guide

De ti vigtigste ting når du skal renovere dit hus

De ti vigtigste ting når du skal renovere dit hus

Bor du i et gammelt og slidt hus – og ville du egentlig ønske, at det fremstod smukkere og mere moderne indeni såvel som udenpå? Så kan det være, du skal overveje en renovering af de mere gennemgribende af slagsen.

En renovering er et større projekt, og der er mange ting, du skal overveje både før, under og efter arbejdet sættes i gang. Vi har taget et kig på de ti vigtigste ting, når du skal renovere dit hus – læs med nedenfor, så du er godt klædt på til dit renoveringsprojekt.

 

Hvorfor renovere mit hus?

Der kan være mange gode grunde til at foretage en renovering eller en ombygning af boligen. Den mest åbenlyse er, at du finder boligen uattraktiv og er ked af at skulle bo i den. Det kan også være, at rummene i dit hus er dårligt disponeret, at du gerne vil sammenlægge flere rum eller flytte nogle vægge for at få mere ud af dit grundareal. Og endelig er der den mulighed, at du bare gerne vil modernisere huset fra yderst til inderst.

 

Få et smartere hus med en renovering

Der er meget at vinde på en totalrenovering, hvis du gennemtænker den helt fra begyndelsen. Hvis du eksempelvis medtager alt, hvad der hedder energioptimering – for eksempel installering af varmepumpe, isolering af vægge og udskiftning af vinduer – kan du skabe en bolig, som på sigt vil spare dig for mange udgifter til opvarmning. Et smart el-sparesystem indbygget i de elektriske installationer, vil desuden se flot ud på din elregning.

 

 

Samtidig vil du få mulighed for at modernisere dine VVS-installationer, så de står mål med tidens krav og regulativer og vil holde i mange år frem. Og så kan du ved samme lejlighed sikre dig, at dit nye badeværelse er forsynet med den vådrumssikring, der kræves, for at rummet lever op til moderne standarder.

 

Øg værdien af dit hus med ombygning og istandsættelse

Med ovenstående tiltag – og andre renoveringsprojekter – kan du faktisk øge værdien af din bolig i forbindelse med et eventuelt salg. En potentiel køber vil ikke se et stort projekt eller et håndværkertilbud, men et fuldt indflytningsklart hus som med en klat maling og måske et par småreparationer kan bebos fra dag et.

Det er en kæmpe fordel, hvis du satser på et hurtigt salg til en god pris, og da mange af de energimæssige forbedringer, du foretager på huset, kan trækkes fra i skat, vil investeringen hurtigt vise sig at være helt tip top.

 

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg renoverer mit hus?

Inden du kaster dig ud i dit store renoveringseventyr, bør du dog træde et skridt eller to tilbage og tænke over, hvad du egentlig ønsker at få ud af din renovering i forhold til den investering, der ligger til grund. Det er en god idé at bruge tid på planlægning af renoveringen, hvis den skal gøres ordentligt og i overensstemmelse med gældende regler på området – og det gælder uanset, om du skal renovere indendørs, udendørs eller begge dele.

 

1. Opsøg den rette rådgiver

For lægmand kan det være svært at overskue, hvilke konsekvenser det har at ændre på rummenes disposition eller på husets udvendige facade. Derfor er det smart at få fat på en kyndig rådgiver – for eksempel en arkitekt – som kan hjælpe med at anskueliggøre ændringerne.

På den måde kan du på forhånd se, hvad renoveringen vil gøre ved dit hus.

 

2. Overvej din investering

Samtidig kan det være smart at få en byggesagkyndig med på råd, når der skal lægges budget for renoveringen. Den kan nemlig hurtigt gribe om sig, og det samme kan udgifterne i forbindelse hermed.

Du bør fastsætte en ramme for din investering og herfra vælge, hvilke ting der er vigtigst at få ordnet.

 

3. Læg et budget fra begyndelsen

Selvom det kan virke irriterende, når du gerne vil i gang med at rive vægge ned og ombygge køkkenet, er det vigtigt, at du på forhånd gennemgår alle faser af renoveringen med henblik på at få lagt et fornuftigt budget. Alternativt risikerer du, at det hele løber af med dig, og så kommer du i værste fald til at stå med en halvvejs gennemført renovering, og en tom pengepung.

 

4. Få styr på dine byggetilladelser

Renoverer du udelukkende boligen indvendig, er der intet behov for at søge om byggetilladelse, medmindre der er tale om et helt særligt tilfælde – for eksempel en fredet bygning.

Overvejer du derimod at bygge en ekstra etage eller en kvist på dit hus, eller vil du udvide bebyggelsens areal med en tilbygning eller et anneks, kan det dog være nødvendigt at søge om tilladelse hertil. Og skal der skiftes tagbelægning, skal du være opmærksom på, at der kan være krav om efterisolering.

