guide

Sådan finder du det rigtige gyngestativ

Sådan finder du det rigtige gyngestativ

Gyngestativer giver anledning til mange sjove timer i haven. Men hvordan vælger du det bedste, og kan du bygge et selv? Få svar på dine spørgsmål i denne guide til gyngestativer.

Et gyngestativ er noget, alle børn bør have hjemme i haven. Det er en skøn aktivitet for helt små såvel som større børn, og gyngestativet er en investering, dine børn kan have glæde af i mange år. 

Men hvordan finder du lige det stativ med gynger, der passer bedst til dine behov? Læs med i denne guide og få svar på, hvad du skal se efter, når du køber dit nye gyngestativ. 

 

Derfor skal du købe et gyngestativ til dine børn 

Gyngestativet er en traditionel ting til haven, der har eksisteret i mange år, og det er ikke uden grund – det har nemlig sine fordele, f.eks. at:

– Det giver mange sjove timers underholdning.

– Det er med til at udvikle barnets balanceevne.

– Det styrker barnets vestibulærsans.

Et gyngestativ er altså ikke blot et underholdende element i haven. Det er også fuld af god læring og udvikling af dit barn.

(Kilde: Sn.dk)

 

 

Køb et færdigt gyngestativ

Der findes et væld af forskellige typer af gyngestativer, og når du står ude i butikken, kan det være svært at vælge. Derfor er det en god idé at tænke dine behov igennem først.

Overvej f.eks. om det skal være i træ eller metal, om det kun skal have gynger eller også en rutsjebane, hvor mange gynger der skal være og hvilken type gynger, der passer til dine børns aldre. 

 

Træ eller metal?

Begge valg er populære. Et metalstativ er et fint valg, hvis du blot vil have et simpelt gyngestativ, mens trægyngestativer ofte er den slags, der kommer med forskellige tilføjelser som legetårn, rutsjebane eller klatretov. 

Gyngestativet i træ har behov for vedligeholdelse i form af træbeskyttelse eller maling, mens det i metal er vedligeholdelsesfrit og holder bedre til vind og vejr. 

 

Kun med gynger?

… eller med legetårn, klatrevæg og rutsjebane? Gyngestativer fås med mange forskellige tilføjelser, og det er et godt valg, hvis du ønsker en legeplads i haven. Kombinationen af legetårn og gynger er især populær, og med sådan et stativ får børnene virkelig mange sjove timer i haven. 

 

Hvor mange gynger?

Har du ét eller flere børn? Regner du med at skulle have en hel flok? Så skal du vælge gyngestativ efter det. Det er aldrig nemt for børnene at skulle vente på, at det bliver deres tur til at gynge, og derfor kan du både få stativer med en enkelt gynge eller med to gynger.

Eller hvad med et stativ med to gynger og en dobbeltgynge, hvor hele fire børn kan gynge på én gang?

 

Hvilken type gynger?

Gyngetypen kommer an på dine børns alder. Til de helt små kan du få et gyngestativ med sansegynge eller en babygynge. Til de lidt større børn kan du vælge den traditionelle sædegynge, en sjov dækgynge eller en dobbeltgynge til to børn.

 

Gyngestativer til haven: Det skal du se efter

Hvad skal du se efter, når du køber gyngestativ til haven? Du skal først og fremmest tænke over dine og børnenes behov, f.eks. i forhold til:

– Størrelsen på gyngestativet

– Antal børn

– Børnenes alder

 

 

Stativet skal ikke optage alt for meget plads, hvis du har en mindre have, men der skal være plads til, at alle børnene kan bruge det – og så skal der være gyngetyper, der matcher børnenes alder. 

Et gyngestativ skal også være sikkert for dine børn at benytte. Rent teknisk og sikkerhedsmæssigt er der flere ting at kigge efter, f.eks.:

– CE mærkning. Det betyder, at gyngestativet lever op til forskellige krav inden for sikkerhed, sundhed og miljøbeskyttelse.

– TÜV mærkning. Det vil sige, at gyngestativet lever op til en række krav til producenternes pålidelighed og sikkerhed.

– Afrundede sædekanter der giver god komfort. 

