guide

Trampoliner og tilbehør – dette skal du kigge efter

Trampoliner og tilbehør – dette skal du kigge efter

Drømmer du om skønne sommerdage, hvor børnene kan hoppe på trampolin i haven? Få gode råd til, hvad du skal se efter, når du køber trampolin og udstyr til denne. 

Trampoliner er blevet utroligt populære i mange danske hjem, og du kan ikke køre forbi mange villaveje uden at se mindst én af de velkendte havetrampoliner. Men hvordan vælger du egentligt den bedste trampolin på markedet? I denne artikel giver vi dig gode råd til, hvad du skal se efter. 

 

Sådan vælger du den bedste trampolin på markedet

Som enhver anden forælder, vil du sikkert gerne have, at dine børn kan lege på sikker vis. Netop derfor kan det betale sig at kigge sig lidt omkring, inden trampolinen købes. Der findes mange modeller på markedet, og nogle er mere solide og sikre end andre. 

 

 

Stel, beskyttelseskant, fjedre og springmåtte er nogle af de ting, du skal se på, inden du køber den første den bedste trampolin. På den måde kan du finde den helt rigtige model og dermed investere i et stykke legetøj, der er fremstillet i kvalitetsmaterialer med høj fokus på sikkerhed.

Du kan læse mere om de forskellige elementer i guiden nedenfor. 

 

1. Stel – dit fundament til en rigtig god trampolin

Stellet er basiselementet i din havetrampolin. Det varierer dog meget, hvad stellet er produceret af. De billigste modeller er ofte produceret i ringere materialer, og det, du skal holde øje med, er:

1) Om stellet er udført i galvaniseret stål

Når det er tilfældet, er stellet påført et stærkt lag rustfrit stål. Idet trampolinen står udendørs og bliver udsat for alskens vind og vejr, har det stor betydning for trampolinens holdbarhed i længden. 

2) Diameteren på de rør stellet er produceret af 

Jo tykkere, desto bedre. Kvaliteten er markant bedre, når stålrørene er tykkere. Det betyder også, at trampolinen vil holde længere. Der skal samtidig være stærke forbindelsesstifter mellem rørene til at sikre, at trampolinen ikke falder sammen, når den flyttes eller hoppes på.  

(Kilde: Berg Toys) 

 

2. Beskyttelseskanten – essentiel for din sikkerhed

Den velkendte beskyttelseskant i rød, grøn eller blå; det er den, vi alle kender de populære havetrampoliner på. Men den har faktisk anden betydning end blot den velkendte farve – den er nemlig yderst vigtig for dit barns sikkerhed på trampolinen.

 

 

Det du skal se efter i forhold til beskyttelseskanten, er:

1) Tykkelsen på kanten

2) Bredden på kanten 

Desto tykkere og bredere beskyttelseskanten er, jo bedre sikkerhed er der, hvis man falder på trampolinen. Det er denne kant, der skal tage af og sikre, at man ikke lander på fjedrene.

Undersøg gerne fyldet og polstringen. Det skal være af god kvalitet for netop at sikre, at man lander mere blødt ved et uheld på trampolinen.

(Kilde: Berg Toys)

 

3. Fjedre – skal være perfekt tilpassede

Fjedrene er dét, der gør hopperiet muligt, og de skal være af en solid, kraftig og tyk kvalitet. Det er med til at gøre, at trampolinen kan holde til den vægtbelastning, den udsættes for.

Du skal derfor se efter:

1) Hvor kraftige trådene i fjedrene er

De fleste trampoliner er egnet til et maks. antal kg. Nogle er kun egnede til børn, mens andre kan bruges af voksne, idet de kan klare en højere vægtbelastning. Den angivne maks. vægt skal altid overholdes, når man bruger trampolinen.

(Kilde: Berg Toys)

 

 

4. Springmåtte – flere sting giver højere sikkerhed 

Springmåtten skal også være af høj kvalitet for at kunne holde så længe som muligt. Den bliver mere holdbar, desto bedre den er syet. Det du skal se efter, er derfor:

1) Hvilke sting der er brugt

2) Hvor mange gange måtten er gennemsyet

Stingene er med til at gøre måtten stærk og holdbar. Mærk hvor tyk den er, og kig også på, hvordan og hvor godt den er fastgjort til stellet. 

(Kilde: Berg Toys)

 

Undersøg hvilke trampoliner der er “bedst i test”

Du kan også vælge trampolin ud fra eksperternes vurdering. Du finder mange anmeldelser og tests online, hvor eksperter har vurderet trampoliner fra forskellige fabrikanter. Du kan læse mere om hver enkelt trampolin og se efter, hvad den scorer højest på. 

