guide

Robotplæneklippere – fordele og ulemper

Robotplæneklippere – fordele og ulemper

At have en pæn græsplæne kræver meget vedligeholdelse og jævnlig græsslåning. Overvejer du en robotplæneklipper? Så med læs her, og bliv klogere på de fordele og ulemper, der er.

Når det begynder at blive forår og sommer, så begynder alt at springe ud på ny. Der kommer farver på træerne og blomsterne, og græsset bliver grønt. Det betyder også, at det bliver tid til at slå græs igen. En opgave som de færreste haveejere ser frem til. Det er hårdt og tidskrævende, og måske bliver den jævnligt udskudt så meget, at græsset bliver alt for højt og grimt.

Derfor er der mange, der overvejer at få en robotplæneklipper i stedet og på den måde slippe for opgaven. Er du én af dem, kan du blive meget klogere her i artiklen – som med alt andet følger der nemlig fordele og ulemper med, og dem har vi opsummeret, så du bliver godt klædt på til at tage det rette valg om en robotplæneklipper eller ej. 

 

 

Fordele ved en robotplæneklipper 

De seneste år er det blevet mere og mere populært at investere i en robotplæneklipper, der kan klare græsslåningen. Hvis du i tvivl om, hvor vidt du skal tage springet og skifte den klassiske plæneklipper ud med robotudgaven, har vi her samlet de mange fordele, der følger med. 

 

Du sparer tid og kræfter

Én af de primære grunde til at mange vælger robotplæneklipperen er, at man kommer til at spare en masse tid og kræfter. Som haveejer kan man ende med at bruge mange timer på at slå græs i løbet af en sæson, og det slipper du for. Til gengæld får du en masse tid foræret, som du f.eks. kan bruge på andre haveprojekter – eller til at ligge i havestolen med en kølig drink.

Du får typisk også en pænere græsplæne med en robotplæneklipper, og du kommer i bund med ukrudtet. Med robotudgaven er det pludselig muligt at slå græs oftere, og på den måde bliver ukrudt og mos hele tiden holdt nede. 

 

Der er ingen forurening

Når du vælger en robotplæneklipper, er der ingen forurening i modsætning til f.eks. en benzindrevet plæneklipper. Den er eldrevet og billig i drift, og så kan du typisk styre den nemt og hurtigt ved hjælp af en app.

Ofte er der også mulighed for biodynamisk græsslåning, hvor det afklippede græs bliver liggende. På den måde fungerer det som naturlig gødning til græsplænen. 

 

Ingen vedligeholdelse og lydsvag

En robotplæneklipper kræver nærmest ingen vedligeholdelse. Du skal fjerne græs og andet skidt i ny og næ, og så skal klingen typisk skiftes ved en ny sæson, men ellers er det nemt og ligetil.  

Den er også meget lydsvag i modsætning til en motorplæneklipper, og den kan derfor sagtens være i gang, uden at I bliver generet, når I er i haven. 

 

Perfekt til græsallergiker 

Hvis du er allergisk over for græs, er det en robotplæneklipper en rigtig god løsning. At slå græs kan virkelig være en hård omgang som allergiker, men med en robot kan du få slået græsset uden kløende øjne og en løbende næse.

 

 

Ulemper ved en robot plæneklipper

Selvom der er mange fordele ved en robotplæneklipper, er der selvfølgelig også nogle ulemper. Dem får du et overblik over herunder, så du kan tage den endelige beslutning.

 

Der er en del forarbejde i installationen 

For det første er der en del forarbejde ved en robotplæneklipper, da installationen kan tage mange timer. Haven skal nemlig gøres klar, så plæneklipperen kan finde rundt – og det foregår ved at lægge kantledninger ud.

Hvis du har en enkel have uden en masse kroge, er det ikke så kompliceret, men hvis du derimod har en have med mange bede, hjørner og finurligheder, tager det længere tid. 

Du kan selvfølgelig vælge at få hjælp til forarbejdet og betale dig fra det, hvis du selv vil slippe.

 

Du skal selv ordne kanter 

Du skal typisk selv ordne kanterne med en robot plæneklipper, fordi den ikke kan nå helt ud til kanten. Her kan du vælge at lade det være, som det er, eller du kan bruge en græstrimmer eller en almindelig plæneklipper. 

 

Vær opmærksom på græshøjden

En robotplæneklipper kan typisk klippe op til seks centimeter, og der er derfor en naturlig begrænsning på, hvor højt græsset må være. Det er dog sjældent, at det bliver et problem, da robotten holder græsset nede i løbet af ugen.

 

Den ligger i den højere prisklasse  

Én af de ting der holder mange væk er prisen; en robotplæneklipper ligger nemlig i den højere prisklasse. Det er dog muligt at finde en maskine til omkring 5.000 kr., men hvis du har en større og mere krævende have, kan det være nødvendigt med en dyrere model.

 

Test af robot plæneklippere 

Nu er du blevet klogere på de fordele og ulemper, der er ved en robotplæneklipper. Hvis du har besluttet dig for, at det er vejen frem for dig, er det næste trin at vælge den rigtige model til dig og din have.

Der er mange forskellige robotplæneklippere på markedet, og det kan hurtigt virke som en jungle at finde rundt i. Heldigvis er der lavet forskellige tests af robotplæneklippere, så du slipper for selv at undersøge de enkelte modeller. 

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er robotplæneklipperen Robomow RS615U bedst i test, og de angiver den som værende et rigtig godt køb

(Kilde: Taenk.dk).

I denne video er der også udvalgt en række modeller, der er blevet testet og sammenlignet:

 

Spørgsmål og svar vedr. robotplæneklippere

Hvilke fordele er der ved en robot plæneklipper?

For det første sparer du en masse tid og kræfter, da den klarer græsslåningen. Derudover er der ingen forurening, da den er eldrevet, og så er der meget lidt vedligeholdelse sammenlignet med en almindelig plæneklipper. Den er også meget lydsvag, og så er den perfekt til græsallergikere.

Hvilke ulemper er der ved en robot plæneklipper?

For det første er der en del forarbejde i installationen, da haven skal gøres klar til, at plæneklipperen kan finde rundt. Derudover skal du selv ordne græskanterne, og så er der begrænsning på græshøjden på cirka seks centimeter. 

En robotplæneklipper ligger også i den højere ende af prisskalaen, alt efter hvor stor og krævende din have er.

Hvilken robotplæneklipper er bedst?

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er robot plæneklipperen Robomow RS615U bedst i test, og de peger på den som et rigtig godt køb.

FAQ

Hvilke fordele er der ved en robotplæneklipper?

For det første sparer du en masse tid og kræfter med en robotplæneklipper. Derudover er der ingen forurening, da den er eldrevet, og så er der meget lidt vedligeholdelse. Den er også meget lydsvag, og så er den perfekt til græsallergikere.

Hvilke ulemper er der ved en robotplæneklipper?

For det første er der en del forarbejde i installationen. Derudover skal du selv ordne græskanterne, og så er der begrænsning på græshøjden på cirka seks centimeter. En robotplæneklipper ligger også i den højere prisklasse, alt efter hvor stor og krævende din have er.

Hvilken robotplæneklipper er bedst?

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er robot plæneklipperen Robomow RS615U bedst i test, og de angiver den som værende et rigtig godt køb.