 

Se denne video, hvis du vil have helt styr på byggetilladelsen:

 

5. Tjek dine forsikringer

Når du skal renovere eller bygge om eller til, er det meget vigtigt, at du på forhånd sikrer dig, at din forsikring stadig dækker, når renoveringen er afsluttet – og mens den står på for den sags skyld. Alternativt risikerer du at stå uden økonomisk dækning i tilfælde af brand eller storm, da din forsikring muligvis skal ændres, når du har renoveret eller bygget om.

Derudover er det smart at få tegnet en entrepriseforsikring, som dækker eksempelvis tyveri af byggematerialer eller skader på dit hus i forbindelse med byggeri eller renovering. Så er du ikke afhængig af, at håndværkeren eller din hovedentreprenør er i besiddelse af en sådan.

 

6. Vælg de rette håndværkere

Måske tænker du, at der er mange ting, du sagtens selv kan ordne, når huset skal renoveres eller bygges om. Men her skal du være opmærksom på, at det ikke er alle opgaver, du selv må løse. Du skal for eksempel bruge en autoriseret kloakmester, hvis der skal oprettes nye dræn, afløb eller lignende – for eksempel hvis der skal bygges nyt badeværelse.

 

 

Skal du have moderniseret de faste VVS-installationer i bygningen, er det ligeledes en autoriseret VVS-installatør, du skal have på banen. Og det er strengt forbudt selv at pille ved de elektriske installationer, hvorfor du bør kontakte en autoriseret el-installatør eller elektriker for at få et tilbud på el-arbejde i forbindelse med din entreprise.

 

7. Overvej om du skal anvende totalentreprise

Det kan være rigtig svært selv at holde styr på samtlige håndværkere og ikke mindst at lægge en plan for, hvornår de enkelte fagpersoner skal i spil. Derfor kan det være en fordel at lave en aftale med et entreprisefirma, som kan tilbyde at styre hele byggeprojektet for dig.

På den måde skal du blot sørge for, at du og entreprisefirmaet er på samme side, hvad angår forventninger, økonomi og forventet tidsforbrug.

 

8. Få den rette rådgivning angående entreprisekontrakter

Det er vigtigt, at du har solide og holdbare aftaler med dine håndværkere eller med dit entreprisefirma, og at disse er nedfældet i juridisk gyldige kontrakter.

 

 

En håndværker- eller entreprisekontrakt kan være vanskelig at gennemskue for meningmand. Derfor er det en god idé at få en boligadvokat til at gennemlæse kontrakten, før du skriver under på den. En boligadvokat vil hurtigt kunne fange eventuelle mislyde og advare dig herom, så du slipper for at købe katten i sækken og spilde en masse penge på ubrugeligt håndværk.

 

9. Find ud af, hvor du skal bo under renoveringen

En renovering kan sagtens tage flere måneder, og skal hele huset under kærlig behandling af diverse håndværkere, er det ikke sikkert, du kan bo i det så længe. Derfor bør du på forhånd sørge for at finde logi i den periode, hvor renoveringen står på.

Er det ikke hele huset, der skal renoveres, og har du således mulighed for at bo i huset, mens det sættes flot i stand, kan du med fordel leje en mobil bad- og toiletvogn, så du ikke er generet af håndværkernes arbejde i dit badeværelse.

 

10. Hold naboerne opdateret angående din renovering

Hvis du er interesseret i at bevare det gode naboskab, er det en god idé at holde dine naboer up to date med din renovering – især når det handler om tidsrammen for denne. Det er rart for naboerne at vide, hvor lang tid de skal finde sig i støj, støv og masser af mennesker, der render rundt i nabolaget – og ikke mindst håndværkerbiler som optager parkeringspladserne. Og så er det god skik at invitere naboerne til en lille house warming, når renoveringen er vel overstået!

Som du kan læse, er der mange overvejelser, der skal gøres i forbindelse med en totalrenovering af boligen. Men tager du dine forholdsregler, kan du til gengæld se frem til et flot og holdbart resultat, som du og din familie kan have stor glæde af i mange år.

God fornøjelse med din renovering!

FAQ

Hvem kan hjælpe mig med at renovere mit hus?

Skal huset bygges om eller sættes flot i stand, er der masser af både rådgivere og håndværkere som står parat til at hjælpe.

Arkitekter og byggesagkyndige kan assistere, når der skal udarbejdes tegninger og lægges budget.

Tømrere, snedkere, murere, malere, gulvslibere, VVS'ere og elektrikere kan hjælpe med at gøre boligdrømmen til virkelighed.

Hvorfor renovere mit hus?

Det kan være en god idé at renovere huset, hvis det er slidt, har mange skader eller måske blot fremstår gammelt og skidt disponeret. Med en grundig renovering kan du bringe huset up to date, så det stiger i værdi.

Kan jeg selv renovere mit hus?

I forbindelse med en renovering er der givetvis mange tiltag, du selv kan udføre. Du bør dog overlade de specialiserede opgaver til de rette faglærte håndværkere, ligesom arbejdet med el- og VVS-installationer samt kloakering under alle omstændigheder skal udføres af autoriserede fagpersoner.