fri af tyvens søgelys.
- En tyverialarm gør det muligt at reagere hurtigere på et indbrud, og videoovervågning samt mærkning af værdigenstande kan være en stor hjælp i politiets opklaringsarbejde.
Hvis du har fået blod på tanden i forhold til at forebygge indbrud, så giver Det Kriminalpræventive Råd desuden 4 gode råd:
1: Etabler nabohjælp. Lav en aftale med dine nærmeste naboer, om at I holder øje med hinandens hjem, og får dem til at se beboet ud, når I er væk.
2: Beskyt huset ved at sikre vinduer, døre og låse, så de kan modstå indbrudsforsøg i minimum 3 minutter. Det gør du blandt andet ved at montere gode låse og forstærke karme og vinduer.
3: Skab frit ind- og udsyn. Også selvom du skal gå på kompromis med privatlivet. En høj hæk, plankeværk eller træer er tyvens bedste ven, så ved at åbne op, gør du det sværere for tyven.
4: Lås haveredskaber og værktøj inde. På den måde risikerer du ikke at friste tyven til at bryde ind ved hjælp af dine redskaber.