Skøn inspiration til indretning af udestue
Er du den heldige ejer af en udestue eller en havestue, kan du let forlænge den skønne følelse af sommerens sol i ansigtet. Stilmæssigt kan indretningen sagtens adskille sig fra resten af huset, så udestuen i højere grad bliver en del af haven – læs med, og få inspiration til din indretning.
Når du skal indrette din udestue, handler det om at skabe en helt særlig stemning. Det skal være et fristed, hvor du kan slappe af, og udestuen er en unik mulighed for at trække naturen med indenfor, uden at det bliver for overvældende med planter, hygge og naturlige materialer.
Mens mange i dag vælger at bygge udestuer eller fritliggende havestuer med fundament, så står de fleste ældre modeller direkte på jorden uden et fundament. Egentlig betyder det hverken fra eller til for indretningen – det giver nemlig mest mening at lægge fliser eller bræddegulv, der matcher din have og eventuelle terrasser, så udestuen integreres naturligt i miljøet.
Og netop haven er et godt udgangspunkt, når du skal indrette din udestue. Lad dig inspirere af planter, materialer, farver og former, så du trækker alle de ting, du godt kan lide med ind i dit frirum.
Fem tips til at skabe en varm atmosfære i udestuen
Uanset om din udestue er stor eller lille, om den er fritliggende eller en forlængelse af huset og om den er muret op, bygget af træ eller sat sammen af gamle vinduer, så skal det være et sted, hvor det er rart at opholde sig. Her skal du sidde og nyde et glas kølig vin på en lun forårsdag, måske skal udestuen danne læ i sommerens kolde aftener og om efteråret er dit udendørs fristed perfekt til at suge årets sidste sol til sig.
Men hvordan griber du indretningen an, hvis du ikke ved, hvor du skal starte og slutte?
Vi har samlet fem gode råd, du kan finde inspiration i. Det er ikke “gør sådan, gør sådan og gør sådan…” – det er derimod tips, der hjælper dig med at finde frem til din helt egen stil. Det er nemlig først og fremmest den personlige indretning, der gør udestuen til et dejligt sted at være.
Find dine yndlingsfarver i haven
Når vi taler om haven som inspiration til indretningen af din udestue, er det i særdeleshed farverne, du kan kigge på. Er der en smuk rosa tone i dit blomsterbed, som du er helt vild med, eller måske en sart gul nuance i staudebedet? Det kan også være en særlig grøn farve fra et af dine yndlingstræer, eller den blå farve du allerede har malet skuret med.
Mulighederne er uendelige, og det er altid lettest at finde farver ved at kigge sig omkring og mærke efter, hvad man allerede har, som passer godt til én. Måske kan den blå farve bruges til at male nogle af møblerne i udestuen, eller måske har du en enkelt væg, der ville være enormt smuk med rosafarvet maling?
Overvej også – som nævnt tidligere – at lade terrassefliserne eller -brædderne fortsætte ind på gulvet i udestuen, så du får en glidende overgang mellem inde og ude.
Træk naturens materialer med ind
Hvis du ønsker at skabe en udestue, der fungerer som en naturlig forlængelse af dit udendørs miljø, er det vigtigt, at du tænker naturens egne materialer med ind i indretningen. Stål- og plastikmøbler passer ikke til udestuen, men det gør træ, rattan og bambus derimod.
Blød indretningen op med materialer som fåreskind, sivmåtter, uldne plaider, hørpuder og store varme terrakottakrukker, mens husk hele tiden at være tro mod dig selv. Hvad kan du lide, hvad taler til dine sanser og hvordan passer de forskellige materialer sammen med de farver, du ønsker at føre med ind i udestuen?
Har du mange kvadratmeter at gøre godt med, kan du overveje at indrette et lille hjørne til din yndlingsbeskæftigelse i afslapningssammenhænge – fx et læsehjørne, et strikkehjørne eller måske et plantehjørne, hvor du kan lave stiklinger og plante krukker om.
Vær ikke bange for hyggen
Når det kommer til indretningen i vores almindelige hjem, har vi en tendens til at være enkle og minimalistiske, og de færreste af os skruer helt op for hyggen med stearinlys, lanterner, roser og feminine farver. Men når det kommer til din udestue, er det netop dét, der er med til at skabe hygge – så lad dig ikke skræmme. Rummet kan sagtens bære, at du giver den en ekstra skalle på hyggefronten.
Læg for eksempel en hørdug over bordet, hold roser i dine krukker og find lidt nips frem til hylderne. Måske skal der løse gardiner i vinduerne eller mønster på puderne. Det er kun din fantasi, der sætter grænserne, og igen er det vigtigste, du kan gøre at lytte til dig selv – det er personligheden, der skaber varmen.
Giv plads til planterne
Planterne kommer vi ikke udenom i udestuen. Dem skal der være plads til, og du må gerne have mange af dem! Om det så føles som at gå ind i en jungle, er det fint – bare det er planter, du kan lide.
