guide

Mangler du en trampolin til din have?

Mangler du en trampolin til din have?

Trampolin i haven er et must for de fleste børnefamilier. Men hvad koster en trampolin, hvordan graver du den ned og hvilket tilbehør skal du vælge? Få svar på alle dine spørgsmål her.

Trampoliner er super sjove for både børn og barnlige sjæle. De har virkelige vundet frem blandt danske familier, og du ser ikke mange haver uden en havetrampolin. Det er et skønt element, der giver plads til alskens sjov og leg. 

Men hvordan vælger man den bedste kvalitet? Den mest sikre model? Hvilket tilbehør skal der til? Og hvordan sikrer du trampolinen i stormvejr?

Mangler du en trampolin til haven, får du svar på alle dine spørgsmål i guiden her, og du bliver klædt på til at købe den helt rette.

 

Det skal du se efter, når du køber trampolin

Eftersom trampoliner til haven er blevet mere og mere populære, forhandles de af flere og flere butikker og producenter. Der findes efterhånden mange forskellige slags på markedet, og for de fleste kan det virke som en uoverskuelig jungle at hitte rede i. 

 

 

Vil du have en sikker trampolin af høj kvalitet? En som også kommer til at holde i mange år? Så er der flere ting, du skal kigge efter. Det gælder blandt andet:

 

Stel

Det, du skal se efter, er, om stellet er udført i galvaniseret stål. Hvis det er tilfældet, holder stellet bedre til vind og vejr, hvilket er essentielt for en havetrampolin, der står udenfor. Du skal også kigge på diameteren af rørene; jo bredere, desto bedre kvalitet.

 

Beskyttelseskant

Denne betyder meget for brugerens sikkerhed. Den skal helst være så bred som muligt, og så skal den også være i en god tykkelse og med en polstring af høj kvalitet. Jo tykkere og bedre polstret, desto blødere lander man ved uheld på trampolinen.

 

Fjedre 

Fjedrene er det, der får trampolinen til at fungere. Men for at den holder til mange års hoppen, skal fjedrene være perfekt tilpassede. Du skal se efter, hvor kraftige trådene i fjedrene er. Tjek også efter, hvor høj en vægtbelastning trampolinen tillader, og overskrid aldrig denne. 

 

Springmåtte 

Det er her, det foregår, og derfor skal måtten være af en solid kvalitet. Det kan du undersøge ved at kigge på, hvilke sting der er brugt og hvor mange gange, de er gennemsyet. Jo bedre den er syet, desto mere holdbar er den.

(Kilde: Berg Toys)

 

Hvad koster en trampolin?

Du finder trampoliner i alle prisklasser. Priserne varierer afhængigt af, hvilken størrelse du skal have, hvilket mærke du ønsker, trampolinens kvalitet og hvilket tilbehør du får med i købet. 

Priserne starter fra omkring 1.000 kr. og går helt op til 5.000 kr. Du finder derfor både billige og dyrere trampoliner. 

Det bedste du kan gøre, er at sammenligne flere typer. Så finder du ud af, om det kan betale sig at købe den lidt dyrere model – måske fordi den har en bedre beskyttelseskant eller et godt stel, der holder til vind og vejr. 

 

Hvor køber jeg en god trampolin?

Mangler du en trampolin til haven, kan du købe den i mange forskellige butikker. Det kan være i alt fra legetøjsbutikker og byggemarkeder til større supermarkeder som Bilka eller diverse webshops. 

 

 

Havetrampolinen er blevet et populært valg til haven. Derfor er der rigtig mange, der producerer og forhandler den. Det betyder også, at du kan få havetrampoliner til få penge, men du skal dog altid skal være opmærksom på, at kvaliteten og sikkerheden er i orden.

 

Trampoliner til haven – bedst i test

Hvilke trampoliner er de bedste på markedet lige nu? Er du ikke klar på at sammenligne de mange forskellige trampoliners egenskaber, kan du i stedet vælge at lytte til eksperterne. 

En test fra 2020 har kåret følgende tre trampoliner:

Berg Champion inkl. Deluxe sikkerhedsnet: Bedst i test.

JumpMaster trampolin inkl. sikkerhedsnet: Bedst til prisen. 

