guide

Top10 rengøringsmidler til dit hus

Top10 rengøringsmidler til dit hus

Er du i tvivl om, hvilken form for rengøringsmidler du skal have stående? Eller skal du have sorteret i de mange forskellige bøtter med rengøringsmidler, du har fået samlet sammen i årenes løb, er du sikkert interesseret i at vide, hvilken form for rengøringsmidler der er de bedste. Altså en top 10 over de rengøringsmidler, som du har brug for. 

Her kommer vi ind på 10 essentielle rengøringsmidler, som du bør have i din bolig. Dermed kan du nemt få anskaffet dem, du kommer til at have mest brug for – og skille dig af med resten eller få brugt dem op, hvis du har for mange. 

Opvaskemiddel 

Det giver måske næsten sig selv, men opvaskemiddel er et fantastisk godt rengøringsmiddel at have derhjemme. Du kan ikke bare bruge det til at rengøre glas, tallerkener og bestik med, du kan også bruge det til at rengøre for eksempel overflader for fedt og snavs. Opvaskemiddel fjerner nemlig nemt begge dele. 

Opvaskemiddel findes i de fleste hjem og er meget nemt at få fat på. Når du køber det, kan du selvfølgelig overveje, om du vil have noget, der er allergivenligt og eventuelt også noget, der er bionedbrydeligt. 

Eddike 

Eddike er et andet produkt, der er virkelig effektivt til at gøre rent, og som de fleste har i deres hjem. Eddike virker godt som afkalker, så du kan for eksempel bruge det til at kalke af med på badeværelset, i køkkenet og til at afkalke elkedlen. Til det sidste skal du bare koge vand blandt op med en smule eddike, så bliver kalket i kedlen løsnet. 

Derudover kan du faktisk også bruge eddiken, når du vasker vinduer. Der kan du blande en smule i en spand med vand, dermed undgår du, at der kommer kalkspor på dine vinduer, når de er blevet vasket. 

Kombinationen af opvaskemiddel og eddike er derudover også effektiv til at fjerne kalk i brusekabinen. Til det skal du lave en blanding af 2 dele surt opvaskemiddel og en del eddike. Gør fugerne våde med en klud, inden du smører blandingen på og lader den sidde i 30 minutter, inden du skyller den af med vand fra bruseren.

Vær opmærksom på, at du skal bruge surt opvaskemiddel til det, da det er mest effektivt. Surt opvaskemiddel har en pH-værdi på mellem 4 og 4,5 modsat neutralt opvaskemiddel, der har en pH-værdi på 6. 

Top10 rengøringmidler til dit hus

Glycerin

Glycerin er smart at have stående, når du skal fjerne pletter. Lige meget om det er rødvin, chokolade eller kuglepen, der er blevet spildt, kan du nemt og hurtigt fjerne det med glycerin. 

Hvis du for eksempel skal fjerne rødvinspletter fra et gulv, blander du bare lidt glycerin op i vand og påfører det på pletten. Du skal derefter lade det sidde og virke i noget tid, inden du fjerner det med en fugtig klud. 

Natron

Et andet godt rengøringsmiddel til at fjerne pletter med er natron. Når du vasker hvidt tøj, er det for eksempel en god ide, at du tilsætter lidt natron til vasken, da det hjælper med til, at tøjet bliver helt hvidt. 

Du kan også bruge natron til at fjerne dårlig lugt med. Hvis du for eksempel har nogle sko, der lugter surt, kan du drysse natron i dem og lade dem stå uden for natten over. Næste dag kan du støvsuge natronen op, og den vil have taget lugten. Hvis lugten ikke forsvinder helt første gang, kan du prøve at give det en gang mere. 

Brun sæbe

Brun sæbe er selvfølgelig også et vidundermiddel at gøre rent med, og det er derfor bestemt også vigtigt, at du har det stående i skabet. Du kan bruge det på mange forskellige måder, for eksempel er det også effektivt til pletfjerning, hvis du lader det sidde og virke i noget tid. 

Du kan også bruge det til at gøre rent med. Skal du gøre ovnen ren, kan du for eksempel smøre den ind i brun sæbe og lade det sidde noget tid og løsne skidtet, inden du tørrer det af med en våd klud. 

Top10 rengøringmidler til dit hus

Rodalon

Rodalon er et praktisk rengøringsmiddel at have ved hånden, hvis du har brug for at fjerne skimmelsvamp eller bakterier fra et område. Du skal starte med at rengøre området med vand og almindelig sæbe og derefter påfører du Rodalon.

Vær opmærksom på, at der findes varianter til brug indendørs og udendørs, og at du selvfølgelig bør bruge den rigtige i forhold til, om du skal fjerne skimmelsvamp eller bakterier inde eller ude. 

Salmiakspiritus 

Salmiakspiritus er et godt rengøringsmiddel at have ved hånden, når du skal fjerne pletter. Det kan for eksempel bruges til bageplader, hvor madrester har sat sig godt og grundigt fast, efter at pladerne har været i ovnen. 