– Kæder/snore der er gode at holde i.

(Kilde: Sn.dk)

 

Opdag ‘Bedst i test’ gyngestativer

Skal det være nemt at vælge dit nye gyngestativ, kan du se nærmere på, hvad andre mener om modellerne på markedet. 

Forbrugertest.dk har i 2019 fundet frem til 17 af de bedste gyngestativer, og det er alle sammen gyngestativer, der har scoret højt i deres test.

Online forbrugertests med konkrete sammenligninger eller anmeldelser på blogs er også fordelagtige, når du skal vælge et specifikt gyngestativ. Det er både en god måde at finde frem til et bestemt mærke og producent, men det kan også give dig inspiration, så du får nemmere ved at præcisere dine ønsker til det kommende gyngestativ i haven. 

 

Hvad koster et gyngestativ?

Prisen på et gyngestativ varierer afhængigt af, hvilken type gyngestativ du søger. Det kommer helt an på, om du vil have et stort gyngestativ med flere gynger, et gyngestativ med en enkelt gynge eller et stativ med gynger, der er kombineret med legetårn, klatrevæg eller noget helt tredje.

Du finder dem i alle prisklasser:

* Helt ned til ca. 700 kr. for et rigtig fint og klassisk trægyngestativ.

* Men også op til ca. 4000 kr. for et gyngestativ i træ med rutsjebane.

* Et stål/træ gyngestativ med to gynger, men med utrolig meget plads mellem gyngerne til ca. 7000 kr. 

* Et gyngestativ med legetårn i træ til ca. 3000 kr. 

(Kilde: Forbrugertest.dk)

Der findes mange valgmuligheder til vidt forskellige priser, og det er derfor en god idé at lave lidt research. Undersøg priserne og modellerne i både fysiske butikker og i webshops, så finder du helt sikkert den bedste pris på dit foretrukne gyngestativ. 

 

Du kan også bygge dit eget gyngestativ

Er du lidt af en gør det selv-type, og vil du have et gyngestativ, der er helt unikt med særlige detaljer? Og ikke mindst perfekt tilpasset til dine behov? Så skal du naturligvis bygge det selv. Det er et oplagt valg, hvis du har et par ugers sommerferie foran dig. 

Tag gerne børnene med på råd, så de også føler, at de har noget at sige omkring opførelsen af det nye gyngestativ. Det kunne være små ting som f.eks. farven på gyngerne. 

 

 

Gør det selv-gyngestativ: Sådan gør du 

Du skal være sikker i dit valg, før du begynder at bygge et gyngestativ selv. Det er ikke det nemmeste i verden, og du skal være vant til at arbejde med træ og bruge dine hænder. Det du især skal vide noget om, er sikkerhed/regler, forskellige typer af gynger, kvalitet og materialer, konstruktioner samt kæder og reb. 

 

Sikkerhed og regler 

Love omkring gyngestativer er lavet for at bringe fokus på barnets sikkerhed. De gældende regler er blandt andet:

– At du jævnligt skal kontrollere ophængene for slitage

– At du kun må anvende kæder med små åbninger

– At der maksimalt må være to gynger pr. overlægger

– At der min. skal være 350 mm mellem gynge og underlag

– At der min. skal være 400 mm mellem gyngerne

Desuden gælder det også, at gynger til små og store børn ikke må monteres på samme overlægger. 

 

 

Forskellige typer gynger

Når du laver dit eget gyngestativ, skal du tænke over, hvilken type gynge du vælger, og valget bør være baseret på barnets alder. 

Sansegyngen er til baby og små børn. Det er en stor og rund gynge på ca. 100 cm., som barnet kan ligge og gynge forsigtigt i.  

Babygyngen er god til børnefamilien med små børn, idét man kan spænde barnet fast i gyngen.

Sædegyngen er den mest almindelige gynge til større børn. Barnet sidder selv på gyngen, holder balancen og holder fast i kæder eller reb. 

 

Kvalitet og materialer

Ligesom ved ethvert andet byggeprojekt bør dit hjemmelavede gyngestativ bygges med fokus på kvalitet samt gode og kraftige materialer. Et gyngestativ bliver udsat for meget påvirkning, og man skal derfor være sikker på, at det kan holde til det. 

