guide

Ti ting du skal ordne inden flytning i hus, så du undgår stress og jag

Ti ting du skal ordne inden flytning i hus, så du undgår stress og jag

Det kan være et stort arbejde at skulle foretage en flytning. For en flytning er ikke bare en stor omvæltning i ens liv, der er også mange praktiske ting, der skal ordnes.

Lægeskift, el-tjek og flyttefolk. Det er ofte en større omgang at skulle forlade sin bolig og flytte et nyt sted hen. Men ved en flytning kan du også få styr på for eksempel dine forsikringer, din el-leverandør og alt det skrammel, du har samlet sammen på loftet eller i kælderen. Nedenfor kan du læse om ti ting, du skal ordne inden flytning i hus.

1 Spar op til istandsættelse og K3’ere

Når du flytter i hus, så er det fornuftige råd at have penge på kontoen til istandsættelse og nye møbler. Inden du får set dig om, så har du brugt 50.000 kr. på maling, nye møbler og eventuelle skader på bygningen, som skal udbedres.

Nye gulvtæpper, gardiner og hårde hvidevarer er også noget mange huskøbere prioriterer højt. Selvom det kan være kedeligt, så anbefales det først at bruge penge på at udbedre eventuelle K3’ere. Gør du ikke noget ved dem, så vil din ejendom tage yderlige skade med det resultat, at det bliver meget dyrt at rette op på siden hen.

2 El-tjek

Det kan være en rigtig god ide at sørge for et el-tjek, inden du flytter i dit nye hjem. Førhen var der mange gør-det-selv typer, der ofte havde ordnet en stikkontakt eller trukket et par ledninger på badeværelset. Det betød, at mange ejendomme var fyldt med ulovlige installationer. Heldigvis er der sket en holdningsændring på dette område.

De fleste ved godt i dag, at en defekt elinstallation i værste tilfælde kan risikere at sætte ejendommen i brand. Lovgivningen er også ændret på området. Siden 2012 har det nemlig været lovpligtigt at få gennemført et el-tjek i forbindelse med en hushandel og en ejerskifteforsikring. Både andelsboliger og ejerlejligheder kan dog fortsat handles uden at elinstallationerne bliver undersøgt. Selvom dette er en meget dårlig ide.

3 Lægeskift

Når du får ny adresse, betyder det ofte, at du også må have dig en ny læge. Dette klares i dag på hjemmesiden borger.dk. Det er virkelig en tillidssag at gå til lægen. Og måske er du virkelig glad for den familielæge, der har været god for dig og din familie. Derfor kan du da også altid vælge at beholde din nuværende læge, uanset hvor langt du måtte flytte.

Du skal dog være opmærksom på, at vælger du en læge, der bor længere væk end 5 kilometer i København, Frederiksberg, Tårnby eller Dragør kommune, og 15 kilometer i resten af landet må du acceptere, at du ikke kan opsøge en anden læge. Reglen gælder dog ikke i tilfælde af livstruende sygdomme.

4 TV og internet

Når du flytter, kan det være en god ide at gennemgå dine tv-pakker. Mange seere betaler nemlig for alt for mange kanaler, som de aldrig benytter. Over 150.000 danskerne har siden 2013 sagt farvel til deres tv-pakker. Især den yngre generation foretrækker at streame det tv, der skal vises. Flytter du til et andet område i landet, så skal du også være opmærksom på, at du måske ikke kan beholde det tv-selskab, du havde før.

5 Rengøring

Bor du til leje, så kræver det ofte en grundig rengøring, hvis du ønsker dit depositum tilbage. Flytter du fra en ejerlejlighed eller et parcelhus, du har ejet, så er det stadigvæk god stil, at du ikke overlader en svinesti til den, der skal flytte ind i dit tidligere hjem.

Her kan du selvfølgelig vælge at skrubbe og skure til den store guldmedalje. Men du kan også hyre et rengøringsfirma til at gøre det beskidte arbejde. Ved at lade professionelle om det beskidte arbejde får du meget mere overskud til at koncentrere dig om den bolig, du skal flytte ind i. Mange rengøringsfirmaer tilbyder en god pris på en effektiv flytterengøring.

Du kan for eksempel søge på nettet efter rengøring ved fraflytning. Der dukker hurtigt mange firmaer op, og på Trustpilot kan du finde anmeldelser af de fleste af dem.

6 Bestil en flyttemand

Det kan være en drøj omgang at skulle flytte. Bor du på femte sal, så kan turene på trapperne med tunge møbler, papkasser og måske et flygel være virkelig anstrengende. I stedet for at ødelægge ben og ryg og sætte din families tålmodighed på en prøve, så kunne du også hyre et professionelt flyttefirma. Ved at få hjælp fra et flyttefirma slipper du både for det hårde arbejde med at få dine ting flyttet, og du sparer masser af tid.