I det tilfælde kan du komme bagepladen i en pose og komme en teske salmiakspiritus i posen. Luk posen og lad den stå udenfor natten over. Derefter vil det være langt nemmere for dig at rense pletterne af. 

Det er vigtigt, at du er påpasselig med at bruge salmiakspiritus indenfor, da det har en kraftig lugt og derfor ikke er godt for indeklimaet. Det er også derfor, at du skal stille posen med bagepladen udenfor. 

Citronsyre

Citronsyre kan både bruges til at afkalke, fjerne pletter og at gøre messing og kobber blankt igen. Det er derfor også et rengøringsmiddel, det er meget praktisk for dig at have stående i hjemmet. 

Vil du afkalke din vaskemaskine, kommer du to-tre spiseskefulde citronsyre i den og kører en vask på mellem 60 og 95 grader – selvfølgelig uden tøj. Vil du bruge det til at afkalke din elkedel, kommer du en spiseskefuld citronsyre i en liter vand, rører blandingen rundt og lader den stå natten over. Næste morgen vil kalken have løsnet. Husk at koge en kande vand efterfølgende, så du får skyllet citronsyren helt ud af kedlen. 

Citronsyre er effektivt til at fjerne pletter af frugtsagt, jod og garvesyre. Når du skal fjerne pletter med det, skal du have en del citronsyre til ni dele vand. Du gnider forsigtigt pletten med citronsyre, og den vil derefter forsvinde. Hvis pletten er tør, kan du først blødgøre den med glycerin. 

Vil du bruge citronsyre til at rense kobber eller messing og få det blankt igen, skal du bruge en spiseskefuld citronsyre til en liter vand. Derefter lægger du dine ting af kobber og messing i blød i vandet i 5 minutter. Til sidst vasker du det af med varmt vand. 

Pudsemiddel 

Som du læste ovenfor, kan du bruge citronsyre til at rense kobber og messing med, men du kan ikke bruge det til sølv. Der skal du i stedet bruge pudsemiddel som for eksempel Brasso eller Bistro. Det kan du i øvrigt også bruge til at rense kobber og messing med. 

Når du skal rense sølvtøj, er det vigtigt, at du tager handsker på og åbner vinduerne, da det hverken er sundt for hænderne og godt kan lugte en del. Derefter skal du polere sølvtøjet med en blød klud. Kluden skal være ren, når du starter og i takt med, at kluden bliver beskidt af dit arbejde, skal du blive ved med at finde et nyt sted på den, der er rent. 

Sæbespåner 

Sæbespåner er et godt allround rengøringsmiddel, som du kan bruge til rengøring mange forskellige steder. De fleste bruger det til at vaske gulve med, når det er opløst i vand, men sæbespåner kan også bruges til pletfjerning, vask af fliser og endda tøjvask. 

Hvis du er træt af at vente på, at dine sæbespåner bliver ordentligt opløst i vandet, kan du vælge at købe flydende sæbespåner i stedet. 

Kan man bruge mad til at gøre rent med? 

Måske tænker, at det lyder som meget at have ti eller flere rengøringsmidler stående. Mange former for mad kan jo for eksempel også bruges til at gøre rent med, så hvorfor ikke bare bruge den mad, du har i køleskabet. Bagepulver kan for eksempel bruges som skurecreme, cola og citron kan bruges til at fjerne kalk med og ketchup og bearnaisesovs skulle kunne bruges til at rengøre kobber og messing med. 

Sandheden er, at madvarerne typisk virker i mindre omfang. Vil du have det bedste resultat, er det langt smartere for dig at bruge rengøringsmidler frem for madvarer. 

Kilder: bolius.dk, houzz.dk, tv2.dk, samvirke.dk og husmoderen.dk 

FAQ

Hvad er mest effektivt til at fjerne pletter?

Der findes en række forskellige midler, der kan fjerne pletter. Hvilken du skal bruge, kommer blandt andet an på, hvilken form for pletter der er tale om, og om de er indtørrede eller ej. Glycerin er godt til at opbløde indtørrede pletter, citronsyre er godt til at fjerne pletter af frugtsaft og garvesyre og salmiakspiritus kan bruges til at fjerne mere genstridige pletter med.

Hvilke rengøringsmidler bør jeg have i mit hjem?

Der er ingen regler for, hvilke rengøringsmidler du bør have. Her kommer vi ind på ti, som vi mener, at det er en god ide, at du har. Det er opvaskemiddel, eddike, glycerin, brun sæbe, sæbespåner, natron, citronsyre, salmiakspiritus, rodalon og pudsemiddel.

Kan jeg bruge madvarer til at gøre rent med?

I princippet er der flere madvarer, du kan bruge til at gøre rent med. Det er for eksempel cola og citron, der kan bruges til at afkalke med, ketchup, der kan bruges som pudsemiddel på kobber og messing, og bagepulver, der kan bruges som skurecreme. I praksis får du dog et bedre resultat, hvis du sørger for at bruge nogle rigtige rengøringsmidler frem for madvarer.