BERG Elite trampolin inkl. Deluxe sikkerhedsnet: Bedste PRO-valg

(Kilde: Kondition.dk) 

Det er dog vigtigt ikke bare at vælge den, der er kåret som den bedste. Du skal også undersøge, om den rent faktisk lever op til de krav, du personligt har. Opfylder trampolinen dine behov, er det selvfølgelig en ekstra bonus, hvis den har fået en ‘bedst i test’ kåring. 

 

Sådan sætter du din trampolin op i haven

Du har investeret i den smarte havetrampolin, men hvordan får du den sat op i haven og gjort den klar til brug? Du kan enten vælge at opsætte den på græsset eller grave den ned i haven. 

 

Den stående trampolin samles ved at:

– Følge samlevejledningen

– Være mere end én person til stede

– Have god plads til at samle den på

– Lægge alle dele frem, så de er til at finde 

Derudover kan du også vælge at fastmontere den til jorden med f.eks. pløkker, så den står godt fast i blæsevejr. 

 

Sådan graver du din trampolin ned i haven

Den nedgravede trampolin skal også samles efter samlevejledningen, men hvordan får du den så gravet ned i haven? Du kan med fordel følge disse trin:

 

1) Undersøg din jord 

Ikke al jord egner sig til at grave din trampolin ned i. Derfor skal du først grave et mindre hul og undersøge din jord. Sandet jord fungerer ikke så godt, da det er dyrt at lave støtteforanstaltninger til siderne i din udgravning. Er jorden derimod mere leret, er det ideelt at nedgrave din trampolin uden større problemer. 

OBS: Tjek eventuelle planer over din grund, inden du graver, så du ikke rammer rør eller ledninger. 

 

2) Vælg placering

Vælg først din placering. Det skal gerne være væk fra skel, buske, træer, fliseterrasser, sten eller andre hårde elementer i haven. Samtidig bør du ikke placere trampolinen på områder i haven, hvor der typisk samler sig vand.

Læg evt. selve trampolindugen ud i haven, hvor du ønsker at placere trampolinen. Så kan du nemmere få et overblik over, hvordan placeringen kommer til at fungere. 

 

3) Lav en aftegning

Aftegn området, hvor trampolinen skal placeres, så du graver præcist og korrekt. Du kan gøre det ved at sætte en teltpløk i midten og fastbinde en snor med trampolinens radius som længde. Tag en spraydåse og fastgør den i snoren, så du kan spraye en korrekt cirkel i græsset.

 

4) Forbered gravearbejde

Du forbereder udgravningen ved enten: 1) at købe nogle gode spader og være flere til at grave, 2) leje en minigraver til at grave med eller 3) hyre en anlægsgartner eller lignende til at grave for dig. 

 

5) Foretag udgravning

Du bør grave ud fra producentens anvisninger. Det kan f.eks. være farligt, hvis der er gravet for lavt ude ved kanten. Grav frihøjden ud fra hvad producenten foreskriver. Ofte skal der være lidt fri luft omkring trampolinen på 10-15 cm. 

 

6) Læg en fiberdug

Mange vælger fiberdugen for at undgå, at der gror ukrudt op langs trampolinen. 

 

7) Placer trampolinen i hullet

Fliser bruges til at stille trampolinen på, så man sikrer, at den kommer til at stå lige. 

 

8) Skil dig af med det ekstra jord

Du kan bruge jorden andre steder i haven, køre på genbrugspladsen med det eller betale den anlægsgartner, der graver ud, for at tage det med. 

(Kilde: Bolius.dk) 

 

 

Trampolin til haven – tilbehør og sikkerhed 

Der findes et væld af tilbehør til trampoliner, der især har til formål at højne sikkerheden og gøre brugen af trampolinen lettere. Noget at det vigtigste tilbehør i forhold til sikkerhed er:

 

Sikkerhedsnet

Dette er et af de vigtigste sikkerhedselementer. Det gælder specielt, hvis du har mindre børn. Fremfor at falde af trampolinen rammer man ind i nettet og tilbage på springmadrassen.

 

Trampolinskørt 

Dette er en slags forlængelse af sikkerhedsnettet. Det er med til at sikre, at ingen børn eller kæledyr kan kravle ind under trampolinen. 

 

Stormsikringsudstyr

Det sker til tider, at der kommer blæst og storm. Skulle det ske, mens du har trampolinen stående ude i haven, er det vigtigt, at den er spændt godt fast. En rullende og flyvende trampolin kan nemlig forårsage mange og store skader i dit nabolag.

(Kilde: Trampolincenter.dk)

 

I videoen herunder får du en simpel guide til at stormsikre din trampolin. 