Du kan naturligvis vælge at have planter i krukker. De er nemme at passe, du kan flytte rundt og plante om efter årstiderne, og det er virkelig flot med smukke terrakottakrukker og alskens grønne planter, blomster, kaktusser og hvad du ellers kan finde.
Derudover kan du overveje, om du kan integrere planterne på anden vis. Måske kan du hænge krukker ned fra loftet, eller du kan finde smukke slyngplanter til at holde langs tagspærene. Alternativt er det en god idé med store planter som oliven- og citrustræer, der giver noget fylde og får dig til at drømme om sydens sol.
Less is more…
Nu ved vi godt, at vi har skruet op for de gode råd, og vi foreslår dig at maksimere hyggen, skabe læsehjørner og spisekroge, investere i store træer, smukke terrakottakrukker, bambusmøbler og alskens andre ting – og det bør du gøre. Men du skal også huske det helt simple ordsprog less is more.
Du skal endelig ikke fylde så mange ting ind i udestuen, at du ikke selv kan være der. Der skal være plads til hele familien, til venner og bekendte, og der skal være plads til at hygge med en god bog, et glas vin eller med strikketøjet – uden at du bliver overfaldet af en kaktus eller en slyngplante, vel at mærke.
Sørg også gerne for at holde vinduerne fri – eller i hvert fald nogle af dem – så du ikke skærmer for udsynet til haven. At du kan se naturen udenfor dit vindue, er også en del af oplevelsen.
I nedenstående video kan du se, hvorfor Peter Mygind har valgt at bygge en udestue (eller orangeri som det også kaldes) og ikke mindst hvordan han har indrettet det.
Kan du selv bygge en udestue?
Har du ikke en udestue endnu, men drømmer du om at få én? Hvis du har hænderne skruet rigtigt på, er der ikke noget i vejen for at kaste dig over byggeprojektet på egen hånd – men du skal vide, hvad du laver, og der er en del forarbejde, der skal gøres, inden du går i gang.
Først og fremmest skal du beslutte dig for, om du kan “nøjes” med en byg selv-udestue. De nemme løsninger er ofte ikke isoleret på hverken den ene eller den anden måde, og derfor er det en model, der som regel kun kan bruges om sommeren. Vælger du en isoleret løsning, får du mere tid i udestuen – så kan du nemlig også bruge den i forårs- og efterårsmånederne – men det sætter også større krav til dine evner som håndværker.
Dernæst skal du overveje, hvor på grunden din udestue skal bygges. Skal den ligge i direkte forlængelse af huset, så du kan komme derud, uden at gå udenfor først – eller skal det være en fritliggende udestue? Overvej placeringen i forhold til solen, da det er essentielt for brugen af uderummet, at solen skinner tilpas meget ind ad ruderne.
Sidst men ikke mindst – og det her punkt er vigtigt – skal du være ærlig overfor dig selv. Er det et projekt, du sagtens kan klare på egen hånd, eller har du brug for professionel assistance? Kan du for eksempel tegne udestuen selv, eller bliver det nødvendigt at få hjælp fra en arkitekt, så tegningerne bliver korrekte og kan godkendes hos kommunen? Og har du fuldstændig styr på de komplekse konstruktioner, der ofte følger med specielle døre og vinduer? Og hvad med fundamentet?
Er du ferm på fingrene, kan du sagtens tage udfordringen op og skabe din absolutte drømmeudestue med egne hænder. Alternativt kan du overveje at afsætte dele af opgaven til en entreprenør eller en tømrer – eller du kan ganske enkelt købe en samlet pakke med levering og montering af hele molevitten.
Skal du have byggetilladelse for at bygge en udestue?
Vælger du at bygge din udestue på som en forlængelse af huset, regnes det for en tilbygning, og i så fald skal du søge om byggetilladelse, fordi du udvider dit beboelsesareal.
Går du derimod efter en fritliggende løsning, er det et spørgsmål om, hvor mange kvadratmeter småbygninger du allerede har på matriklen. Småbygninger omfatter alle de bygninger, der ikke er en del af selve boligen – for eksempel haveskuret, carporten, den overdækkede terrasse m.m. Hvis det samlede areal af småbygninger overstiger 50 kvadratmeter, skal du søge om byggetilladelse for din udestue – og hvis du isolerer udestuen, så den rent faktisk er egnet til beboelse, skal du naturligvis også søge byggetilladelse.
Er du i tvivl, er vores bedste råd, at du spørger dig for hos kommunen. Hellere være på den sikre side, så du ikke risikerer at komme i klemme og være tvunget til at ændre, flytte eller fjerne din nybyggede udestue.
FAQ
Hvad er en udestue?
I dag blandes udtrykket udestue ofte sammen med havestue og orangeri, og denne artikel er rettet mod indretning af alle tre rum.