Det færdigkøbte gyngestativ har sikkerheden i orden, men det er ikke nødvendigvis altid af høj kvalitet. Når du vælger alternativet, nemlig at bygge selv, kan du bestemme kvaliteten, men du er også selv ansvarlig for sikkerheden. 

 

Konstruktioner

En af de ting, der altid kan anbefales, er at støbe gyngestativet fast i jorden. Måder at konstruere det på er f.eks.:

* Med 2 stolper og en overlægger.

* Som A-konstruktion hvor siderne er lavet af 2 stolper, der former et A, og hvor der ligges en overlægger henover.

 

Kæder og reb

Gyngen skal sidde godt fast. Der kommer en del vægt på den, mens den svinger frem og tilbage, og derfor skal du vælge kæder eller reb, der kan holde til denne belastning. 

Kæder – du skal vælge en kæde, hvor barnet ikke kan få fingrene i klemme.

Reb – du skal vælge et reb, der er solidt, godt at holde på og af en god tykkelse.

Både reb og kæder skal fastgøres ordentligt. Derfor er det vigtigt at lave hele 4 fastgørelsespunkter. Uden disse fire vil barnet kunne få overbalance på gyngen og nemt falde forover, og med de fire fastgørelsespunkter opnår du langt større sikkerhed.

(Kilde: Bygselviden.dk)

 

Hvad koster det at bygge et gyngestativ?

Prisen på dit gør det selv-gyngestativ kan variere meget. Det kommer fuldstændig an på, hvilke materialer du vælger, og hvor stort gyngestativet skal være.

For at få et overblik bør du finde ud af, hvilke og hvor mange materialer du skal bruge. Derefter kan du gå i byggemarkedet eller undersøge priser på materialerne online. Når du har regnet dig frem til den endelig pris, kan du så vurdere, om det giver mening, eller om du i stedet skal købe et færdigt gyngestativ. 

 

Vil du bare have en enkelt gynge i haven?

Synes du, at det at bygge et gyngestativ er for stor en mundfuld? Så kan du også vælge blot at hænge en enkelt gynge op i haven, f.eks. i et træ.

Se med i videoen herunder og få styr på, hvordan du hænger en gynge op:

 

FAQ

Hvad koster et gyngestativ?

Du kan finde gyngestativer fra 700 kr. og op til 7000 kr.

Hvad skal jeg se efter, når jeg køber et gyngestativ?

I forhold til sikkerhed og komfort skal du kigge efter:

– CE mærkning – som betyder, at gyngestativet lever op til forskellige krav inden for sikkerhed, sundhed og miljøbeskyttelse.

– TÜV mærkning – der vil sige, at gyngestativet lever op til en række krav til producenternes pålidelighed og sikkerhed.

– Afrundede sædekanter der giver god komfort.

– Kæder/snore der er gode at holde i.

Hvilke krav skal dit hjemmelavede gyngestativ leve op til?

Der er følgende love og krav, du skal overholde:

– Du skal jævnligt kontrollere ophængene for slitage
– Du må kun anvende kæder med små åbninger
– Der må maks. være to gynger pr. overlægger
– Der skal min. være 350 mm mellem gynge og underlag
– Der skal min. være 400 mm mellem gyngerne 

Hvilken gyngetype passer til baby eller tumling?

Hvis baby skal ud og gynge, er det ideelt at vælge en sansegynge. Her kan baby ligge og gynge forsigtigt. Når barnet er blevet lidt større og kan sidde selv, er det ideelt med en babygynge, hvor du kan spænde dit barn fast.

Hvordan vælger jeg det bedste gyngestativ?

Du skal tænke over dine behov og beslutte, om du vil have et gyngestativ i træ eller metal, om der skal være en eller flere gynger og om gyngestativet skal være kombineret med legetårn eller rutsjebane.

Hvorfor investere i et gyngestativ til dit barn?

Det at gynge giver både:

– Mange sjove timers underholdning.
– Udvikling af barnets balanceevne.
– Styrkelse af barnets vestibulærsans.