 

Få trampolinen til at holde længere – tips til vedligeholdelse 

Trampolinens kvalitet er ikke det eneste, der gør, at den kommer til at holde til mange års brug. Du kan faktisk også selv gøre en hel del for at sikre dens levetid, f.eks.:

 

Løbende eftersyn

Vejret kan være hårdt for din havetrampolin. Derfor er det fornuftigt løbende af undersøge, om dele har løsnet sig, er revnede eller blevet bøjet. Alle disse ting øger risikoen for personskade, og mangel på reparation forringer trampolinens levetid.

 

Ingen sko og altid tomme lommer

Så undgår du, at der bliver kradset hul i eller slidt for meget på trampolindugen. Husk også, at større vægtbelastning slider mere på dugen.

 

Vandret placering

Hvis trampolinen ikke står helt lige, bliver den belastet på en uhensigtsmæssig måde. Personer der hopper på den, kommer også tættere på kanten. Det er belastende for både fjedre og ramme. 

 

Beskyttelsesovertræk

Med et overtræk beskytter du dugen imod UV-stråler samt skidt, snavs, blade osv. 

 

Smøring af rammen

Hvis rammen begynder at knirke, er det en god idé at smøre den. Så holder det op igen. 

 

Udskiftning af fjedre 

Nogle gange er det nødvendigt at udskifte fjedre på trampolinen. Det kommer ikke an på dens alder, men derimod på hvor mange der har brugt den. 

 

En fastspændt trampolin

Din trampolin går let i stykker, hvis den ikke er fastspændt, så sørg for at montere den korrekt i haven, så den ikke flyver rundt, når det blæser og stormer. 

 

Fjernelse af sne 

Husk at fjerne sne løbende om vinteren, da sneen kan belaste trampolindugen og fjedrene. 

(Kilde: Bolius.dk)

FAQ

Hvad skal jeg se efter, når jeg køber trampolin?

Tjek efter om stellet er udført i galvaniseret stål, og husk, at jo bredere rør, desto bedre kvalitet. Undersøg også bredden på beskyttelseskanten og kvaliteten af dens polstring. Kig efter fjedrenes tråde – jo kraftigere, desto mere holdbare i længden. Se også efter syningen på dugen – jo mere gennemsyet, desto højere kvalitet og holdbarhed.

Hvordan graver du din trampolin ned?

Følg disse trin, når du skal grave din trampolin ned.

1) Undersøg din jord
Ikke al jord egner sig til at grave din trampolin ned i. Derfor skal du først grave et mindre hul og undersøge din jord. Leret jord er bedst egnet.
 
2) Vælg placering
Vælg først din placering. Det skal gerne være væk fra skel, buske, træer, fliseterrasser, sten eller andre hårde elementer i haven.

3) Lav en aftegning
Aftegn området, hvor trampolinen skal placeres, så du graver præcist og korrekt.

4) Forbered gravearbejde
Du forbereder udgravningen ved enten: 1) at købe nogle gode spader og være flere til at grave, 2) leje en minigraver til at grave med eller 3) hyre en anlægsgartner eller lignende til at grave for dig. 

5) Foretag udgravning
Du bør altid grave ud fra producentens anvisninger.

6) Læg en fiberdug
Mange vælger fiberdugen for at undgå, at der gror ukrudt op langs trampolinen. 

7) Placer trampolinen i hullet
Fliser bruges til at stille trampolinen på, så man sikrer, at den kommer til at stå lige. 

Hvordan vedligeholder jeg min trampolin?

Du vedligeholder trampolinen bedst muligt ved at følge disse råd:

1) Foretag løbende eftersyn efter løse, revnede eller bøjede dele

2) Hop aldrig med sko og sørg for at have tomme lommer

3) Placer trampolinen med en vandret hældning for at sikre mest hensigtsmæssig brug

4) Benyt et beskyttelsesovertræk for at beskytte dugen mod UV-stråler samt skidt, snavs, blade osv. 

5) Smør rammen, hvis den begynder at knirke

6) Udskift fjedre, hvis det bliver nødvendigt. Antallet af personer, der bruger den, har betydning for fjedrenes levetid

7) Spænd altid trampolinen fast og undgå, at den går i stykker ved storm- og blæsevejr

8) Fjern sne fra trampolinen om vinteren, og undgå, at dugen bliver unødvendigt belastet.