Flyttefolk laver jo ikke meget andet end at transportere folks ting rundt mellem forskellige bopæle. Derfor sikrer en professionel flyttehjælp, at dine ting flyttes både hurtigt og sikkert. Dermed kan du hurtigt rykke ind på din nye matrikel og komme i gang med at indrette dig der.

7 Lej en gratis trailer

Hører du til dem, der foretrækker at gennemføre en flytning med familie og venners hjælp, så er der noget at spare på transportomkostningerne. Store varehuse som Ikea, Silvan og XL-BYG tilbyder dig nemlig at låne en flyttetrailer ganske gratis. De forskellige trailere kan alle bookes online, så du er sikker på at have en trailer på det rette tidspunkt. Ideen med de gratis trailere er, at de fungerer som rullende reklamer for det firma, der har udleveret dem til dig. Dermed får alle parter noget godt ud af din flytning.

8 Ryd op i dine ting

Når du har besluttet dig for at flytte, så kan det være en rigtig god ide at få ryddet op i dine ting. Mange mennesker har et loft eller cykelskur, hvor de propper alle de ting hen, som de ikke kan nænne at smide ud. Men i stedet for at flytte gamle møbler og grimme vaser til den nye bopæl, så kan det være smart lige at bruge en ledig stund på en grundig oprydning. Dermed sparer du tid den dag, du skal flytte. Samtidig slipper du for at skulle fylde et kommende loftsrum med gammelt ragelse, som hører til henne på genbrugspladsen.

9 Tjek dine forsikringer

Ved en flytning kan det også være fornuftigt at gennemgå alle forsikringer. Især hvis du flytter fra en lille lejlighed til et stort hus. Forsikringsselskaberne er sultne efter nye kunder, og deres sælgere vil derfor sælge deres gamle bedstemor for, at du skal vælge lige netop dem.

Det gode råd er at bestille flere forskellige tilbud hjem. Så kan du sammenligne selskaberne, så du får lige det produkt, du har brug for. Husk, at det afgørende er ikke om du har mange eller få forsikringer. Det handler om at have de helt rigtige forsikringer, så du er godt rustet, hvis uheldet en dag skulle være ude.

10 Tjek dit elselskab

I forbindelse med at du flytter, kan det være en virkelig god ide at tjekke hvor meget, du betaler for din strøm. Det danske el-marked er nemlig blevet frit, hvilket betyder, at du selv bestemmer, hvem der leverer din strøm. Der er dog et par vigtige ting at huske på, inden du skifter el-leverandør. Først og fremmest skal du passe godt på med de ofte aggressive telefonsælgere, som vil have dig til at sige ja til et tilbud her og nu. Få et tilbud sendt på mail, så du kan sammenligne prisen med den el-aftale du har på nuværende tidspunkt.  

Du kan også tjekke hjemmesiden elpris.dk ud. Her kan du tjekke de forskellige priser og produkter, som el-leverandørerne tilbyder dig herhjemme. Du kan typisk spare op til omkring 400 kr. om året. Dette afhænger dog af hvor stor en bolig, du har købt. Udover en lavere pris, så kan du også hos flere el-selskaber få en mere grøn strøm.

Det meste af strømmen herhjemme kommer fra en blanding af vind -, kul-, vand- eller atomkraft. En smart mærkningsordning med blade, viser dig, hvor bæredygtigt din strøm måtte være. Det betyder rent praktisk, at går du efter klimavenlig strøm, så skal du vælge et strømprodukt med en eller to grønne blade.

FAQ

Er det virkelig nødvendigt med et el-tjek?

Ja, pengene til dette er givet godt ud. Ulovlige elinstallationer og dårligt gør-det-selv arbejde med ledningerne har igennem årene været skyld i, at mange ejendomme er brændt ned til grunden rundt om i landet.

Hvordan undgår jeg at betale for meget for et dårligt flyttefirma?

Det bedste råd er selvfølgelig at benytte et flyttefirma, dine venner eller bekendte har haft gode oplevelser med. Men ellers kan du altid tjekke hjemmesiden Trustpilot, hvor langt de fleste virksomheder i dag bliver anmeldt.

Hvorfor bør jeg tjekke min leverandør af strøm?

Markedet for strøm er nu langt om længe givet fri. Det betyder, at du både kan spare penge og få et miljøvenligt produkt fra dit elselskab.
Alt afhængig af hvor stor en ejendom du flytter i, så kan der nemt være op til 400 kr. om året at spare på elregningen.

Nogle elselskaber tilbyder dig også en grøn strøm, der ikke kommer fra for eksempel afbrænding af kul.