Når du udvælger trampolin på denne måde, kan du stadig have de fire punkter in mente. Hvad skriver de eksempelvis om trampolinernes stel, beskyttelseskant, fjedre og springmåtte

 

Hvordan samler du din nye havetrampolin?

Trampolinen er i hus. Du har hentet den hjem på traileren eller fået den leveret til døren. Men hvad så nu? Hvordan samler du egentlig denne store havetrampolin på korrekt vis? 

Der følger naturligvis en brugsvejledning med til alle havetrampoliner, men det kan godt være lidt svært at visualisere det endelige resultat.

Inden samlingen skal du blandt andet sørge for:

* At have god plads til at samle trampolinen på

* At være mere end én person til samlingen

* At pakke alle dele ud og lægge dem frem, hvor du kan se dem 

* At følge samlevejledningen til punkt og prikke

Udover at samle trampolinen helt korrekt er det også vigtigt at få den fastgjort eller nedgrave den i haven. Det er både for at gøre den sikker at hoppe på, men også så den bliver, hvor den er, når det blæser. 

I videoen nedenfor kan du se et eksempel på, hvordan du hurtigt og nemt fastgør din trampolin i haven.

 

Hvilket tilbehør til trampolin har du brug for?

For at skabe den bedst mulige oplevelse på din havetrampolin kræver det, at du investerer i tilbehør til trampolinen. Men hvad er det mest nødvendige tilbehør?

1) Sikkerhedsnet

Sikkerhedsnettet er et af de vigtigste sikkerhedselementer, når trampolinen bruges af børn. Et fald fra trampolinen kan være slemt, men med sikkerhedsnettet rammer man i stedet ind i en blød side og tilbage ned på trampolinen. 

2) Stige

Bruges trampolinen af mindre børn, kan det være svært for dem at kravle op på den. En stige er en sikker tilføjelse, der gør, at børnene ikke får fingrene i klemme eller falder ned, når de forsøger at kravle op på trampolinen. 

3) Overtræk

Vil du undgå, at der samler sig vand, blade eller sne på trampolindugen? Så er det en god idé at investere i et overtræk. Det er især smart, når trampolinen står ude til efterår og vinter. 

4) Trampolinskørte

Dette fungerer som en forlængelse af sikkerhedsnettet. Det hænger forneden på trampolinen og sikrer, at ingen små børn eller kæledyr kravler ind under trampolinen.

5) Evt. stormsikringssæt 

Medmindre du kan pakke trampolinen sammen eller stille den indendørs, er det vigtigt at sikre den i stormvejr. En flyvende trampolin kan hurtigt forårsage store skader.

6) Evt. nedgravningssæt 

Nogle vælger at grave trampolinen ned i jorden. Det kan være et godt valg, hvis små børn skal bruge den. Vælger du at gøre dette, så skal du have fat i et nedgravningssæt. 

(Kilde: Trampolincenter.dk)

 

Er du klar til at investere i din nye havetrampolin?

Du har fået de bedste råd til, hvad du skal se efter, når du skal købe en trampolin til børnene, og vi opsummerer kort – det var selvfølgelig:

* Stellets materialer og diameter på rørene

* Beskyttelseskantens bredde og polstring

* Fjedrenes tråde 

* Springmåttens syning

Nu skulle du være klædt godt på til at købe din nye havetrampolin! Ser du efter disse ting, er du i hvert fald godt på vej til at investere i en særdeles god trampolin af høj kvalitet. Én som kommer til at bringe glæde til familien i mange år. 

FAQ

Hvad skal jeg se efter, når jeg køber trampolin?

Stel, beskyttelseskant, fjedre og springmåtte er nogle af de ting, du skal se på, så du sikrer, at du investerer i en trampolin, der er fremstillet i kvalitetsmaterialer og med høj fokus på sikkerhed.

Hvilket tilbehør skal jeg have til min havetrampolin?

Noget af det tilbehør, du helt sikkert bør overveje, er: sikkerhedsnet, stige, overtræk og trampolinskørt. Du kan også købe et stormsikringsæt og et nedgravningsæt.

Hvordan samler man en havetrampolin?

Du skal som udgangspunkt altid følge samlevejledningen, når du skal samle din trampolin. Du kan derudover finde mange gode videoer på nettet, der viser dig, hvordan du samler og sikrer havetrampoliner bedst muligt. Husk at være mere end én person til opgaven.